home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Amitől a jövőnk függ
Talpai Lóránt
2011.07.05.
LXVI. évf. 27. szám
Amitől a jövőnk függ

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyilatkozik a Hét Nap olvasóinak az elmúlt esztendő eseményeiről és tapasztalatairól* Hogyan lehetne tömören összefoglalni a Magyar Nemzeti Tanács első esztendőjét? Avagy mit hagyott maga után a tanács egy év elteltével? - Pontosan egy eszt...

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyilatkozik a Hét Nap olvasóinak az elmúlt esztendő eseményeiről és tapasztalatairól
* Hogyan lehetne tömören összefoglalni a Magyar Nemzeti Tanács első esztendőjét? Avagy mit hagyott maga után a tanács egy év elteltével?
- Pontosan egy esztendeje, hogy a Magyar Nemzeti Tanács megtartotta alakuló ülését. Abból érdemes talán kiindulni, hogy három dolgot ígértem meg elnöki megválasztásom után. Az első dolog az volt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács sokat fog dolgozni, tehát erőnket nem kímélve arra fogunk törekedni, hogy a Magyar Összefogás választási ígéreteit betartsuk. Azt hiszem, hogy ezt az ígéretünket sikerült maradéktalanul teljesítenünk: aki csak kicsit is odafigyelt az MNT munkájára, az az ülések, az elfogadott szabályok, döntések, határozatok és végzések számából, de a bizottságok munkája alapján is láthatta, hogy egy folyamatos, igen megfeszített munkát végez. 12 ülést tartottunk ez alatt az egy év alatt, tulajdonképpen majdnem annyit, amennyit összesen egybehívott az előző MNT az elmúlt négy esztendőben.
A második ígéret, amit tettem, hogy merőben más, professzionális magatartást fogunk tanúsítani, illetve hogy megjelenítő munkát folytatunk majd a nemzeti közösség érdekérvényesítése terén. Sikerült létrehoznunk az MNT teljesen professzionális felszereléssel ellátott és főállású munkatársakkal működő közigazgatási hivatalát. Ennek az az eredménye, hogy a döntésekre való előkészületek, illetve a meghozott döntések végrehajtása sokkal magasabb színvonalon történik, mint eddig. Tehát napi nyolc-tíz órában, mégpedig nagyon hatékonyan dolgoznak az ügyeken a hivatal munkatársai. Amit tehát eltervezünk, azt jobbára sikerül végre is hajtanunk. A harmadik ígéret viszont arra vonatkozott, hogy az MNT egyrészt betartja és messzemenően betartatja a törvényeket, és transzparens módon fog működni. A törvénytisztelet szempontjából nagyon jelentős érdekérvényesítés történt. Ennek érdekében felhasználjuk az országban a jogrendet, a bíróságokat, az ombudsmani hivatalokat és az alkotmánybíróságot, hogy a magyarság jogainak védelmében eljárjunk.
Ezenkívül fontosnak tartom, hogy transzparens, átlátható módon végezzük a munkánkat: ezt szolgálja egyebek között az is, hogy a Pannon Televízió élő adásban közvetíti az MNT összes ülését, és rendszeresen kommunikálunk a sajtóval is. A lényeg tehát az: a közösségünk érezze, hogy a közvetlenül megválasztott új Nemzeti Tanáccsal egy új időszámítás kezdődött az életében.
* Az oktatás terén születtek talán a legkézzelfoghatóbb eredmények, nem véletlen talán azt sem, hogy ön személyesen is az oktatás folyamatos fejlesztését, fejlődését hangsúlyozza. Feltételezem, hogy e két dolog nem véletlenül egészíti ki egymást.
- Valóban nem rejtettem véka alá, és sokszor hangsúlyoztam, hogy szerintem a közösségünk megmaradásának alfája és ómegája, legfontosabb kitörési pontja az oktatásban rejlik. Meg vagyok győződve róla, hogy ettől függ a jövőnk, tehát ettől függ, hogy napszámosok leszünk-e az ezeréves szülőföldünkön, vagy pedig egyenrangú polgárai lehetünk annak az országnak, amelyben élünk. Még ha kissé a többi terület rovására a magyar közösség képzettségi színvonalának felemelésén buzgólkodtunk is. Az oktatásba fektettük bele a legtöbb pénzt, a legtöbb energiát és tudást. Rögtön a hivatal felállítása után elfogadtuk a középtávú oktatási stratégiát. E stratégia megvalósítása jószerével teljes ütemben és többé-kevésbé határidőre történik. A legfontosabb programok a realizáció fázisában vannak. A napokban írjuk ki az MNT felsőoktatási ösztöndíját. Ez egy komplex ösztöndíjprogram, mely az egyetemi felkészítéssel és a mobilizációs kampánnyal kezdődött, és az ösztöndíjak odaítélésével, illetve a demonstrátori rendszer felállításával fog folytatódni.
E program célja, hogy közvetlenül emelje a közösség képzettségi színvonalát. Ezzel a törekvéssel párhuzamosan zajlik az Európa Kollégium felépítése is. Mindebbe sok erőt fektetünk bele. Örömmel számolhatok be arról is, hogy kampányunk eredményeképpen a szórványban, ahol kevesebb magyar gyermek születik, többen iratkoztak be magyar tannyelvű iskolába, mint az elmúlt években.
* Milyen rövid távú és milyen távlati célokat tűzött ki a Magyar Nemzeti Tanács?
- Ami nagyon fontos, hogy a többi területen, a magyar nyelvű tömegtájékoztatás területén és a művelődés területén is szeretnénk az év végéig meghozni a stratégiai fejlesztési dokumentumunkat, amely majd a továbbiakban meghatározza cselekvéseinket. Ebben is nagyon kemény és intenzív munka vár ránk. A céljaink között kiemelten fontos a kulturális és oktatási intézmények alapító jogai megszerzési folyamatának a lezárása mind a 41 intézmény esetében. Némely intézményekben már átvettük a társalapítói jogokat, és szeretnénk ezt a folyamatot az elkövetkező időszakban be is fejezni, illetve bebizonyítani, hogy jó gazdái leszünk ezeknek az intézményeknek. Azonkívül még a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház ügye is fontos számunkra. Célunk tehát, hogy az említett programokat úgy tegyük sínre, hogy ezrek érezzék: az MNT létrehozása érdemben javított a közösség helyzetén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..