home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Akiket engednek, játszanak
(VMDT)
2019.05.17.
LXXIV. évf. 20. szám
Akiket engednek, játszanak

A XII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón

„Nem tudok annál szomorúbb és magányosabb dolgot elképzelni, mint mikor egy gyerek ül a képernyő előtt, és egyedül játszik. Játszani legalább ketten kell, de inkább tízen, húszan, mert a közös játék a legnagyobb dolog az életben” — mondta egy alkalommal Csukás István Kossuth-díjas költő, író. Hogy a játék milyen fontos a gyermek személyiségfejlődése szempontjából, arról számtalan pszichológus írt könyvet. Eddig az elmélet. Viszont hogy Vajdaságban is vannak remek pedagógusok, akik játszani is engedik fiainkat, lányainkat, azt az a háromszáz csillogó szempár bizonyítja, amelyet a XII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón láthattunk Bácsfeketehegyen 2019. május 10—11-én.


Ákombákom, Bácsgyulafalva

Harmincöt pedagógus, felkészítő tanár vitte el a találkozóra növendékeit játszani. Eljátszani egymásnak az otthon heteken-hónapokon át készített mesejátékokat, életjátékokat, szerkesztett játékokat — és egymással játszani a rendezvény keretében megvalósult közös játékokon, foglalkozásokon. Harmincöt pedagógus mutatta meg egy szeletét munkájának, melyet a legtöbb esetben honorárium nélkül, öntevékenyen, az életünkön egyre inkább elhatalmasodó időhiányt semmibe véve kitartóan végigvisz, mert fontos neki a rábízott gyereksereg és a játék. Mert látja, hogy a játék lételeme a gyereknek. Tapasztalja, éli, hogy a közös játékban tud a gyerek feloldódni, kreativitását kiélni, a csoportban való létezést és alkotói tevékenységet hatékonyan gyakorolni, és ebben önmaga lenni. Ez utóbbi miatt pedig a kamaszoknál még fontosabb a játék, ha tudjuk, hogy milyen intenzitással keresik magukat és helyüket a közösségben…


Mosolycsaló Gyermekcsoport, Topolya

Rendkívül fontos munkát végez ez a harmincöt felkészítő, és természetesen mindazok, akik ugyanezt csinálják, játszani is engednek, csak reflektorfény nélkül. Az idei műhelytalálkozóra Vajdaság tizenhét településéről (Bácsfeketehegy, Bácsgyulafalva, Bácskossuthfalva, Bezdán, Gunaras, Horgos, Kúla, Kupuszina, Magyarittabé, Nagykikinda, Palics, Szabadka, Topolya, Törökfalu, Újvidék, Zentagunaras, Zombor) érkeztek fellépő gyermekcsoportok, illetve a horvátországi Baranyából: Eszékről. A foglalkozásokon rajtuk kívül a verbásziak is részt vettek, és egy óbecsei versmondó, Horvát Kinga, aki a megnyitó keretében lépett színpadra. Amíg ugyanis a háromtagú zsűri — Kaposi László drámapedagógus, a magyarországi drámapedagógia egyik meghonosítója, Lipták Ildikó színész-drámatanár és Béres Márta színművész — a felkészítőkkel osztotta meg meglátásait a hozott előadások kapcsán, addig összesen tizenkét felkért oktató játszott a találkozóra érkezett gyerekekkel: Eőry Enikő táncoktató (Szentendre, HU), Csenky Nikoletta táncoktató (Komárom, SK), Hajvert Ákos tanító, színházi nevelő (Bácsfeketehegy), Kőműves Noémi végzős színinövendék (Kishegyes), Nagy Karina színművész (Petőfi-program, Nyugat-Bácska), Nešić Máté színművész (Zenta), Mácsai Mónika drámapedagógus (Magyarkanizsa), Táborosi Margaréta színművész, rendező, koreográfus (Zenta), Tomin Kiss Anikó táncművész, koreográfus (Magyarkanizsa), Varga Tamás színművész (Zenta), Virág György színművész (Zenta), Vörös Imelda színésznő (Szabadka). Ez a közös játék, amellett, hogy hozzájárult a gyerekek színpadi kifejezőkészségének fejlődéséhez, lehetővé tette a más-más településekről érkezők ismerkedését, személyes kapcsolatok, barátságok kialakítását és az együvé tartozás megerősítését. Ugyancsak hozzájárult a közösségi érzés megteremtéséhez Mess Attila színművész is, aki a találkozó műsorvezetője szerepéből gondoskodott a barátságos hangulatról. Ráadásprogramként az újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színinövendékeinek vizsgaelőadása lett bemutatva Az úgy volt, hogy… címmel, a darab László Sándor osztályvezető tanár és Balázs Áron segédtanár keze alatt készült.


Palicsi Színjátszó Grund — nagyok

A rendezvény méltó körülményeit a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, Szerbia kulturális és tájékoztatási minisztériuma, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a tartományi művelődési titkárság és Kishegyes Község Önkormányzatának támogatása tette lehetővé. Az esemény a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség együttműködésében jött létre, szakmai partnere a budapesti székhelyű Magyar Drámapedagógiai Társaság volt. A lebonyolításban együttműködő felek voltak: a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület, Bácsfeketehegy Helyi Közössége, a Nikola Đurković Általános Iskola, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.


Palicsi Színjátszó Grund — kicsik és Tini-Actors Junior, Kúla

Ez a találkozó egyúttal a magyarországi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is volt, és az idén először itthon is átadták a minősítő okleveleket: 5 aranyat, 12 ezüstöt és 7 bronzot. Az 5 arany minősítésű előadás közül a Rómeó és Júlia kapott továbbjutási lehetőséget Magyarországra, tehát a legjobbak között ezt is bemutatják majd 2019. június 6-a és 8-a között Szegeden.

 


 

A XII. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó eredményei
 
Arany minősítést érdemeltek ki:
Az aranyecset. Palicsi Színjátszó Grund — kicsik. R.: Kalmár Zsuzsa
Rómeó és Júlia. Palicsi Színjátszó Grund — nagyok. R.: Kalmár Zsuzsa
— László Tibor: A részeges király. Tini-Actors Junior, Kúla. R.: Pásztor József, csoportvezető: Pásztor Mária és Szabó Kiskároly Ilona
Ha én felnőtt volnék. Ákombákom, Bácsgyulafalva. R.: Pesitz Mónika, csoportvezető: Makó Anasztázia
— Kontakt. Mosolycsaló Gyermekcsoport, Topolya. R.: Nešić Máté, csoportvezető: Crnkovity Edit és Kokrehel József
 
Ezüst minősítést érdemeltek ki:
— Pimpáré és Vakvarjúcska. Vagány-Bagázs, Újvidék. R.: Krizsán Szilvia, tanító: Szatmári Melitta
— Lúdas Matyi. Szivárvány, Törökfalu. R.: Monzák Péter, csoportvezető: Raffai Klára
— SMeSék, telefonTos dolgaink. KisTáltos, Gunaras. R.: Brezovszki Szuzanna
— Úton. Együtt Vagyunk (csak viccesek igazán), Zombor. R.: Nagy Karina
— Romazuri. Táltos, Gunaras. R.: Miklós Adél
— A rút kiskacsa. Színészpalánták, Bezdán. R.: Foki Tímea, ra.: Osztrogonác Cenki Ilona
— Örülj, hogy lány! Vidám napközisek, Kupuszina. R.: Turkál Marianna
— Hol van a boldogság? HMOMK — drámacsoport, Eszék, Horvátország. R.: Ferenczy Nikolett
— Patkófalva. Magyarittabéi Kiscsoport. R.: Petes Erzsébet
— Aska és a farkas. Pöttömszínpad, Horgos. R.: Horvát Hilda, Kiss-Iván Anna és Kozma Rita
— Rebeka. Magyarittabéi Nagycsoport. R.: Petes Erzsébet
— Szabó Palócz Attila: Zöldleveli Kótyonfitty, a kalandor béka legnagyobb szerelme. Prométheusz, Zentagunaras. R.: Üveges Gizella, szakmai konzulens: Mess Attila
 
Bronz minősítést érdemeltek ki:
— Eszterlánc — Kányádi Sándor versei. Nevenincs, Bácsfeketehegy. R.: Pál Ilona
— A furfangos manócskák. Csodamanók, Szabadka. R.: Hajbel Katalin
— Balogh Balázs: Szekrényszemle. Gézengúzok, Nagykikinda. R.: Király Sándor, csoportvezető: Momić Violetta
— Holle anyó (részlet). Ez egy jó kérdés..., Bácskossuthfalva. R.: Tóth György Ibolya, szakmai konzulens: Lőrinc Tímea
— Minden egér szereti a sajtot. Gézengúzok, Bácskossuthfalva. R.: Szabó Kis Csepegi Ella
— Ungár Mariann: A muskátlis kalap. Komédiások, Bácskossuthfalva. R.: Szabó Kis Csepegi Ella és Crnkovity Éva

— Régmúlt gyermekkor. Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund, Szabadka. R.: Greguss Zalán

 


 

Hibaigazítás: Nyomtatott kiadásunkban tévesen tüntettük fel a rovatcímben a házigazda nevét. Helyesen: Bácsfeketehegy. Az olvasóink és az érintettek elnézését kérjük!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..