home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Aki tündér akart lenni
AGÁRDI Gábor
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Aki tündér akart lenni

Amikor megjelent, olyan volt, akár egy kitörni készülő vulkán. Egyvalamit azonban mégsem tanult meg a művészi pályán: sem a magánéletben, sem a színpadon nem tudott hazudni. Biztosan szeretett volna, hiszen akkor — a pályatársai szerint — kényelmesebben élhetett volna, de hiányzott belőle ez a képesség. Mindig igazat mondott, és ez rendkívül sok konfliktust hordott magában.

Dajka Margit 1907-ben született Nagyváradon. Már kilencéves korában színpadra lépett szülővárosában, tizenhét esztendősen pedig megkapta élete első szerződését Kolozsvárott. Az üstökösszerűen berobbant tehetség 1929-ben került fel Budapestre, rögtön a Vígszínházhoz. Huszonhetedik életévét betöltve már akkora csillagnak számított, hogy válogathatott az ajánlatok között.

Első mozifilmje a Piri mindent tud, melyben Kabos Gyula partnereként egy bohém feleséget alakított. A Thalia szentélyében rendkívül sikeres előadót a kíváncsiság hajtotta a mozgókép felé. A kamera előtt is úgy játszott, ahogyan a színházban. Nem érzett semmiféle különbséget. Egy alkalommal gondja adódott egy jelenettel, és megkérdezte a rendezőt, hogy hogyan építse fel a szituációt. Erre azt a választ kapta, hogy oldja meg, ahogy tudja, hiszen mégiscsak ő a színésznő. Ekkor még ugyanis a képíró nem azt a szigorú, egyedül alkotót jelentette, mint manapság.

Dajka 1942-ig tizenhét alkotásban tűnt fel, ami meglehetősen kis szám ahhoz képest, hogy a korszak legnagyobb sztárjai évi öt mozgóképes munkához adták a nevüket. Dajka Margit válogatott, és a nem megfelelő minőségű forgatókönyveket visszautasította. A vásznon ugyanis nem lehet úgy torzítani, mint a deszkákon. A felvevőgép előtt a maszkot és a mozgást is le kell tompítani. Különös tekintettel arra, hogy a mozi némely jelenetében a művész sokkal közelebb kerül a nézőhöz, mint a mindig ugyanabban a távolságban lévő színpadon. A háború idején az első vonalban szolgáló magyar katonák előtt lépett fel a Frontszínházzal. Emiatt az ötvenes években el akarták tiltani a szakmától, ám végül nem mertek „hozzányúlni”, mert egy egész ország szerette. A második világégés után a Madách társulatába szerződött, és kizárólag a színpadi munkára összpontosított. 1954-ben, tizenkét esztendő elteltével láthatta ismét a nagyérdemű a celluloidon. A direktor a fiatal Makk Károly volt, Szigligeti Ede Liliomfi című munkáját vitte vászonra. Dajka előzőleg színházban már játszotta a darabot, így Makk számára nem volt kérdés, hogy ki fogja alakítani a csúnyácska Kamilla szerepét.

Margit egészen különleges módon dolgozott. A sors hihetetlen érzékkel áldotta meg a tragikum és a komikum iránt. Nagy lámpaláz munkált benne minduntalan. A „jattszótársai” tisztelték ugyan, olykor mégis féltek tőle. Amikor például egy forgatáson a kezdeti szakaszokban nem volt dolga, mind idegesebb lett a várakozástól. Szerencsére mindig túljutott a feszültség fokán, és akkor már mindenki csodálta, hogy milyen alázatosan, mégis örök elégedetlenséggel dolgozik. A filmgyárba nagyon sokszor hívták, de ő nem minden alkalommal vállalta el, mert nem szeretett úgy hozzákezdeni egy adott munkához, hogy a figura kidolgozására ne volna elég ideje.

1970-ben Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán rábeszélte a Szindbád című remek egyik szerepére. Nem hitte, hogy Krúdy Gyula klasszikusa megfilmesíthető, de Huszárik Zoltánnak sikerült. A kocsi, az aranyló leves, azok a virágok, a nők, a hangulat mind nem egyéb, mint az egész élet. Az írott szó, a költészet számára egyfajta szent magányügy volt. Dajka Margit örökké tündér akart lenni, aki az emberek feje felett repül — a gyerekeknek cukorkát szórva, a felnőtteknek pedig túrós rétest...   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..