home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Aki felfedezte Pacinót és De Nirót
Szerda Zsófi
2019.09.11.
LXXIV. évf. 37. szám
Aki felfedezte Pacinót és De Nirót

Brian Russell De Palma filmrendező, forgatókönyvíró, producer 1940. szeptember 11-én született, tehát ma fújja el tortáján a 79. gyertyát.

A Carrie, A sebhelyesarcú és az Aki legyőzte Al Caponét című filmek rendezője az Új-Hollywoodként emlegetett, nagy amerikai rendezőnemzedék tagja Spielberg, Scorsese, Coppola, George Lucas és John Milius mellett. Nem lett minden alkotásából kasszasiker, kapott hideget és meleget is, viszont ő fedezte fel Robert De Nirót és Al Pacinót. S azt hiszem, ezzel és a fent említett mozikkal már rengeteget adott a filmtörténetnek.

De Palma a ’60-as évek elejétől készít filmeket. Amerikai—olasz családban született, protestáns és kvéker iskolákban tanult, majd a Columbia Egyetemen fizikát hallgatott, és itt ismerkedett meg a nagy filmtörténeti klasszikusokkal is, mint Orson Welles Aranypolgára vagy Hitchcock Szédülés című műve, így diplomája megszerzése után a Sarah Lawrence College hallgatója volt. Első játékfilmjét 1963-ban forgatta, a The Wedding Partyt, melyben az akkor a még teljesen ismeretlen fiatal színész, Robert De Niro játszott.

Ahogy sok rendezőnek akkoriban, De Palmának is volt olyan vágya, hogy ő legyen az amerikai Godard, s a francia rendezőóriásra jellemző megoldásokat alkalmazta a ’60-as évek végén készült filmjeiben, mint az Üdvözletekben (Robert De Niro főszereplésével) és az ennek folytatásául szánt Szia, anyu!-ban (1970).

Az 1970-es években készült filmjei Godard helyett inkább a nagy angol rendező, Alfred Hitchcock világát idézik meg, s a francia újhullám alkotói (köztük maga Godard) is egyik példaképüknek tartották Hitchcockot. De Palma több filmjén is érezhető a tőle szerzett inspiráció, ilyen például a Megszállottság vagy a Gyilkossághoz öltözve (mely az egyik legjobb munkája).

A Carrie (1976) című film volt az első olyan alkotása, amely valóban kiugró kasszasikernek bizonyult, és mellesleg az első mozi volt, mely egy Stephen King-regény alapján készült. A főszerepet játszó Sissy Spaceket Oscar-díjra jelölték. Az osztálytársnőket alakító színésznők közül Amy Irving és Nancy Allen nevét érdemes kiemelni. Irving ugyanis Steven Spielberg felesége lett, Allent pedig maga De Palma vezette az oltár elé.

A Halál a hídon (1981) című thriller szintén a rendező legjelentősebb munkái közé tartozik, itt Antonioni Nagyítás című filmjét vette alapul, s alakította át. (A főszereplő nem fotót nagyít, hanem egy hangfelvételt kezd el elemezni, így fejtve fel egy gyilkosság hátterét.)

A sebhelyesarcú (1983) című filmben De Palma forgatókönyvírója Oliver Stone volt. A mű az 1932-ben készült, azonos című Howard Hawks-alkotás remake-je. Az Al Pacino által életre keltett kubai menekült, Tony Montana alakját Al Capone karaktere ihlette. A mozi azóta a kultuszfilmek sorába emelkedett.

Nagy siker volt a tévésorozat alapján forgatott Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables) című gengszterfilmje is, mely a XX. század egyik leghíresebb amerikai bűnözőjének ártalmatlanná tételéről szól. A szerepet De Palma felfedezettje, Robert De Niro kapta, aki a hitelesség érdekében állítólag még ahhoz is ragaszkodott, hogy pontosan olyan selyemalsót viseljen, mint egykoron maga Capone, noha egyetlen jelenetben sem látható ez a ruhadarab.

Az 1990-es évektől kezdve De Palma filmjei egyenetlen színvonalúak, illetve a megítélésük is szélsőséges. Például vegyes fogadtatásban részesült a Carlito útja (1993), óriási siker lett a Mission: Impossible (1996), majd pedig kínos kudarc a Mars-mentőakció (2000).

Szükség van a kígyókra? címmel az idén megjelent az első regénye, melyet Susan Lehman segítségével írt meg. A cselekmény egy politikai botránnyal indul, melyből egy olyan történet kerekedik ki, amely leginkább a rendező egyik klasszikus alkotásához, a Halál a hídon című filmhez hasonlít. Az egyelőre csak franciául olvasható könyvön kívül De Palmának hamarosan egy új filmje is megjelenik, Domino címmel. Kíváncsian várjuk, és addig is: isten éltesse!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..