home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Adjuk tovább a lángot!
Rencsényi Elvira
2013.09.25.
LXVIII. évf. 39. szám
Adjuk tovább a lángot!

Aligha volt erősebb a magyarságérzet bárhol a Délvidéken, mint szeptember 22-én, vasárnap Palicson, a XX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóján.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség jogelődje, a Vajdasági Magyar Kultúrszövetség 1952-ben szervezte meg első ízben a vajdasági magyar művelődési egyesületek és intézmények, kulturális és művészeti alkotók találkozóját Palicson.
A palicsi Magyar Ünnepi Játékok — ez volt a rendezvénysorozat hivatalos neve — egyedülálló, és mind a mai napig megismételhetetlen ünnepe volt egy nemzeti kisebbség kultúrájának az országban. A politikai klíma változása miatt ilyen méretű rendezvényre többé nem kerülhetett sor. Mi több: a Kultúrszövetséget is felszámolták.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megalapításától, 1992-től kezdve munkálkodott a játékok újraélesztésén, alkalmazkodva a megváltozott társadalmi és kulturális körülményekhez. Így született újjá a vajdasági magyar kultúra legtömegesebb, legváltozatosabb és leglátványosabb rendezvénysorozata Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok néven, lehetővé téve a bemutatkozást a kulturális és művészeti mozgalom minden műfaja számára.
E szellemben kerül megrendezésre az idén immár huszadik alkalommal a rendezvénysorozat, melynek megnyitóját a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ezúttal is Palicson rendezte meg a hétvégén, így tisztelegve elődeink öröksége előtt.
Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melynek keretében igét hirdetett: ft. Leist József esperes-plébános (Római Katolikus Egyházmegye), nt. Orosz Attila esperes (Szerbiai Református Keresztyén Egyház) és Dolinszky Gábor püspökhelyettes (Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház). Így indult útjára Isten áldásával a XX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok.
A Vigadó felújított kiállítótermében a kiváló '28-as nemzedéket, annak kilenc tagját bemutató tárlat fogadta az érdeklődőket, szemléltetve munkásságukat, életútjukat. A kiállítást a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Városi Múzeum támogatta. Megnyitóbeszédet Ninkovné Kovacsev Olga művészettörténész mondott, majd a palicsi Szederinda népdalkör szüreti dalokat adott elő.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével: Pirityiné Szabó Judit, Magyarország  Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője; Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának és a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elnöke; dr. Takács László, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezetőkonzulja; dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke; Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa; Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója; Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese; Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke; a VMSZ köztársasági és tartományi parlamenti képviselői; Szabadka város tisztségviselői és közéleti személyiségei; a vajdasági önkormányzatok küldöttségei; közösségünk alkotói, művészei; intézményeink és művelődési egyesületeink képviselői.
Répás Zsuzsannának, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának az ünnepi köszöntőjét Pirityiné Szabó Judit tolmácsolta:
— Köszönjük a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek, hogy huszadik alkalommal indítja útjára a magyar kultúra teljességét felölelő ünnepi játékokat. Köszönjük, hogy példát mutatva maradnak hűek közösségük nemzeti szelleméhez, hogy őrzik és továbbadják a lángot, életben tartják elődeink örökségét.
Pásztor István kitért a '28-as nemzedék tagjainak nemzetformáló szerepére, életútjuk és munkásságuk jelentőségére, valamint az általuk kitaposott úton való továbbhaladás fontosságára, majd a következőket hangsúlyozta:
— A vajdasági magyar közösségnek igenis vannak tehetségei, akikre méltán büszkék lehetünk, és akik tovább éltetik majd a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat is.
Dudás Károly beszédében elmondta: a megnyitó ünnepséget valamely jeles történelmi vagy művelődéstörténeti helyen kívánta megszervezni a VMMSZ, ezért esett a választás az idén is Palicsra, a rendezvény bölcsőhelyére, akárcsak tavaly.
— Jártunk már Zentán, Aracson, Bácson, Versecen, Titelen, Törökkanizsán és Oroszlámoson, majd Újvidéken, Horgoson, Szilágyin és Csantavéren, a Hunyadi-tanyán. A legemlékezetesebb azonban mindenképpen a második rendezvénymegnyitónk volt Aracson, ahol az anyaország képviseletében először jelent meg az államtitkár-helyettes asszony. Szeretném megköszönni az anyaország, az MNT és a VMSZ támogatását, amely nélkül e rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre, és nem lehetne a vajdasági magyar kulturális élet legkiemelkedőbb rendezvénye.
A Vigadó nagyteraszán elhangzott ünnepi köszöntők után gazdag művelődési műsor kezdődött. Fellépett a Kócos, Fokos, Juhász, Árvalányhaj és a Csalogány zenekar, Csizmadia Anna és Török Noémi népdalénekesek, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai.
Megpendült a tambura és a citera húrja, szállt a magyar népdal a hullámzó Palicsi-tó fölött, melynek szépségét Kosztolányi Dezső is megénekelte költeményeiben.
A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok hűen őrzi tovább a lángot, az eleink által ránk ruházott örökséget, rendezvényeivel igyekszik felölelni Vajdaság egész területét, különös tekintettel a magyar szigetekre és szórványokra, amelyek lakossága leginkább ínséget szenved magyar szóban, zenében, kultúrában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..