home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A zsibongó település
Tóth Tibor
2019.05.01.
LXXIV. évf. 17. szám
A zsibongó település

Bácskossuthfalván a közelmúltban I. világháborús emlékművet és Kossuth parkot avattak, húsvét alkalmából tojásfát állítottak, megtartották a Föld-napi hulladékgyűjtő akciót. Ez csupán néhány esemény a zsibongó település életéből.

A falu tanácselnökével, Seffer Attilával az elmúlt évet tekintettük át, valamint a 2019-re vonatkozó terveket is vázolta.

A legfontosabb beruházás a vízhálózat felújítása. A mintegy 3500 lelket számláló faluban 20 kilométernyi azbesztcső található, mely cserére szorul. Két évvel ezelőtt az 1963-ban épített, 2,3 km hosszúságú vízvezeték-körgyűrűt tartományi forrásokból kicserélték, tavaly pedig elkezdték az új beruházás tervdokumentációjának kidolgozását. A falut négy negyedre osztották, és elsőként az első negyedre vonatkozó tervdokumentáció készült el. A terv által felölelt teljes összeg adóval együtt 36 millió dinárt tesz ki, melyet pályázatok útján próbálnak előteremteni. Az elmúlt évben egy 96 méter mély kutat fúrtak, mely a település ivóvízhálózatában tölt be fontos szerepet. A helyi általános iskolában gond keletkezett a tornaterem vizesblokkjainak teljes szennyvízelvezető hálózatával kapcsolatban, de ezt azonnal orvosolták.

— Az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban kiépítettük a központi fűtést, melyhez új fűtőtesteket és kazánt vásároltunk. Vezetékes gázunk nincs, így a fűtést szilárd tüzelőanyaggal oldottuk meg. Nyolc plusz egy személyes mikrobuszt is vásároltunk, melyet elsősorban civil és sportszervezeteink használnak. Az akkumulációs tavunk keleti oldalán levő utat zúzott kővel szórtuk le, most a nyugati oldal szerepel a tervek között. Elkészítettük annak a medencének a tervdokumentációját, amely a REKI egykori nagymedencéje helyén létesül. A régi helyére két medencét tervezünk: az egyik amolyan összevissza alakú, 22 x 23 méteres, a másik pedig egy wellnessmedence. Utóbbi dokumentumai készen állnak, a pénzösszeg is valamelyest összegyűlt. Még azon gondolkodunk, hogy két fázisban építjük-e meg a medencéket, vagy megvárjuk, amíg a teljes összeg a rendelkezésünkre áll, és egyszerre építjük meg a kettőt. Az MNT-től játszóteret kaptunk, helyi vállalkozóink pedig új elemeket gyártanak a gyerekek legnagyobb örömére. Újfent nagy sikert aratott az őszi fásítási akciónk. Tavaly öt, a felsőoktatásban elsőéves személynek adtunk ösztöndíjat a helyi járulék eszközeiből. Ők tíz hónapig havi 5000 dinárban részesültek. Ezt nem kell visszafizetniük, hanem tizenöt napig, napi hat órában közhasznú munkát végeznek a településen. Az idén kilencen részesülnek ösztöndíjban — számolt be a tervekről a tanácselnök.

A faluban mintegy húsz civil szervezet tevékenykedik. A többi közt művelődéssel, sporttal, környezetvédelemmel foglalkoznak. Pénzelésük főként a 2023. december 31-éig érvényben levő helyi járulékból történik, mely a helyi közösség bevételeinek 40%-át teszi ki.

Nagy felháborodást keltett a helyiek és a környékbeliek körében a hír, mely szerint a faluban régóta működő benzinkút bezár. A gond viszonylag hamar megoldódott, november közepén ugyanis egy vállalkozó telket vásárolt a Pacséri úton, majd a 60 000 literes ciszternát is csakhamar lehelyezte. Az előrejelzések szerint a töltőállomás május közepén nyílik, a nap 24 órájában üzemel, és hat alkalmazottat foglalkoztat. Gondot okoz a falu szélén levő — már megtelt — hulladéktelep, az erős szél ugyanis behordja a hulladékot a faluba. A megoldást minden bizonnyal egy regionális hulladéktároló megnyitása nyújtaná, ezt már a helyiek is nagyon várják.

— Topolya önkormányzatával közösen pályázunk a Krivaja-patak tisztítására. Ha sikerrel járunk, akkor a patakot a REKI-től a pumpaházig iszaptalanítjuk. Az MNT-nek köszönhetően pénzeszközök érkeznek a könyvtár és a volt jegyzőház felújítására. A REKI-ben a konyha renoválása van folyamatban, majd a nyílászárók cseréje és a bútorvásárlás következik. Felújítanánk a közvilágítást is, a régi világítótesteket energiatakarékos LED-lámpákra cseréljük. Hamarosan megkezdődik a térfigyelőkamera-rendszer cseréje, továbbá kátyúzás is tervben van, valamint önerőből elkezdjük a horgászhelyek kialakítását a tóparton — ecsetelte a terveket Seffer Attila.


Épül a benzinkút

 

Jubileumok jegyében

Az Ady Endre Művelődési Egyesület termékeny évet zárt. A Kincsek a nagyi spájzából nevet viselő projektumot sikerrel megvalósították, ennek keretében stelázsit és befőtteket készítettek. A nyár folyamán megrendezték a népművészeti tábort, melyen az érdeklődők kunmadarasi hímzőasszonyoktól leshették el a hímzés fortélyait. Az egyesület csoportjai (a harmincfős Pántlika óvodás-néptánccsoport, a negyvenfős, általános iskolásokból álló Kalamajka és a tizennyolc fős, középiskolásokat és felnőtteket tömörítő Cimborák néptánccsoport, a Csicsergő leány- és a Rezeda asszonykórus, a Gogolyák Renáta és Farkas Rebeka alkotta énekkettős, valamint a Tarka Virág kézimunkacsoport) sikeresen szerepeltek a különféle szemléken. A Rezeda asszonykórus a csókai KÓTA-minősítőn — melyen első alkalommal vett részt — dicséretben részesült, a Kalamajka néptánccsoport pedig a szegedi minősítőn képviselte a bácskossuthfalvi színeket.

— A Csoóri Sándor-pályázaton néptáncra, népzeneoktatásra és alkotóműhely kialakítására nyertünk támogatást. Az alkotóműhelyben folyamatban van a kalocsai viselet készítése a Kalamajka néptánccsoport számára. Emellett öt varrógépet is vásároltunk. A pályázat a néptánc- és a népzeneoktatás terén is nagyon fontos, hiszen ennek segítségével tudjuk az oktatókat és a koreográfusokat fizetni, a viseleteket beszerezni, laptopot, projektort, hangosítást vásárolni. A kézművesszakosztály keretében elindult a dekupázs- és a textilműhely, ahol foltvarró-, valamint szabó- és varrótanfolyamot is indítanánk a jövőben — mondta Gogolyák Gabriella, az Ady Endre ME elnöke.


A művelődési központ

A hagyományokkal összhangban több nyári tábort, például népművészetit is szerveznek a településen. A létszámcsökkenés a művelődési egyesületet sem kerülte el, ám ennek ellenére csaknem száz gyermek és felnőtt rendszeresen látogatja a próbákat. Az utánpótlás-nevelést fontosnak tartják, hiszen csakis így maradhat meg a folytonosság. Az idei év a jubileumok jegyében telik, hiszen a Tarka Virág kézimunkacsoport és a Cimborák néptánccsoport is az idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. A kézimunkacsoport októberben ünnepel az elmúlt tizenöt év legsikeresebb alkotásainak kiállításával, a néptánccsoport pedig június végén egy jubileumi összeállítást ad elő a közönségnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..