home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A zentai diák értékőrök sikere
Tóth Lívia
2022.04.13.
LXXVII. évf. 15. szám
A zentai diák értékőrök sikere

A Lakiteleki Népfőiskola, a Hungarikum Bizottság, a Magyar Országgyűlés és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával hirdették meg a Kárpát-medencei szintű Hungarikum vetélkedőt az általános iskolák 7. és 8., valamint a középiskolák 1. és 2. osztályosai számára. A négy fordulóban zajló esemény témája a hungarikumok, a kiemelt nemzeti értékek és a világörökség volt. A 237 induló csapat közül a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola Tiszavirág csapata (Barna Emília, Csáki Márton, Szarka Kitti) a 8. osztályosok korcsoportjában 3. helyezést ért el egyedüli vajdasági és külhoni csapatként. Az általuk választott idei téma a magyar akácméz és a Feszty-körkép volt.

— Az első fordulóban a diákoknak egy ötven kérdésből álló feladatsort kellett online úton megoldaniuk. A felmérés a hungarikumokra, a nemzeti, valamint a külhoni értéktárra vonatkozó feladatokat tartalmazott. Ezután két prezentációt kellett készíteni, az egyiket egy hungarikumról, a másikat egy kiemelt nemzeti értékről — mesélte Kormányos Katona Gyöngyi magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a Tiszavirág csapat felkészítője. — Miután a zentai tanulók jól vették ezt az akadályt is, a második forduló után egyetlen vajdasági csapatként meghívást kaptak Lakitelekre a legjobb tizenhat csapat közé. Nagy örömünkre az elődöntőben is kiválóan teljesítettek, és bejutottak a legjobb nyolc csapat döntőjébe, ahol a 3. helyet szerezték meg. Amikor ez nyilvánvalóvá vált, nagy volt az öröm, hiszen az alapos és sok időt igénybe vevő felkészülés meghozta az eredményét. Egyébként annyiban volt más az idei vetélkedő, hogy a hungarikumok és a nemzeti értékek mellett a világörökségből is kaptunk feladatokat, tehát a fiataloknak egy nagyon komplex tudást kellett felmutatniuk. Szeretném elmondani, hogy ők már ötödikes korukban beneveztek egy hasonló jellegű vetélkedőre, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezett Vajdaságban több Kárpát-medencei művelődési intézettel karöltve. Ez volt a Négy határon át vetélkedő, és a kis csapat akkor is eljutott Lakitelekre, ahol a 2. helyet érdemelte ki. Ezután, szintén egyetlen vajdasági csapatként, az Agrárminisztérium meghívta egy másik Kárpát-medencei hungarikumvetélkedőre, majd nagy sajnálatunkra a koronavírus-járvány időszakában két évig az online térben szervezték meg ezt a megmérettetést. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a prezentációkon múlik a helyezés, hanem a személyes jelenléttel is be tudják mutatni, mire képesek, és mennyi munka, felkészülés van mögöttük. Egyébként az iskolánk 8. osztályában van még számos olyan fiatal, aki — éppen a vetélkedőnek köszönhetően — már a korábbi időszakban is foglalkozott a települési értékek gyűjtésével. A Vajdasági Magyar Értéktár pedig lehetőséget adott nekik, hogy azokat az értékeket, amelyeket ők külső szakmai segítséggel, múzeumpedagógusok, könyvtárosok, helytörténészek támogatásával feldolgoztak, bemutathassák a Vajdasági Magyar Értéktárban a Diák értékőrök munkája címszó alatt. Ők pontosan tudják, mennyi megmutatásra váró érték van körülöttünk, mely mellett nap mint nap elmegyünk, és nem is figyelünk fel rá. Ha egy picit is felhívjuk a környezetünkben élők figyelmét ezeknek az értékeknek és a megőrzésüknek a fontosságára, akkor ők is, és pedagógusként én is elégedett lehetek, mert elértük a célunkat. És nem utolsósorban fejlesztettük, erősítettük a saját lokális identitástudatunkat — hallottuk a tanárnőtől, majd a csapat tagjai is hozzáfűzték saját gondolataikat az elhangzottakhoz.


Kormányos Katona Gyöngyi, Szarka Kitti, Barna Emília, Csáki Márton és Vázsonyi Csilla (Fotó: Tóth Lívia)

Szarka Kitti: — Az elmúlt években igyekeztünk olyan nemzeti vagy külhoni települési értékeket bemutatni, amelyek kötődnek városunkhoz vagy Vajdasághoz. Az idén a magyar akácmézre esett a választásunk, hiszen nálunk is honos az akácfa, és a virágjából mézet is készítenek. Egy zentai méhészhez, Ábrahám Istvánhoz látogattunk el, aki bemutatta nekünk a méztermelés folyamatát.

Barna Emília: — Mivel már többször jártunk Ópusztaszeren, a másik témánk a Feszty-körkép volt. Úgy véljük, azzal, hogy ismerjük, erősödik az identitástudatunk, és éljünk majd bárhol a világban, mindig érezzük, hogy az egységes magyar nemzethez tartozunk. Véleményünk szerint minden magyar nemzetiségű fiatalnak legalább egyszer el kell látogatnia Ópusztaszerre.

Csáki Márton: — A vetélkedőn nagyon izgultunk, kihívás volt számunkra a hungarikum és a kiemelt nemzeti érték bemutatása, de sikeresen megoldottuk a feladatot. Nagyon jó prezentációkat láthattunk, és sok tapasztalatot is gyűjtöttünk. Azzal is szembesültünk, hogy mi, vajdasági, külhoni fiatalok is lehetünk ügyesek, kreatívak, számos dicséretet kaptunk az ellenfelektől és a felkészítő tanáraiktól, ami nekünk nagyon jólesett. Talán a képfelismerés jellegű feladat volt a nehezebb, mivel olyan képeket is mutattak, amelyek kevésbé ismertek egy-egy hungarikumról vagy kulturális örökségről. Nagyon örülünk, hogy egy jutalomkirándulást nyertünk, melyre a másik két dobogós csapattal utazunk majd. 

Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa a Vajdasági Magyar Értéktárat képviselve került be a lakiteleki döntő zsűrijébe. Kiemelte, jó volt látni, hogy a diákok olyan értékeket választottak, amelyekhez volt kötődésük.

— Emellett a bemutatóik elkészítése során saját élményeket szereztek, és én úgy gondolom, ez a legfontosabb egy-egy ilyen vetélkedőben. Ismerniük kellett a hungarikumokat és a kiemelkedő nemzeti értéktár elemeit, melyekből most már nagyon sok van, úgyhogy ez valóban jelentős felkészülést igényelt a benevezőktől.

Gratulálunk a zentai Tiszavirág csapatnak!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..