home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
A villamos utolsó útja
Szakáll Laura
2024.04.05.
LXXIX.. évf. 14. szám
A villamos utolsó útja

A historizmussal egy időben indult meg a villamosközlekedés Szabadkán. 1897-ben utazhattak először a helyiek ezzel a járművel a városban, nyaranta pedig a nyitott fapadossal látogattak ki Palicsra. Sokakban szép emlékeket idéz ez a fajta tömegközlekedés.

A híres villamos hetvenhét évig szállította az utasokat. Az utolsó útját ötven évvel ezelőtt, 1974. április 2-án tette meg. Ezt a pillanatot két szabadkai fotós örökítette meg. Zlatko Jovanov (1949—2014) már nincs az élők sorában, kollégája, Edvard Kirbus a fotóválogatással neki is emléket állít. A képek megható pillanatokat ábrázolnak.

A Szabadkai Városi Múzeum úgy döntött, a historizmust bemutató tárlatát egy fotóválogatással egészíti ki, mely a fél évszázada nem közlekedő villamost mutatja be.


Kolovics Svetlana felvételei

Dr. Ninkov Kovačev Olgát, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténészét szép emlékek kötik a villamoshoz, hiszen gyermekkorában gyakran utazott vele.

— A villamosközlekedés a historizmus gyermeke, ugyanis abban az időszakban indult el első útjára a szabadkai villamos — emelte ki a megnyitón. — Zlatko Jovanov az egyike azoknak a szerzőknek, akiknek a fotói itt láthatóak. Ő sajnos már tíz éve elhunyt, de így egy kicsit róla is megemlékezünk ezzel az összeállítással. Nagyszerű fotóriporter volt. A másik szerző Edvard Kirbus, akinek köszönhetjük a kiállítást. Ezt az anyagot nem először mutatják be Szabadkán, vagyis ez egy időn át vándorló tárlat. Edvard Kirbus a szívén viseli ezt a történetet. Nagyon ritka alkalomnak vagyunk tanúi, ugyanis éppen felszabadult egy olyan termünk, amelynek a mérete megfelel ezeknek a fotóknak. A villamos fontos része a szabadkai történelemnek, és nagyon sok embert érint. 

— Azt, ami most itt a falon látható, én gondoltam ki. Követtem a villamost a város központjától az új városházáig, majd a zombori kapuig és vissza. Voltak, akik sírtak — emlékezett Edvard Kirbus fotós az ötven évvel ezelőtti eseményre.

Mirko Grlica történész a szabadkai tömegközlekedés száz éve alkalmából megjelenő szövegében 1997-ben így írt: „Azon az áprilisi napon a villamosok a megszokott menetrend szerint jártak 14 óra 30 percig, amikor mindegyik a forgalmi technikai központba hajtott, és ott virágokkal és transzparensekkel feldíszítették. Aztán visszatértek a rendes vonalakra, és ingyen szállították a szabadkaiakat. […] A szabadkai villamos 1974. április 2-án 17 óra 40 perckor csöngetett utoljára.

A kezdet és a vég — 50 éve szüntették meg a szabadkai villamost című tárlatnak, mely a villamos utolsó szabadkai útjáról készült fotókat, valamint a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményének a villamos történetére vonatkozó egyes tárgyait mutatja be, folytatása is lesz. A tervek szerint május 18-áig, a múzeumok nemzetközi napjáig, illetve a Múzeumok Éjszakájáig kiegészül a lakosság magántulajdonából származó tárgyakkal, és ezzel hozzájárul Szabadka történelme e részének kollektív emlékezetéhez. A fényképek és egyéb tárgyak átadása személyesen a múzeum portáján vagy a muzejsubotica@mts.rs e-mail-címen lehetséges.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..