home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A vegán étkezés
Balázs Szilvia
2021.11.08.
LXXVI. évf. 44. szám
A vegán étkezés

Divathóbort vagy egy lépés az egészségesebb jövő felé?

Dr. Berényi Karolina, a szabadkai Közegészségügyi Intézet szakembere szerint ha kis lépésekkel, fokozatosan hagyjuk el az állati eredetű termékek fogyasztását, mindeközben pedig gondoskodunk bizonyos tápanyagok bejuttatásáról, a vegán étrendre való áttérés nem viseli meg a szervezetünket.

Az internet megjelenésével, a közösségi oldalak terjedésével sok mindenről tudomást szerezhetünk, amiről korábban még csak nem is hallottunk, vagy valami távoli, egzotikus dolognak gondoltuk. Ilyen a vegán diéta, mely inkább életmód. Hogy ki az, aki egészségügyi okokból dönt a hús- és állati eredetű termékek elhagyása mellett, ki az, aki morális okokból és ki az, aki esetleg csak pusztán pillanatnyi divathóbortként lesz vegán, nehéz megítélni, de felmerül bennem a kérdés: nem veszélyes ez? Szabad-e egyik napról a másikra megvonni magunktól a húst, a tojást, a tejtermékeket? — fordultam a kételyemmel dr. Berényi Karolinához.

— A vegetáriánus vagy vegán életmód valóban egyre gyakrabban jelenik meg a médiában, a közösségi oldalakon, mintegy követendő példaként. Európa-szerte ma már elég elterjedt, sokkal inkább, mint korábban. Kutatások szerint Németországban például a lakosság 9%-a nem fogyaszt húst. Ennek oka lehet a migráció is, azaz változik a lakosság összetétele, és olyan emberek érkeznek az országba, akik egyébként sem esznek húst, vallási okokból például. Indiában a lakosság 35-40%-a étkezik húsmentesen, de ez ott hagyományosnak mondható, így volt több generációval korábban is. Másrészt viszont mindig van egy más, etikai, filozófiai, morális oka is a húsmentes táplálkozásnak, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a vágójószágokat általában milyen körülmények között nevelik. Lehet, hogy ez korábban szintén nem volt ennyire nyilvánvaló, de ma már nem lehet nem tudomást venni erről a tényről. És itt van még a környezetvédelmi szemszög is, hiszen a vörös hús, például a szarvasmarha tenyésztése valóban környezetszennyező: nagy mennyiségű víz fogy, és az üvegházhatást is meg kell említeni. Még a szakemberek nagy része is egyetért abban, hogy a vörös húst ajánlott lenne kiiktatni vagy minimálisra csökkenteni az étrendünkben, éppen a környezetünk megóvásának érdekében. Itt folyamatosak a viták: vannak szakemberek, akik hisznek abban, hogy ez minden környezetvédelmi gondot megoldana. Másrészt viszont vannak olyan hozzáértők is, akik azt gondolják, hogy a vörös húst is helyettesíteni kell valamivel, és ezeknek az alternatíváknak az előállítása legalább akkora károkat okoz a Földünknek, mint a nagybani szarvasmarha-tenyésztés. Ez egyelőre egy eldöntetlen kérdés, egyöntetű, hivatalos álláspont eddig nem született ezzel kapcsolatban. Ami biztos, hogy a vegetáriánus étrendnek több fokozata van: vannak, akik fogyasztanak halat, és léteznek pollovegetáriánusok is — igaz, nálunk még sohasem találkoztam ilyennel —, akik továbbra is eszik a csirkehúst. Tudományos szempontból el kell mondanom, hogy több kutatás, tanulmány is született, mely egyértelműen azt mutatja, hogy a túlnyomórészt növényalapú étkezés jó hatással van az egészségünkre. Az ember állkapcsa, fogsora egyaránt azt bizonyítja, hogy mi eredetileg növényevők voltunk — nem a levelek vagy a növény szára, hanem a termés, a gyümölcsök, elsősorban a banán és a tökfélék fogyasztására lettünk „kódolva”. Bizonyított tény, hogy azok, akik túlnyomórészt növényi alapú étrendet követnek, 30%-kal kisebb eséllyel kapnak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget, és 20%-kal kisebb a vastagbélrák kialakulásának az esélye is, de sokkal kisebb arányban fordul elő az esetükben az emésztőszervrendszer bármely részének rákos megbetegedése is.

* Nem tudom nem észrevenni, hogy folyamatosan úgy fogalmaz: túlnyomórészt növényi alapú étkezés.

— Igen, mert a vegánok és a vegetáriánusok is idetartoznak. Mindemellett, mint már említettem, a többi daganatos megbetegedés kockázatának csökkenése és a húsfogyasztás elhagyása nem áll bizonyított összefüggésben. Az kétségtelen, hogy a túlnyomórészt növényi alapú étkezésnek vannak bizonyos jótékony egészségügyi hatásai, másrészt viszont a hús és a tej olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a növényi alapú élelmiszerekből hiányoznak: a vas, cink, mangán, B12—vitamin messzemenően nagyobb mennyiségben található meg az állati eredetű élelmiszerekben. Ez az egyik gond. A másik, hogy amíg Indiában például, ahol a vegetáriánus étrend, életmód a mindennapok része, és hagyománynak számít, addig nálunk olyan termékeket kapni, amelyeket technológiailag maximálisan feldolgoznak, rengeteg adalékanyagot tartalmaznak. Ezeket gyakran alternatívaként tárják elénk: növényi alapú húspogácsa, húsmentes kolbász, növényi sajt. Ezekben a termékekben rengeteg a cukor, a só, a sűrített növényi zsiradék, például a pálmaolaj. A cél az, hogy minél csábítóbbak, kelendőbbek legyenek, és ezért a gyártók mindent meg is tesznek: nem fukarkodnak a mesterséges aromákkal, ízfokozókkal, színezőanyagokkal. A joghurtban vagy a fetában például ilyen adalékokra nincs szükség. Ezért ezek az ultrafeldolgozott élelmiszerek — habár növényi eredetűek — egyáltalán nem mondhatóak egészségesnek. Plusz még nagyon újak is, nincs még elegendő információnk a hosszú távú hatásaikról, nem tudjuk, hogyan hat ez a típusú étkezés a szervezetünkre. Ezek az árucikkek megjelentek a piacon, mert az embereknek kellett az alternatíva, valami, amit hús vagy tejtermékek helyett fogyaszthatnak, de nagy kérdés, hogy ez mennyire hasznos az egészségre.

* Olvastam néhány tanulmányt, és ezekben többször is megjelenik valami, ami számomra nem teljesen érthető. Japán általában jó példaként szerepel a szaklapokban, ami az étkezést illeti: túlnyomórészt halat fogyasztanak, sok-sok gyümölccsel, zöldségfélével. Mégis, a világon ott alakul ki a legmagasabb arányban a gyomorrák, olyannyira, hogy bizonyos kor felett kötelező szűrővizsgálatokon kell részt venniük az ott élőknek. Akkor hogy is van ez?

— Ez a japánoknál az étkezéssel, pontosabban a sófogyasztás mértékével függ össze, hiszen rengeteg sózott halat esznek. Bizonyítottan a túlzott sóbevitel az oka ennek a jelenségnek, emiatt van ennyi gyomorrákos eset Japánban. De ettől még igaz, hogy minőségi élelmiszereket fogyasztanak, sok gyümölcsöt, zöldségfélét, még egy Japánból származó diéta is létezik, melyet ajánlani szoktak az embereknek, mert nagyon egészséges. Emiatt is veszélyesek ezek a nálunk is kapható hús- és tejtermék-helyettesítő ételek, mert túlsózzák őket az ízfokozás érdekében. Erre is figyelni kell, mert ha ügyelünk arra, hogy egészségesen étkezzünk, akkor olvassuk el a terméken található tájékoztatót is, nézzük meg, miből készült, mennyi adalékanyagot, sót, cukrot tartalmaz. Minden olyan élelmiszer, amelynek 100 grammjában 0,5-0,6 grammnál több só van, nem egészséges, nem ajánlott a fogyasztása.

* Hogyan érdemes áttérni a vegetáriánus vagy vegán diétára?

— Mindenképp a természetességre kell törekedni, és amennyire csak lehet, kerüljük a gyárilag átdolgozott, valaminek a helyettesítésére szánt élelmiszereket. Ez a növényi alapú tejtermékekre is érvényes, melyek nálunk is egyre népszerűbbek, mert az emberek azt hiszik, egészségesebbek, mint például a tehéntej. De szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy ezeket a növényi tejeket nagyon fel kell dolgozni, és sokkal kevesebb bennük a protein vagy a kalcium, mint a tehéntejben. Figyelni kell tehát a címkéket, el kell olvasni, mi miből és hogyan készült, és csak utána felmérni, valóban egészségesebb-e valaminek az alternatíváját fogyasztani, mint magát az eredeti terméket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..