home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A termelők szolgálatában
Tóth Tibor
2024.04.15.
LXXIX. évf. 15. szám
A termelők szolgálatában

A zentai székhelyű Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) Vajdaság több mint negyven településén tizenkilenc falugazdászt foglalkoztat. Bácskossuthfalván a falugazdász feladatait Kósa Zoltán látja el, akihez még Pacsér, Cserepes (Sokolac), Andrástelke (Felsőrogatica) és Tomislavci tartozik.

Kósa Zoltán 2010-től a 2007-ben megalakult Bácskossuthfalvi Mezőgazdasági Termelők Egyesületének titkáraként tevékenykedik, emellett pedig 2018-tól falugazdászként is dolgozik. Az elektronikus levelek követése, az új parcellák rendszerbe való bevitele, a szerződések és pályázatok írása, a jószágtámogatások igénylése, tehát minden ügyintézés a 2023-ban életre kelt eAgrar portálon történik. A portál bevezetése előtt papíron töltötték ki a különféle bejegyzéseket és támogatásokról szóló kérelmeket, melyeket Zoltán személyesen adott át a topolyai kincstárban, és az ott kapott hitelesített dokumentumokat visszahozta a termelőknek, akiknek ügyintézés céljából nem kellett a városba utazniuk.

— Több mint 400 termelő tartozik hozzám. Az ügyintézés nem egy menetben történik, a termelőnek egy év alatt legalább négy-öt alkalommal meg kell jelennie a helyi közösség épületében lévő irodámban. Ha a termelő pályázatokon is részt vesz, akkor ez a szám nagyobb. A termelők részéről vegyes volt az eAgrar portál fogadtatása, a fiatalabbak rugalmasabban álltak hozzá, gyorsabban hozzászoktak ehhez az újításhoz, míg az idősebbek az irodára támaszkodnak, és így tudunk együtt előrehaladni. A portál bevezetésének hallatán elsőre én is szkeptikus voltam, viszont egy év elmúltával azt mondom, hogy a hiányosságai ellenére összességében jó dolog. Csiszolni lehet rajta, viszont gondot okoz, hogy gyakran változik, és a felmerülő kérdésekre nem tudunk pontos választ kapni. Ha mi nem kapunk pontos választ, akkor mi sem tudunk a termelőknek megfelelő választ adni. Minden egyes támogatás a portál által történik. Nagyon oda kell figyelni a beadási határidőkre, hogy mit, mikortól, meddig lehet beadni. Jelen pillanatban a vágóhídra eladott jószágok utáni támogatásra való igénylés van nyitva — mondta Kósa Zoltán.


Kósa Zoltán

A gazdák április 1-jével bezárólag beadták a gazdaság felújítására, illetve a hektáronkénti 18 000 dináros, területalapú támogatásra vonatkozó kérelmeket, az üzemanyag visszatérítésével kapcsolatos kérelmek leadása pedig folyamatban van. Az ígéretek szerint még egy támogatás, mely 17 000 dinárt tesz ki hektáronként, esedékes a közeljövőben, de húsvét előtt néhány nappal még a falugazdásznak sem volt arról tudomása, pontosan miről lehet szó. Kósa Zoltán elmondta, hogy a tartományi pályázatokra kevesebben jelentkeztek, a köztársaságiak közül pedig a termelők érdeklődését leginkább a gépvásárlás utáni 50%-os visszatérítés keltette fel, melyre az elmúlt évben tízen jelentkeztek. A termelők részt vesznek a Prosperitati Alapítvány pályázatain is, amiben Zoltán szintén segít nekik.

Szót ejtettünk a Bácskossuthfalvi Mezőgazdasági Termelők Egyesületének munkájáról is. A titkár elmondta, télen szakmai előadásokat szerveztek a gazdáknak, de egész évben foglalkoznak a termelőkkel. Az egyesület Topolya községtől és Bácskossuthfalva Helyi Közösségétől évente többször gázolajat kap, és a helyi termelőkkel rendezik a határutakat, emellett a VASZ segítségével évente több szakmai kirándulást szerveznek a gazdák számára.


Repceültetvény a határban

A bácskossuthfalvi kataszteri község 7000 hektár földből áll, ebből 1100 hektáron sörárpát, 700 hektáron búzát, 800 hektáron repcét vetettek, 1100 hektáron kukorica, 800-900 hektáron napraforgó kerül a földbe, a fennmaradt területen pedig a PIK Moravica szövetkezet gazdálkodik. Az irodába betérő termelők gyorsan elintézték ügyes-bajos dolgaikat, viszont nyilatkozni egyikük sem szeretett volna, így Zoltánt kértem meg arra, röviden vázolja, mi a helyzet a bácskossuthfalvi határban.

— Az ősszel elvetett repce bizonyos részét ki kellett tárcsázni, mert semmivé vált, a rágcsálók nagy kárt okoztak benne. Az árpa és a búza fejlődik, a herét elvetették, és egyesek már a napraforgót is a földbe helyezték. Az utóbbi időben a rágcsálók mintha valamelyest visszahúzódtak volna. Túlszaporodtak, és valószínűleg valamilyen betegség megtizedelte őket. A termelők már permeteznek a gombabetegségek és a gyomok ellen.

Szépen fejlődik a búza

Fábrik Attila főként kajszit, vilmoskörtét, szilvát és birsalmát termel. Az elmúlt évre nem szívesen emlékszik vissza, hiszen a kajszit teljes egészében elvitte a fagy, a vilmoskörte pedig a hideg miatt mindössze 10-20%-os termést produkált. Ellenben a legkésőbb virágzó birsalma 60%-os, a szilva pedig 90-95%-os termést hozott.

— A kajszi megvédése érdekében füstöléssel és vizes, porlasztott locsolással is próbálkoztunk. A tavalyi fagy virágzáskor érte a fákat, és már nem volt mit tenni. A Telecskai-dombok környékén szinte mindenkinek elfagyott a sárgabarackja, Horgos és Palics egyes részein volt termés, és Topolyán is, ahonnan a pálinkának való gyümölcsöt vásároltam. Az idén az enyhe tél következtében a fákban nagyon korán elindult a nedvkeringés, majd újra megérkezett a fagy. Hajnali 2 órától reggel 6 óráig 0 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, mi -2 fokot mértünk. A fákat füstöltük, vizes szalmabálákat gyújtottunk meg, így nem fagytak el a bibék és a megkötött kis barackok. Ahol füstöltünk, ott lesz termés, ahol nem, ott imitt-amott fagykárok fedezhetőek fel. A füstölés 3-4 óra fagy esetén eredményes tud lenni, de ha 5-6 órás a fagy, már ez sem mentheti meg a gyümölcsöt, ahogy ez a művelet a -5 fokos vagy a még nagyobb fagy esetén sem nyújt védelmet. A meggy szépen termett a faluban, de a szárazság miatt a szemek aprók voltak, és a termelők nem tudták eladni. A locsolórendszerrel dolgozó gazdák, akik alulról táppal látták el a fákat, szép termést takaríthattak be, és túl is adtak rajta. Korábban magam sem hittem, hogy a szilvát mennyire fogja a monília. 4 holdas szilvásomat permetezéssel sikerült megvédenem e betegség ellen, és majdnem 100%-os termést takaríthattam be. A Kieffer-körte és a vilmoskörte is már teljes virágzásba borult. A körtét már két héttel a rügypattanás előtt be kell fújni körtebolha ellen. Ezt mi elvégeztük, de a méhek miatt este permeteztünk. A szilva nagyon szépen virágzik, fagykárt nem fedeztem fel a fákon. Oda kell figyelni a növényvédelemre, hogy megóvjuk a virágokat és a gyümölcsöt. Sok szőlő is található a faluban. A szőlővesszők szépek, egészségesek, megindult a nedvkeringés. A gazdák elvégezték a metszést, és bíznak a fagymentes időjárásban — vázolta a gyümölcsösökben és szőlősökben tapasztalható helyzetet Fábrik Attila.


Fábrik Attila 

A termelők remélik, hogy a kellemes időjárás tovább folytatódik, és a szűkös esztendők után gazdaságilag eredményes évre tehetnek pontot a termelési idény végén.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..