home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A társasjátékok virágkorában
Pap Ágota pszichológus
2023.02.15.
LXXVIII. évf. 6. szám
A társasjátékok virágkorában

Én a Gazdálkodj okosan! játékon nőttem fel, mely a mai napig nagy kedvenc a családban. A háború éveiben is sokat játszottuk a szüleimmel, de volt, hogy yamboztunk vagy römiztünk a sötétben, gyertyaláng mellett. Akkor minden olyan egyszerűnek tűnt, és a játék távol tudta tartani a bennünk szunnyadó félelmet.

A játék a gyermek és a felnőtt lételeme. Ennek egyik típusa a társasjáték, mely a játék öröme, izgalma mellett és a kulcskompetenciák fejlesztésén túl nem mellesleg a döntéshelyzeteket gyakoroltatja. Mindezt minimális kockázattal, ahol a játékosok egy szimulált, védett környezetben próbálgathatják a cselekvéseiket. Maga a játék problémamegoldásra motivál, a fejlesztés sikere pedig a játékban való ügyesedésben látható. A szövegértési és a matematikai alapkészségek mellett a szociális kompetenciánkat is fejleszti, például a fókusz, a szabálykövetés vagy a kommunikáció és a metakommunikáció területén. Ne feledjük azonban, a játék kedvéért játszunk, és nem azért, hogy megtanuljunk valamit. Például azt, hogy a tetteinknek következményük van, hiszen minden megtett lépésre van egy válasz. Közben a játék növeli bennünk a küzdőképességet, a koncentrációképességet, fejleszti az önfegyelmet, az emlékezetet, a képzelőerőt és a kreativitást.


Forrás:Tarsasjatekok.com
Forrás: Megoldaskozpont.com

A társasjátékok előnye, hogy ezek valóban társas közegben működnek. A játékosok kipróbálhatják magukat különféle helyzetekben, és olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket más élet- vagy oktatási helyzetben nem.

A játék érzete csak akkor jöhet létre, ha megvalósul a spontaneitás és a szabad választás. Közben ráadásul szabad hibázni. A hibák pedig olyan helyzeteket teremtenek, amelyek a gyerekeket arra késztetik, hogy új stratégiát és taktikát próbáljanak ki. Ez egyúttal az alkalmazkodóképességüket (intelligenciát) erősíti.

A logikai gondolkodás nehézségét orvosolhatják a logikai vagy a stratégiai és táblajátékok. A táblajátékok — például a sakk, a dáma vagy a malom — során a játékosok párban játszanak, egymással szemben állnak, és felváltva lépnek. Az absztrakt játékoknál azonban a kognitív gondolkodás egyéb aspektusai háttérbe szorulhatnak, és mivel csak első és utolsó helyezést lehet bennük elérni, a gyermek nem tapasztalja meg, hogy milyen például harmadiknak vagy ötödiknek lenni egy helyzetben. Emiatt érdemes az absztrakt típusúakat társas- és stratégiai játékokkal keverni.


Forrás: Ridikul.hu

A gyerek a felnőttnél (és a pedagógusnál) sokkal könnyebben kiheveri, ha veszít, mert hozzá van szokva, hogy ez a játék része. A szülőknek általában sikerül felülkerekedniük ezeken a félelmeiken csemetéik érdekében, viszont az iskolában, a pedagógus és a diákok között éppen e különbség miatt nem tud gördülékenyen folyni a játék, pedig milyen klassz lehetőség lehetne ezekkel az elemekkel az oktatásban is többet élni.

A társasjáték lehet — és talán lett is a járványhelyzet alatt — a minőségi együtt töltött idő egyik kellemes formája, melyben a gyerekek otthon érzik magukat, és olykor a szülőkben is feloldják az esetleges veszítésélményeket. Az ideális játékélmény a fókuszált szellemi jelenlét által pihentet, tehát egyszerre szórakoztat, lazít, feltölt, és mégis aktív kikapcsolódást nyújt. A több, otthon töltött idő remek apropó arra, hogy egymás felé forduljunk, és elővegyük azokat a játékokat, amelyekre máskor nem jutna időnk. Általuk magasabb szintre tudjuk emelni a közösségi vagy a családi élményt.


Forrás: Megoldaskozpont.com

A korábbiakkal ellentétben napjainkban már nem minden játékban cél a másik legyőzése, nemcsak egymás ellen harcolunk, hanem egymás segítségével győzzük le magát a játékot vagy oldunk meg egy feladatot — ezek az úgynevezett kooperatív (együttműködésen alapuló) társasjátékok. Közösségépítés szempontjából mindenképp jobbak és hatékonyabbak.

A szerepjátékok néhány évtizede jelentek meg, és leginkább a fiatalokat vonzzák. Emellett a korábban is említett és általam kedvelt sakkon, dámán és torpedón kívül számos új, kétszemélyes játék is létezik már, melyben „párbajozhatunk” párunkkal, barátainkkal, rokonainkkal.

A szakma és minden önismeretben érdekelt személy életében nagy élményt nyújtott a társasok egy újabb formája. Mert a társasjátékok lehetnek egy bensőséges baráti játékest főszereplői, de sokkal mélyebb funkciót is betölthetnek. Az önismereti és személyiségfejlesztő társasjátékok szabályai és menete egy kissé eltér a megszokottól, céljuk önmagunk mélyebb megismerése. Általuk jobban körvonalazódhatnak a számunkra fontos értékek, új örömöket fedezhetünk fel, valamint hozzásegíthetnek vágyaink és céljaink felismeréséhez és megvalósításához. Van olyan játék, amely a pszichológiai tudásunkat gyarapítja, és van, amelyik inkább személyiségünk feltérképezésére, fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, esetleg az érzelmi intelligencia vagy az önbizalom támogatását célozza meg, illetve a kommunikációs képességeinket gazdagítja. Ezek a játékok sokat beszéltetik a résztvevőket, ezért igazi jutalmazó élmény, amikor odafigyelve, megértően, türelmesen és elvárások nélkül meghallgatnak bennünket.

Nincs is más hátra: társasjátékra fel!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..