home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A tanítóképzőnek őszre 200 hallgatója lesz
Orosz Ibolya
2006.05.03.
LXI. évf. 18. szám
A tanítóképzőnek őszre 200 hallgatója lesz

Palotát kap a tanítóképző címmel lapunk előző számában arról írtunk, hogy a Vajdaság első állami alapítású magyar felsőoktatási intézményének Szabadka egy impozáns belvárosi épületben, az egykori bankpalotában ad otthont. A Sárgaházban folyó munkálatokról Kucsera Géza polgármester beszélt....

Palotát kap a tanítóképző címmel lapunk előző számában arról írtunk, hogy a Vajdaság első állami alapítású magyar felsőoktatási intézményének Szabadka egy impozáns belvárosi épületben, az egykori bankpalotában ad otthont. A Sárgaházban folyó munkálatokról Kucsera Géza polgármester beszélt. Most Gábrityné dr. Molnár Irén egyetemi tanárral, a szabadkai tanítóképző kar tanácsának elnökével az intézményalapítás fejleményeiről beszélgettünk. Mindenekelőtt azonban az új intézmény neve körüli kérdőjelet tisztáztuk - eddig ugyanis legalább négyféle változatban találkozhattunk vele a sajtóban. Magyar Nyelvű Tanítóképző Kar (MNYTK) néven kerül hamarosan bejegyzésre az intézmény.
- A Sárgaházban nekünk kezdetben a földszinti részt építik: két amfiteátrum, hallgatóterem, könyvtár, irodák, esetleg tanári kabinet. A palota banképületnek épült, sok apró helyiségből áll. Az építészeti tervezőnek föl kell találnia magát, hogy a belső átalakítással megfelelővé tegyük azt az oktatás céljaira. Nem pusztán a befogadóképességre gondolok, hanem arra, hogy mi európai intézményt szándékozunk létrehozni, tehát meg kell felelünk a Bolognai Nyilatkozat nyomán kialakított standardoknak (pl. elektronikai felszereltség, hangizoláció stb.). Az emeleti és a tetőtér alatti részt úgy 2-3 év múlva adaptálják majd, de az épület-felújításnak csak a második és a harmadik szakaszában készül majd el, ha lesz rá pénz. Amennyiben október 1-jéig nem fejeződik be a Sárgaház földszintjének a belső átépítése, vagy esetleg nem sikerülne teljesen felszerelni (főleg a laboratóriumok hiányoznak majd), akkor intézményünk a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium épületében kezdi meg a munkát. Erről együttműködési szerződést írtunk alá, s a gimnázium készséggel adott ideiglenesen otthont egy új magyar felsőoktatási intézménynek.
* Hány hallgatója lesz a szabadkai tanítóképzőnek az induláskor?
- Zombortól 140 második, harmadik és negyedik évfolyamos magyar hallgatót, illetve abszolvenst veszünk át, 30 új elsőst írunk be az első évfolyamra, plusz a távhallgatók és a továbbképzésre járók (pl. az óvóképző főiskola elvégzése után tanítóképzőbe iratkozók). Összegezve: körülbelül 200 hallgatóra számítunk az induláskor. A zombori Tanítóképző Kartól (amely az idén Pedagógiai Fakultássá lépett elő, s Belgrádtól egy új egyetemistaotthont is kap) 13 alkalmazottat vettünk át, ebből 10 egyetemi kinevezéssel rendelkező tanerőt. Az Újvidéki Egyetem Tanácsa megszüntette a zombori kar szabadkai kihelyezett tagozatát, ennek helyébe Szabadkán megalakul a Magyar Nyelvű Tanítóképző Kar. Az intézmény az Újvidéki Egyetem keretében működik majd, ami nem rossz megoldás, még akkor sem, ha saját folyószámlánk az új felsőoktatási törvény értelmében nem lehet, csak alszámlánk. A Tanítóképző tehát nem önálló jogi személy, nincs doktoranduszképzése sem. Nem ezt akartuk, mi nem ezt terveztük. A belgrádi politikusok azonban kivárták a másfél évet, hogy életbe lépjen a Felsőoktatásról szóló új törvény (2005 augusztusában), s nekünk az új előírások és standardok szerint kell már működnünk. Nagyjából belenyugodtam abba, hogy egyelőre nem nyitunk új szakirányokat, alkalmas választható tantárgyakat, hiszen azt külön kérelemmel Belgrádban kellene akkreditálni, s azt mondom: induljunk el, alapozzuk meg az első magyar felsőoktatási intézményt; az alapokon ugyanis fokozatosan megkezdődhet a kari építkezés. Őszintén szólva nekünk, vajdasági magyaroknak nem is a sok tanítóra van szükségünk, hanem mondjuk művelődésszervezőkre, néprajzosra, könyvtárosra, kétszakos tanárokra, szociális gondozókra, vagyis humánszakos pedagógusok továbbképzésére, nyári kurzusok szervezésére. Forduljunk az építkezés, a jövő felé, hiszen a diák és tanár mobilitásban fantasztikus lehetőségek vannak: kurzusokat tarthatnak az Újvidékről, Szegedről, Debrecenből, Bajáról meghívott szakemberek. Az eredeti elgondolásunk is az volt, hogy Szabadkán az új felsőoktatási intézményben ne olyan szakot nyissunk, amely Szegeden vagy a régiónkban már van - ezt nem szabad.
* Visszatérve a hallgatókhoz és a tanári karhoz: az említett 10 egyetemi tanerő mellett milyen kádergondokat kell megoldani?
- Az Újvidéki Egyetem Tanácsa kinevezte a tanítóképző alapító bizottságát, átvettük a már említett 10 tanárt, akik október 1-jétől a szabadkai intézményben fognak tanítani. Még valószínűleg 10 szakemberre lenne szükségünk (később többre is), ám lépni még nem tudunk, mert a belgrádi minisztériumban még nem készültek el az új standardok és normatívumok (diákok létszáma a csoportokban, normaóraszám). Április végére ígérték, hogy elkészül, de május lesz belőle - a dokumentum nélkül viszont nem tudunk lépni, nem tudjuk, hogy milyen tantárgycsoportokra érdemes kiírnunk a pályázatot. Mivel kezdetben mindössze 200 hallgatónk lesz, alaposan át kell tekinteni, hogy milyen szakirányt nyissunk. Az az elv nyilvánvaló, hogy heti 2 óra miatt nem vehetünk fel állandó munkaviszonyba egy egyetemi tanárt. Például: annak a doktori végzettségű szakembernek, aki pályázna a természettudományi tantárgyak tanítására, vállalnia kellene egy egész tantárgycsoportot és a tantárgy módszertanát is. Nem lesz könnyű feladat, hiszen az összes tantárgy 70%-át (tantárgycsoportot) le kell fednünk munkaviszonyban levő egyetemi előadókkal! A maradék 30%-ra vendégtanárokat is alkalmazhatunk. Gondolom, hogy itt nem lesz gond, hiszen például a szegedi rokonegyetemről a kollégák készséggel ígérték a segítséget. Májusban várjuk a megbízott dékán kinevezését is - őt az Újvidéki Egyetem rektor asszonya nevezi ki. Várjuk a májusi ülést, amelyen a szükséges felszerelést fogjuk kérelmezni a tartományi szervektől, és a dékán kinevezését. A szabadkai tanítóképző megbízott dékánjára vár majd a konkrét káderfelvétel (a tanárok kinevezésének procedúrája) és az infrastruktúra kivitelezésének megvalósítása. Kár volt ezt az áprilist elherdálni, mert a tanárok kinevezése hosszadalmas procedúra, 2-3 hónapig is eltart. Jön a nyár, s majd tépjük a hajunkat szeptemberben, ráadásul Belgrádnak kell kiadnia a szabadkai tanítóképző végleges munkaengedélyét. Mindezek ellenére azt nem hiszem, hogy most már bárki is leállíthatná az intézményépítést.
* A Sárgaházban folynak a munkálatok, a bizottságok végzik a ,,papírmunká'-t, magyarán: 200 hallgató, tanári kar, épület is lesz. Emellett bútorok, számítógépek, könyvek és még rengeteg minden kell. Pályáztak már ilyen célból támogatásokért?
- A magyarországi választások okozta vákuum mellett gondot jelent, hogy az MNYTK még nincs véglegesen bejegyezve, így nem is pályázhatott. Civil szervezetek és az MNT teszik ezt a nevünkben. Kaptunk már ajándékba könyveket, ám senki sem ígért még folyamatos intézménytámogatást. Ez fáj a legjobban. Nem tudunk jövőben gondolkodni, tervezni, ha Belgrád és a magyar állam egyaránt nem segít bele. Úgy nem tudjuk magyar szellemiségben nevelni a hallgatóinkat, ha a programterveket, tankönyveket szerb nyelvből kell lefordítanunk magyarra, ha nincsenek korszerű nyelvi laboratóriumaink, ha hiányoznak a szakkönyvek, taneszközök. Ebben mégis csak az anyaország segíthet legtöbbet. Várjuk, hogy a budapesti kormányalakítás után, legalább szeptemberben lesz módunk tárgyalni a magyar kormánnyal, minisztereivel. Ott a szabadkai magyar tanítóképző számára folyamatos intézménytámogatást kérünk majd, annál is inkább, mert a Vajdaság az egyetlen határon túli terület, ahol a magyar költségvetésből nem támogatnak magyar felsőoktatási intézményt. Erdély, Szlovákia és Kárpátalja is benne van már a költségvetésük programjában - monda Gábrityné dr. Molnár Irén, aki úgy látja, hogy a szabadkai magyar tanítóképző körül nem elég erőteljes a sürgölődés. Megpróbálja majd ,,felpörgetni' a dolgokat. Oly módon, hogy Budapesten is, Szegeden is újra elmondja: magyar felsőoktatási intézmény születik Szabadkán! Ez az intézmény azt szeretné, ha az anyaország a magyar felsőoktatás ügyét (határon belül és kívül) egy nemzeti stratégiába helyezné, s a tervezésben délen nem állna meg Szegednél, hanem azt mondaná: itt van még Szabadka, Újvidék és Zenta is. A szabadkai képzőnek küldetése van, és ezt a küldetést az alapozás után intézményépítéssel folytatja. Nos, a tanítás megkezdéséhez ki miben tud segíteni Szabadkának káderekben, felszerelésben, egyebekben?!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..