home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
,,A szükség nem ismer vallást, nevet vagy bőrszínt”
Brasnyó Zoltán
2012.02.08.
LXVII. évf. 6. szám
,,A szükség nem ismer vallást, nevet vagy bőrszínt”

Nyúl Zoltán szeretetszolgálati munkatárssal a segítség és az odaadás erejéről és a Távol-Keletről érkező menekültek helyzetéről beszélgettünk. A Hungaromikrofon civilszervezet pacséri élő műsorfelvétele számos érdekes riportra és magánbeszélgetésre adott lehetőséget a rádiósoknak. A Szól a r...

Nyúl Zoltán szeretetszolgálati munkatárssal a segítség és az odaadás erejéről és a Távol-Keletről érkező menekültek helyzetéről beszélgettünk.
A Hungaromikrofon civilszervezet pacséri élő műsorfelvétele számos érdekes riportra és magánbeszélgetésre adott lehetőséget a rádiósoknak. A Szól a rádió című rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, és a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének jól ismert hangjai, szerkesztői, állandó és külső munkatársai mellett népszerű közéleti személyiségek is ellátogattak Pacsérra. Nyúl Zoltán a pacséri és bácskossuthfalvi baptista gyülekezet lelkésze, történelemtanár, illetve a topolyai Bethesda szeretetszolgálat elnöke. A szeretetszolgálat önkéntesei a folyamatosan változó kihívások ellenére is fáradhatatlanul és zokszó nélkül végzik munkájukat. Mottójuk és hitvallásuk: a szükség nem ismer vallást, nevet vagy bőrszínt, mi pedig ott vagyunk jelen, ahol szükség van ránk.
- Milyen sikeres akciókról számolhat be a baptista szeretetszolgálat?
- A Magyar Baptista Szeretetszolgálat mára már oly mértékben kinőtte magát, hogy a világ bármely pontján, katasztrófa esetén negyvennyolc órán belül, a helyszínre tud érkezni. Én a szervezet szerbiai munkatársa vagyok. A napisajtóban gyakorta találkozhatunk a baptista szeretetszolgálat nemzetközi tevékenységével, legyen szó Srí Lankáról, Indonéziáról vagy Haitiről. A szerbiai tevékenységünk talán kevésbé ismert. Az általam képviselt szervezet már a kilencvenes évektől, tehát az ország gazdasági és politikai hanyatlásának kezdetétől jelen van, és kisebb-nagyobb akciókkal próbál segíteni a bajbajutottakon. A bombázások idején családokat vittünk át a Balatonhoz, hogy néhány zajtól, félelemtől és stressztől mentes napot tölthessenek el ott. A bánáti árvíz idején száz kisgyermeket mentettünk ki és vittünk el a Balaton partjára, valamint segélyeket kézbesítünk a legkülönbözőbb helyekre. Mindezek ellenére nem számolhatunk be sikerről, mert megállíthatatlanul mélyül a válság és a kilátástalanság. A fizetséget kizárólag a segítségnyújtás öröme adja nekünk.
- A szerbiai emberek szeretnek és akarnak is adakozni? Mi a tapasztalatuk a magánemberek hozzáállásáról?
- Engedje meg, hogy egy példával illusztráljam az ön által feltett kérdést: karácsonykor sikerült egy nemzetközileg ismert és elismert akciót meghonosítani, a cipősdoboz-akciót. Az eredetileg Angliából indult kezdeményezés lényege, hogy ismeretlen személyek ismeretlen gyermekeknek küldenek ajándékokkal teli dobozokat. Eredetileg ötezer cipősdoboz indult útjára, ma pedig már több mint 5 millió ilyen ajándékdoboz járja a világot. Éveken keresztül próbáltunk a különféle médiumok segítségével kapcsolatot teremteni az emberekkel, és rávenni őket az adakozásra. Dicséret illeti a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium harmadikos diákjait, hiszen 22-en 120 dobozt tudtak összegyűjteni.
Bizonyos mértékig mindenképpen nemzetközinek tekinthető a baptista szeretetszolgálat távol-keleti menekültekkel kapcsolatos tevékenysége, hiszen kilátogatott a szabadkai temetőbe és Zentára is, hogy segítsen ezeken az embereken.
- Tavaly szeptemberben két újságíró fordult a szervezetünk budapesti irodájához azzal a kéréssel, hogy próbáljunk meg tenni valamit a szeméttelepen élő menekültek ügyében. Szervezetünk gyorsaságát dicséri, hogy egy napon belül kilátogattunk a helyszínre, és négy hónapon át heti rendszerességgel tudtunk ruhaneműről és élelmiszerről gondoskodni számukra. Az első néhány hétben nagyon féltek tőlünk, mi pedig tőlük. Nem voltunk ugyanis tisztában a helyzetükkel, származásukkal, ideológiai, politikai hovatartozásukkal és meggyőződésükkel. Mivel azonban idővel találtunk olyanokat, akik perzsa, pastu és urdu nyelven is beszélnek, a kezdeti feszültség hamar oldódni kezdett. Elmondták, hogy a háborúk poklában születtek, és sokuk családját lemészárolták. Ha nem állnak be a tálibok közé, kivégzik őket - ha viszont nem állnak be a tálibok ellen harcoló hadsereg soraiba, akkor ugyancsak ez a sors vár rájuk. Választaniuk kellett, és a legtöbben a menekülés és a létbizonytalanság mellett döntöttek a biztos halállal szemben.
- Tapasztalata szerint hogyan viszonyulnak a belügyi hatóságok, és általában Szerbia vezetősége a menekültek kérdéséhez?
- Ehhez a kérdéshez kétféleképpen állhatunk hozzá: vagy homokba dugjuk a fejünket, és nem ismerjük el, hogy igenis súlyos a baj, vagy pedig lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk segíteni és tenni valamit ez ügyben, ezáltal megteremtve a saját életterünk védelmét is. Sajnos azt kell azonban mondanom, hogy a községi illetékesektől egészen a belgrádi illetékesekig kivétel nélkül mindannyian elhatárolódnak, és vonakodva hajlandóak akár szóba is hozni ezt a kérdéskört. Szerbiában a nemzetközi becslések szerint jelenleg ötezer felett van a menekültek száma. Amikor a belgrádi menekültügyi biztost az európai hatóságok kérdőre vonták, azt felelte, hogy tisztában van a problémával, és ''igen, vannak néhányan”.
A legtöbben igencsak más égtájakról, más éghajlatú országokból érkeztek ide, és az éjszakáinkra jellemző dermesztő hideg ellenére a legtöbben még mindig a szabad ég alatt húzzák meg magukat, saját kezűleg összetákolt házikókban. Hallottunk azonban olyanokról is, akik magánházakban, pincehelységekben élnek. Milyen állapotok fogadják azokat, akik kilátogatnak a temetőbe? A rendőrség és a helyi hatóságok hogyan viszonyulnak hozzájuk?
- Elmondható, hogy aki ellátogat a szeméttelepre, az nem marad érzéketlen az állapotok láttán. A menekültek között sok beteg ember van, aki fekéllyel, elfertőződött lőtt sebekkel küzd, sőt olyan is akadt, aki annyira beteg volt, hogy a szabadkai kórházban csak annyit kérdeztek tőlünk: miért ide hoztuk. A rendőrségen hasonló hozzáállással találkoztunk: miért oda jöttünk? Mi nem foglalkozunk politikával, kizárólag az emberséggel. Tesszük a dolgunk, és segíteni próbálunk minden rászoruló emberen, bőrszínre, nemzeti hovatartozásra és bármilyen megkülönböztető stigmára való tekintet nélkül.
- Milyen kapcsolatot ápolnak a magyarországi hatóságokkal? Ellátogattak Szabadkára?
Az ENSZ menekültügyi főbiztossága budapesti szervezetének az emberei jöttek el, filmeztek, fotóztak, és továbbküldték a híreket meg az elkészült anyagot más európai segélyszervezeteknek és hatóságoknak. A helyiek szokás szerint azt állítják, hogy minden a legnagyobb rendben. A budapestiek pedig ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg: üldözésekről, tortúrákról, sőt kizsarolt helypénzekről is szó van, melyet a rendőrök a menekültektől vesznek el. A szerb hatóságok mindezt tagadják. Mi azonban fotókkal, beszámolókkal tudjuk bizonyítani, hogy mindennapos az erőszak a táborban. Azok, akik három-négy napon át élvezték a hatóságok ''vendégszeretet”-ét a börtönben, azok arról számoltak be, hogy sem enni, sem inni nem kaptak. Még egyszer elmondom: a hatóságok mindezt tagadják.
- Ők maguk mit mondanak, ha a jövőről és az esélyekről kérdezik őket?
- Egyetlenegy szót ismételgetnek: Európa. Bárhová, csak el innen, a tehetetlenség határmezsgyéjéről, a bizonytalanság poklából. Úgy érzem, közös érdekünk a helyzetük végérvényes rendezése. Emellett persze azt is gyakran elmondjuk nekik, hogy talán nem biztos, hogy az Európai Unió minden gondjukra és problémájukra megoldást képes nyújtani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..