home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szerb D-nap
(—)
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
A szerb D-nap

Hogy az Eu-s csatlakozási tárgyalások megkezdése vagy a rendkívüli választások kiírása jelenti-e a szerb D-napot, azt olvasóinkra bízzuk. Mindenesetre egészen bizonyos, hogy ez a két hír minden mást elhalványított, pedig a múlt héten is pörögtek a szerbiai belpolitikai események.

A legfontosabb esemény

A múlt héten Brüsszelben hivatalosan is megkezdődtek az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások. Ivica Dačić szerb miniszterelnök a brüsszeli sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Szerbia számára a második világháború után ez a legfontosabb esemény. Ez olyan stratégiai cél, amely meghatározza azt az utat, amelyen a szerb társadalomnak haladnia kell — tette hozzá a miniszterelnök. Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes különösen fontosnak tartja, hogy a szerb trikolór immáron az EU bejárata előtt lobog. Ez egy szimbólum országa számára, és egyben jelzés is arra vonatkozóan, hogy Szerbia képes véghezvinni azt, amit az összes európai nép megtett már. Vučić értékelése szerint Szerbia tisztában van vele, hogy nehéz feladat előtt áll, de kész teljesíteni kötelezettségeit, a jövőbe néz ugyanis. Ettől függetlenül mi  értetlenül állunk Dačić kijelentése előtt, s továbbra is próbáljuk megfejteni, hogy miért éppen a második világháborút tartja a szerb nemzet legfontosabb eseményének. Amint rájövünk a válaszra, természetesen megosztjuk olvasóinkkal. (Beta, Tanjug)

Végre eldőlt: választások lesznek

Akárcsak egy héttel korábban a Demokrata Párt ülését, a múlt szombaton a haladók tisztújító ülését is élőben közvetítették a szerbiai napilapok internetes kiadásai. Minden a papírforma szerint alakult. Aleksandar Vučićot megerősítették pártelnöki minőségében. Beszédét többször is eksztatikus ováció és szűnni nem akaró vastaps szakította félbe. Vučić lényegében már szombaton bejelentette, hogy az előrehozott választások mellett döntött. Ezt másnap a haladók új összetételű elnöksége meg is erősítette. A parlamenti választásokra március 16-án kerül majd sor. (Beta, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..