home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A szárma összeköt
Tóth Tibor
2023.11.01.
LXXVIII. évf. 43. szám
A szárma összeköt

Szombaton, az éjszakai és a reggeli órákban hullott csapadék ellenére benépesült a topolyai vásártér, tizedik alkalommal tartották meg ugyanis a régió egyik leglátogatottabb gasztrorendezvényét, a Szármafesztivált, melyre az idén is több ezren jöttek el.

Az esemény ezúttal is nemzetközi jelleget öltött, hét országból (Szerbia, Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Románia, Bulgária) érkeztek ugyanis csapatok.

Már a kora reggeli órákban a rekordszámú 146 csapat tagjai sertés- és marhahúsból álló keverékkel töltötték meg a káposztaleveleket, betekerték a szármát, majd fellobbant a tűz, és egy kis idő elteltével az üstökben, bográcsokban, földbe helyezett agyagedényekben rotyogott a finom étel. A főzőversenyt ezúttal is két kategóriában írták ki: lehetett hagyományos töltött káposztát főzni, a változatosságot kedvelők pedig eltérő, különleges módon is elkészíthették az őszi időszak egyik közkedvelt ételét.


Szektornyitó

A főzőcsapatok között élénk füst gomolygott. Amíg egyesek a hússal és a káposztalevelekkel voltak elfoglalva, addig mások már az agyagedényekbe rakták a finomságot. A zentagunarasi MAG Hagyományápolók csapata éppen a fűszereket, sót, borsot, köményt, fokhagymát, vöröshagymát, törött paprikát adta hozzá a húshoz.

— A szárma közé füstölt szalonnát helyezünk, ettől a leve füstösebb és zsírosabb lesz. A fesztiválon kezdettől fogva részt veszünk, kikapcsolódunk, szórakozunk, és eszünk egy jót. Most még nem vagyunk sokan, de mire elkészül az ebéd, legalább tizenketten leszünk — tudtam meg Boros Iréntől, a MAG tagjától.

Néhány sátorral odébb fiatalos lendülettel, cseverészve, nevetgélve keverték a húst a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tanulói. A kezek szaporán jártak, a tálak villámgyorsan megteltek, ami nem csoda, hiszen jó társaságban a munka is könnyebben halad.

— Hagyományos módon készítjük a szármát. Begyúrjuk a sertés- és marhahúst, a hagyma nagy részét megdinszteljük, egyharmadát nyersen tesszük bele, majd hozzáadjuk a szükséges fűszereket, melyeket inkább titokban tartanék. A káposzta, a hagyma és a többi zöldség az iskolában termett. A bogrács aljára disznólábat tettünk, így a szárma nem tud odaégni. Kockákra vágott füstölt húst is adunk hozzá, és szépen körberakjuk a szármát. Száz darabot készítünk, mintegy ötven személyt várunk. A fesztiválnak csapatépítő jellege van, itt a diákokkal jobban megismerhetjük egymást. Nemcsak az élelmiszeripari szakon tanulók szorgoskodnak, itt vannak az állatorvosnak tanulók és a pékek is — mondta Lovra Szabolcski Irén élelmiszeripari mérnök és tanár, aki már negyven éve az iskolában tanít.


Készül a szárma

A legutolsó sorban zöld pólóba és zöld köténybe öltözött szakácsok szorgoskodtak. Ők a Vasi Vagányok, azaz a szombathelyi ANESZ Alpokalja Nagycsaládos Egyesület tizenkét fős csapata, mely először főzött a rendezvényen.

— A rizst és a darált húst összekeverjük, köményt, borsot és borsikafüvet adunk hozzá, majd gombócokat gyúrunk, melyeket káposztalevélbe tekerünk. A szármát a bográcsban egymásra pakoljuk, közé reszelt káposzta kerül, és paradicsomos lével öntjük fel. Hasonló rendezvényeket környékünkön is tartanak, de nálunk a szárma helyett inkább babot, gulyást és vadpörköltet készítenek — mondta Kiss Aurél István, a fennállásának 35. évét az idén ünneplő ANESZ Alpokalja Nagycsaládosok Egyesület tagja.


A Vasi Vagányok

A káposztába azonban nemcsak húst tekertek, hanem a legkitartóbbak a káposztafejek tartásával is megpróbálkozhattak. A nők mezőnyében négyen, a férfiakéban pedig nyolcan tették próbára erejüket. A győri Komáromi Ákos és a kiskunmajsai Pammer Norbert először láttak ilyen jellegű versenyt, és azonnal be is neveztek.

— Nem készültünk a versenyre, ha tudunk róla, akkor előtte edzünk rá egy kicsit. Az első percben minden rendben volt, majd a kezeink remegni kezdtek, az izmaink rendesen bedurrantak. Egy kiadós betonozás után nem érezzük így magunkat. Jövőre alaposan felkészülünk, és visszajövünk — mondták egybehangzóan.

Tölgyesi Huba, a Szármafesztivál szervezője elmondta, hogy a jubileumi rendezvényt talán nagyobb izgalommal várták, és az előkészületeket valamennyivel hamarabb kezdték.

— Az emberek szeretik a jó társaságot, a finom szármát és italokat, a zenét, más nem is kell ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A külföldön dolgozók közül sokan hazalátogatnak a fesztiválra, a vállalatok csapatépítésként jönnek ki, és főznek egy jót. A 146 csapat megtöltötte a vásárteret, ennél többet már nem igazán tudunk fogadni. A rendezvénynek van létjogosultsága, tehát tovább kell csinálni.

Az eseményre kilátogatott Szatmári Adrián, Topolya polgármestere is. Felidézte, hogy az első Szármafesztiválnak még a tájház udvara adott otthont, ma pedig már a vásártér is lassan kicsinek bizonyul a rekordszámú főzőcsapat fogadására.

— Az önkormányzat 1,4 millió dinárral támogatja a rendezvényt, melynek nemcsak gasztronómiai, de idegenforgalmi és közösségépítési szempontból is rendkívül nagy a jelentősége — hallhattuk a polgármestertől.

A nap folyamán a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény és a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre különféle kézműves-foglalkozásokat tartott a gyerekeknek, az Agios Dimitrios-borrend avatási szertartást mutatott be, felléptek a vadászkürtösök, a színpadon pedig előbb a magyarországi Bácska Tamburazenekar, majd a Parno Graszt és a Sin Seekas szórakoztatta a közönséget.

A Szármafesztivált a Topolyai Termelők Egyesülete, a Topolyai Gazdakör, az Origo Egyesület és Topolya Község Művelődési Háza szervezte Topolya Önkormányzatának és Helyi Közösségének támogatásával.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..