home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A rovarcsípésről
(Összeállította: re)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám

A rovarcsípésre mindenki másként reagál. Van, akinél csak enyhe, másnál azonban akár súlyos elváltozás is jelentkezhet a kellemetlen égő, fájó, viszkető érzésen kívül.Ez utóbbi inkább a gyermekekre jellemző. Az esetek többségében egy-egy rovarcsípés nem érdemel különösebb bánásmódot, de ha a szervezet allergiás reakcióval válaszol, azonnal orvosi ellátásra van szükség.

A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőttek esetében normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat, és intenzívebb is lehet.

A rovarcsípések helye felduzzad, esetleg fájdalom jelentkezhet a területen, és majd csak később lesz érezhető a viszkető érzés, melyet meg kell próbálni figyelmen kívül hagyni, hiszen a vakarással csak még nagyobb területre terjesztjük a bőr alá jutott, lényegében ártalmatlan méreganyagot. Mivel azonban ez a gyerekek számára nem könnyű, jó, ha van a tarsolyunkban néhány elsősegélynyújtó praktika. Ilyen például a szódabikarbónás víz, az ecet vagy a citromlé, mely a méh- és a darázscsípés ellen hatásos. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel, és használhatunk antihisztamin, valamint lidokain tartalmú kenőcsöt vagy jeges borogatást is.

A vöröshagyma is eredményesnek bizonyul méhcsípés esetén, a benne található enzimek ugyanis képesek lebontani a gyulladást okozó vegyületeket. Egy fél fej hagymát egy kicsit nyomkodjunk össze a kezünk között, majd dörzsöljük be vele a duzzadt területet, és hagyjuk hatni tizenöt percig.

Legyen szó bármilyen rovarcsípésről, a körömvirágból vagy a hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatásuk van. A hideg vizes, ecetes borogatás szintén csökkenti a duzzanatot, és hűsíti az égő, viszkető bőrfelületet.

Hangyacsípés ellen alkalmazzunk gyenge lúgot (pl. szódabikarbónát) vagy híg ammóniát.

Szúnyogcsípésre az ecet a legjobb házi gyógymód, ezen belül az almaecet. Enyhe ecetes vízzel mossuk le a csípést, és tegyünk ecetes borogatást a bőrre.

Az allergiás reakció tünete lehet a felgyorsult szívverés, az ájulás közeli állapot, a verejtékezés, a fulladás. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal kérjünk orvosi segítséget! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..