home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A nemzet és a település történelmének összefonódása
Tóth Tibor
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
A nemzet és a település történelmének összefonódása

Horgoson két helyszínen, a világ első Kossuth utcájánál található emléktáblánál és a katolikus templomnál lévő Kárász-kriptánál megemlékeztek Horgos újratelepítésének 251. évfordulójáról, valamint az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, majd átadták a felújított művelődési házat.

A Kossuth Lajos utcában levő Kossuth-emléktáblát 2004. március 15-én leplezték le. Ez a világ első Kossuth utcája, hiteles dokumentummal igazolható ugyanis, hogy 1894-ben, Kossuth halála után tizenegy nappal kapta a nevét. Az emléktábla előtt a helybeli Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa a magyar himnusz eléneklése után Kossuth-nótákat adott elő, majd Danyi Bernadett történész idézte fel a település alapításával kapcsolatos történéseket, de megemlékezésében a polgári forradalomról és szabadságharcról is szólt.


Emlékezés a Kossuth-emléktáblánál

A megemlékezés a Kárász család sírboltjánál folytatódott a templomkertben. A XVIII. század második felében a szegedi Kárász család kapta meg a horgosi földeket, azzal a feltétellel, hogy nemcsak műveli őket, hanem állandó települést is alapít. Így született meg a mai Horgos alapja, megépült a templom és a kastély, utóbbi a Kárász család birtokának a központja volt. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége a horgosi Kárász Benjamin volt. Ebben a tényben összefonódik a nemzet és a falu történelme. Horgos Helyi Közössége évek óta egy ünnepben ötvözi a falu napját meg a forradalomról és szabadságharcról való megemlékezést. A sírboltnál Erdélyi István, a Kárász család sarja rövid beszédben emlékezett a Kárász családra.

A kegyelet koszorúit Horgos Helyi Közössége, Magyarország Kormánya, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Magyarkanizsa Önkormányzata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és Magyarkanizsa Helyi Közössége képviselői helyezték el mindkét helyszínen, a Kossuth-emléktáblánál és a Kárász család sírboltjánál is.


A jelképes kulcsátadás utáni pillanatok

A megemlékezések után a küldöttség a művelődési ház előcsarnokába vonult, és megnyitották az épület 1977-beli alapkőletétele óta készült fényképekből és újságcikkekből álló kiállítást. A megnyitó után Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, a kampány keretében eddig több mint kétszáz kampányrendezvényt tartottak, de a kampány végéig ez a szám meghaladja a háromszázat.

— Több mint tízéves erőfeszítés eredménye a Horgosi Művelődési Ház jelenlegi formája, köszönve mások mellett a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának. Itt voltam az utolsó rendezvényen, amit a horgosiak a régi épületben szerveztek, és ennek immár tizenkét éve. Hihetetlenül fontos ez az épület. A falai között működnek a település civil szervezetei, itt az otthona a Bartók Béla MME több mint tíz szakcsoportjának, az épület a falu szíve, itt találkoznak, jönnek össze a helyiek, és otthont adnak művelődési rendezvényeiknek. Az élet vissza fog térni Horgosra. Nemcsak a vasút miatt, hanem azért is, mert a horgosi vasútállomáson egy intermodális terminált szeretnénk építeni, melynek a tervezését a napokban kezdtük. Úgy gondolom, hogy a terminál az ipari park és Horgos számára is új dimenziót nyit, és bízom benne, hogy visszajönnek azok a polgárok, akik Magyarországra járnak dolgozni — mondta Pásztor.


Részlet az alkalmi ünnepségből

A művelődési ház átadóján először Hajnal Jenő, az MNT elnöke szólt az ünneplő közösséghez.

— Nemzetünk ünnepe, Horgos ünnepe, a művelődési ház jelképes átadásának ünnepe, egyszóval közösségünk ünnepe hívott ide bennünket ezúttal is, meggyőzve bennünket, ideérkezőket arról, hogy ezúttal még inkább különleges és sajátos, de talán varázslatos is az alkalom, hiszen úgy adjuk át ünnepélyes körülmények között a horgosi művelődési és közösségi élet házát, hogy annak minden szegletét a helybeliek már évek óta rendezgetik, otthonossá teszik, azaz belakják. Gyengéd szeretettel művészetté és gyönyörűséggé varázsolják. Olyanná, amiben ház, kultúra, örökség, gyermek, család, otthon, hit, haza összetartozó, egymást erősítő fogalmakká nemesednek. Teszik ezt olyan tájba illesztve, aminek öröksége a tiszta forrás, éltető talaja pedig a horgosi homok, az ízes gyümölcsök, a piros fűszerpaprikák. Ma itt ünnepelve a jövőnkre is gondolunk. Arra a nemzeti összefogásra, nemzeti kormányra, érdekvédelmi szervezetre, a Vajdasági Magyar Szövetségre, melynek köszönhetően ezekben a napokban Vajdaság-szerte megújuló vagy frissen épülő templomok, közösségi házak, szórványközpontok, óvodák, oktatási intézmények hitelesítik azt a munkát, erőfeszítést és politikát, melyet Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök úr, nálunk pedig Pásztor István elnök úr testesít meg.

Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője Wass Albert gondolataival köszöntötte az ünneplőket a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és Potápi Árpád János államtitkár nevében.

— Az egy évtizedes megújulási folyamat sok-sok tapasztalattal és erőfeszítéssel járt, most viszont emelt fővel mondhatjuk el, hogy a magyarországi és a szerbiai állami támogatásnak, a VMSZ szerepvállalásának, a kitartó türelemnek és a helyiek sok-sok önkéntes kétkezi munkájának köszönhetően egy korszerű, a közösség megtartásában kulcsfontosságú intézmény jött létre. Ez a művelődési ház egyben az ezeréves múltjára, hagyományaira, keresztény értékeire büszke közösség teljesítménye, és a vajdasági magyar intézményrendszer egy újabb fontos és erős pillére, a szülőföldön való boldogulás otthona. Az elmúlt évtizedben a bölcsődétől az egyetemekig, a szórványközpontoktól a falusi művelődési házakon át a templomokig sok-sok intézmény létrejöttét és megújulását támogatta a magyar kormány, nemcsak Vajdaságban, hanem szerte a Kárpát-medencében és a tengerentúlon is. A határon túli erős érdekképviselet és magyar közösségeink cselekvő együttműködése nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. 2022 a cselekvő nemzet, egyben a választások éve is. Eredményeinket, értékeinket, erős intézményrendszerünket, gondoskodó közösségeinket, féltve őrzött otthonainkat és a megtartó szülőföldet csak együtt, egységes nemzetként tudjuk megvédeni, és a fejlődés is csak így lehetséges. Ezért április 3-án is cselekedjünk egységesen.

A köszöntők után Pirityiné Szabó Judit, Pásztor István és Hajnal Jenő jelképesen átadták a művelődési ház dobozba zárt kulcsát Tóth Zoltánnak, Horgos Helyi Közössége Tanácsa elnökének és Sarnyai Károlynak, a magyarkanizsai CNESA OMI igazgatójának, majd a Bartók Béla MME alkalmi összeállításával, melyet Zabos Geleta Piroska hagyatékából válogattak, ért véget az ünnepség.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..