home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A naprendszer bolygói (1.)
Dömötör Ruben
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 12. szám
A naprendszer bolygói (1.)

Az univerzumban a több millió szétszórt csillag közül egynek, mely a Naprendszer központjában található, különös szerepe van a Földünkön. Ezt a csillagot Napnak nevezzük. Ez az óriási égő gázlabda a tejútrendszerben körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt jöhetett létre.

A Nap szerkezetileg hat rétegre bontható. Ezek a napkorona, kromoszféra, fotoszféra, konvekciós zóna, sugárzási zóna és a mag. Tartalmilag 91%-át hidrogén, 8,9%-át hélium és csupán 0,1%-át olyan nehezebb elemek teszik ki, mint a C és a N. Az óriási gravitációs és nyomásviszonyoknak köszönhetően a hidrogén termonukleáris fúzióval héliummá alakul át, ami óriási energiafelszabadítással jár. A naprendszerben a hatalmas gravitációs vonzerejének köszönhetően a Nap nyolc bolygót és számos kisebb égitestet keringtet maga körül. A Naphoz legközelebbi négy bolygót terresztriális vagy kőzetbolygóknak szoktuk nevezni, és ezek a Merkúr, Vénusz, Föld, Mars.

 

MERKÚR

A Merkúr a Naphoz legközelebbi terresztriális bolygó, de furcsa módon nem a legmelegebb. Az atmoszféra hiánya miatt a hőmérséklete a felszínen a nappali 430 °C-ról éjjeli -180 °C-ra eshet. Körülbelül 58 millió km távolságra kering a Nap körül. Átmérője 4879 km, vagyis csak egy kicsivel haladja meg a Föld Holdjának átmérőjét, s így a Merkúr a Naprendszer legkisebb bolygója. Felülete más égitestek becsapódásától óriási kráterekkel borított. Sűrűség szempontjábol a Merkúr a Naprendszer második legsűrűbb bolygója. Azt az időt, amely alatt egy bolygó megtesz egy kört a Nap körül, évnek, azt az időt viszont, amely alatt a bolygó saját tengelye körül tesz meg egy kört, napnak szoktuk nevezni. A Merkúr 88 földi nap alatt kerüli meg a Napot, vagyis annyi ideig tart egy év a Merkúron. Egy nap a Merkúron 58 napnak számítana a Földön. Gravitációja 38%-kal alacsonyabb a Földénél, így egy 100 kg súlyú ember 38 kg lenne a Merkúron. Természetes műholdja nincs.

 

VÉNUSZ

A Vénusz a Naptól számított második terresztriális bolygó, körülbelül 107 millió km távolságra kering a Nap körül. Ez a Naprendszer legmelegebb bolygója, és a 465 °C felületi hőmérsékletét a vastag, CO2- és kénsavalapú atmoszférájának köszönheti. A sűrű felhőzet kiszűri a bejövő fényt, ami azt a látszatot kelti, hogy a bolygó narancssárga színű. Felületét magas hegységek, óriási bemélyedések és vulkánok ezrei borítják. A Vénusz úgynevezett Maxwell-hegysége a Földünk Mount Everestjével vetélkedik méretben. Átmérője 12 103 km. Egy év a Vénuszon 225 földi napnak, míg egy nap 243 földi napnak felel meg, tehát furcsa módon nagyon lassú forgásának köszönhetően a Vénuszon tovább tart egy nap, mint egy év. A gravitációja 90%-a a Földének, és nincs természetes műholdja. Korábban elméletileg teljesen másmilyen volt. Tudósok szerint a Vénuszt régen óceánok borították, de az üvegházhatású gázok miatt egy idő után a felülete drasztikusan megváltozott. Ez az elmélet figyelmeztetés lehet az emberiség számára, hogy mi történhet, ha nem mérsékeljük az üvegházhatású gázok kibocsátását a jövőben.

 

A FÖLD

A Föld a Naptól számított harmadik terresztriális bolygó, és a legsűrűbb planéta az egész Naprendszerben. Körülbelül 149 millió km távolságra kering a Nap körül, és ez tette lehetővé, hogy kialakuljon rajta az élet. Átmérője 12 742 km, felületi hőmérséklete viszont erősen évszak- és lokációfüggő. A hivatalosan legmagasabb felszíni léghőmérsékletet (56,7 °C) az amerikai Death Valley sivatagban mérték 1913-ban, a legalacsonyabb értéket (-89 °C) pedig egy szovjet meteorológiai állomás jegyezte 1983-ban az Antarktiszon. Bolygónk a Nap körül 365 nap és kb. 6 óra alatt tesz meg egy kört, egy nap pedig 24 órán át tart. A Földnek egyetlen természetes műholdja van, melyet Holdnak nevezünk, és az elképzelések szerint kb. 4,5 milliárd éve keletkezhetett, amikor a Föld becsapódhatott egy másik, bolygó méretű égitestbe. Körülbelül 384 400 km-es távolságban kering a Föld körül. A Hold a mintegy 3476 km-es átmérőjével az ötödik legnagyobb természetes műhold a Naprendszerben. Felülete teljesen be van lepve porral, és tele van kráterekkel. A Föld körül nagyjából 27,3 nap alatt tesz meg egy kört, és érdekesség, hogy a Hold mindig ugyanazzal az oldalával néz felénk.

 

MARS

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó, és vörös bolygónak is szokták nevezni. Körülbelül 128 millió km-es távolságban kering a Naptól. A Nap körül 687 földi nap alatt tesz meg egy kört, és egy nap a Marson majdnem ugyanannyi ideig tart, mint a Földön (24,6 óra). A bolygó átmérője 6779 km, így majdnem kétszer kisebb a Földnél. A Mars átlagos felületi hőmérséklete -60 °C, de nagymértékben függ a helyszíntől és az évszaktól. Atmoszféráját majdnem teljes mértékben CO2 alkotja, O2 csak egy kis mennyiségben található benne. Felszínére az óriási porviharok jellemzőek. Gravitációja a Földének csupán a 62%-át teszi ki. Két természetes műholdja van, ezek a Deimos és a Phobos. A Mars nagyon érdekes bolygó, hiszen sok hasonlóságot mutat Földünkkel, és éppen ezért születtek olyan elméletek, hogy az emberek egyszer majd benépesíthetik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..