home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A mindennapi életben nincs sok filozófia
KREKITY Olga
2004.11.03.
LIX. évf. 44. szám
A mindennapi életben nincs sok filozófia

Mint megtudtuk, az új összetételű képviselő-testület már elkezdte munkáját. A két választási kör közötti ,,fegyverszünet"-ben megalakult ugyanis egy olyan koalíciós szervezet, amely - beszélgetőtársam szerint - nemcsak hogy elkezdhette a munkát, vagyis megalakíthatta az új községi parlament...

Mint megtudtuk, az új összetételű képviselő-testület már elkezdte munkáját. A két választási kör közötti ,,fegyverszünet"-ben megalakult ugyanis egy olyan koalíciós szervezet, amely - beszélgetőtársam szerint - nemcsak hogy elkezdhette a munkát, vagyis megalakíthatta az új községi parlamentet, hanem hosszabb távon is hatalmon tud maradni. A 41 képviselői helyre ez a koalíciós szervezet 24 képviselőt adott: a VMSZ 15-öt, a DP 4-et, a Liga 3-at, a VMDP pedig 2-t. Emellett az új összetételű képviselő-testületbe bekerült még a G17 Plusz három, az SZRP hat, a szocialisták két képviselője is, továbbá a Pro Komune és a Bojan Mandiæ polgári csoportosulásból 2-2 jelölt.
* Igencsak tarka az összetétel. A tényleges munkára mennyire hat majd ki ez a többpárti felaprózódás?
- Ez az eredmény a szavazópolgárok akaratát tükrözi, ezt mindenkor tudomásul kell venni - és tiszteletben kell tartani. Az első benyomások alapján azt mondhatom, nem lesz gond az együttműködéssel, mert miután átestünk a kötelező alapszabály-módosítási kérdések megvitatásán, mindannyiunknak a napi életre kell koncentrálnunk. A napi kérdésekre, problémákra, amelyekből épp elég van ahhoz, hogy mindannyiunk munkaidejét és energiáját kitöltse. A mindennapi életben ugyanis nincs sok filozófia, ott cselekedni kell. A választópolgárok hozzánk fordulnak ügyes-bajos dolgaikkal, s azt hiszem, azért szavaztak nekünk bizalmat, mert elvárják tőlünk problémáik megoldását. A választási kampány során mi nem ígértünk fellegvárakat, hanem konkrét, megvalósítható célokra összpontosítottunk, tehát most be kell bizonyítanunk, hogy álljuk a szavunkat.
* Némi változás történt a képviselő-testület munkájának ügyrendi szabályzatában is. Még mielőtt rátérnénk a konkrét feladatok tárgyalására, talán erről is ejtsünk néhány szót.
- Az érvényes előírások szerint megszűnt a végrehajtó bizottság, s helyében megalakult a községi tanács, amely különféle bizottságokat ölel majd magába. Mivel a választási rendszer százalékarányos volt, így ezeket a funkciókat is ennek megfelelően igyekszünk most elosztani. A községi elnökhelyettes Dane Doze lett (DP), a tanácselnök Fehér István (VMSZ), alelnöke pedig Haska Lajos (Liga). A tanácsban öt hely jutott a VMSZ-nek, s egy-egy a többi koalíciós partnernek. Mivel a végrehajtó bizottság megszűnt, a tanácsra hárul többek között a községi költségvetés és közigazgatás ellenőrzése. Bizonyos szempontból azonban súlyosbodott a polgármester helyzete, mert most minden kérés, kérvény hozzá fut be, s első fokon neki kell dönteni mindenről. Én természetesen igazi községi kormányt szeretnék összekovácsolni, most vannak kialakulóban a különféle képviselő-testületi bizottságok, amelyeknek az élére a legmegfelelőbb embereknek kell jutnia. A parlamentarizmus szellemében, és a választási arányok szerint akár ellenzéki képviselő is kaphat elnöki tisztséget ezekben a bizottságokban. Szerintem ugyanis egy polgármester akkor végzi jól a munkáját, ha a feladatokat és a felelősséget is meg tudja osztani közvetlen munkatársaival.
* Lássuk akkor a feladatokat! Melyek a rövid távú terveik?
- Az elmúlt évek folyamán nagyon igyekeztünk úgy kialakítani a községi költségvetést, hogy abból ne csak a város, hanem a falvak is fejlődni tudjanak. A Topolya községhez tartozó 22 település további fejlesztése most is a fő célunk. Anyagilag támogatni fogjuk mindazokat a kommunális beruházásokat, amelyek a falvak felvirágoztatását szolgálják. Községi szinten mi máris elindítottunk egy akciót - játszóteret minden faluba! -, s eddig hét helyen már sikerrel is jártunk. Rendezzük az buszállomások környékét. Mindenütt fedett várakozóhelyeket építünk ki és padokat helyezünk el. Ugyancsak minden települést szeretnénk ,,megajándékozni" egy kisfoci- vagy kosárlabdapályával. Az ivóvíz minőségének javítására immár nemzetközi előírások is köteleznek. Topolyán 2005-ig meg szeretnénk építeni a vízgyárat, 35 millió dináros beruházással. Húsz kutat már kiástunk, csak még a kellő felszerelést kell előteremteni. Természetesen nem minden településen tudunk vízgyárat kiépíteni, de itt is arra törekszünk, hogy jobbá tegyük az ivóvizet, ha másként nem, egy-egy ökokút felállításával. Terveink között szerepel Topolya központjának csinosítása is. A központból kiterelnénk a forgalmat, és egy sétálóövezetet, zöld oázist alakíthatnánk ki.
* Többször és sok helyen elhangzott már, hogy a jövő zálogát látják az ipari zóna kialakításában. Ez most egy divatos, hangzatos szólam, amivel hitet lehet önteni a munkanélküliekbe, vagy valóban megvalósítható projektum?
- Külföldön (Magyarországon, Csehszlovákiában) ez már nem álom, hanem valóság. Mi is kijelöltük a lehetséges ipari zóna helyét a Becse-Zenta autóút mellett 34 hektáron, sőt el is kezdtük a földek felvásárlását, de aztán az itthoni politikai helyzet miatt alábbhagyott a lendületünk. Időközben felvettük a kapcsolatot egy magyarországi beruházóval, aki 21 ilyen ipari parkot működtet már Magyarországon, s nálunk is megalapította a cégét az Első Vajdasági Ipari Park néven. Várjuk, hogy asztalhoz üljünk és a konkrét dolgokat is immár megbeszéljük. Az önkormányzat 10 százalékban lesz részvényese ennek az új vállalatnak, de mi határozzuk meg, hogy a zónában mi és hogyan épülhet.
* A huszonkét település huszonkét földműves-szövetkezetet is takar. Feltételezem, hogy legtöbbjük a csőd szélén áll, mint mindenütt másutt. Mi lesz ezekkel?
- Sajnos, ez így igaz. A bácskossuthfalvi a saját erejéből talán újra talpra áll, de a többinek bizony át kellene gondolnia, mit s hogyan tovább. Községileg mi ezekben a helyi jellegű problémákban nem nagyon tudunk segíteni. A Dániában szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy minden birtok, amely 10-20 holdon akar megélni, eleve veszteséget termel. Nagy területeken érdemes gazdálkodni, éspedig specializálódva. Nálunk az emberek sajnos még mindig a hagyományos növényi kultúrákhoz és megmunkálási módokhoz ragaszkodnak, ami fölött eljárt az idő. A szövetkezeteknek nagy jövője lehetne, ha szakosítanák magukat egy-egy haszonnövényre, egy-egy termelési ágra, s ehhez mérten a gépezetüket is így tudnák felújítani. No de mindehhez nem helyi, hanem országos mezőgazdasági fejlesztési program (és pénz) kellene.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..