home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A méz és a gyógyító hatású méhtermékek (2.)
dr. Könyves Tibor
2023.09.05.
LXXVIII. évf. 35. szám
A méz és a gyógyító hatású méhtermékek (2.)

Majdnem minden ember tudja, hogy egy kis méz enyhíti a torokfájást és a kialakuló influenza korai tüneteit, valamint a köhögést, különösen az éjszakai, kínzó rohamokat. Mézzel vagy méztartalmú sziruppal és köptetőkkel bármilyen torokfájás elviselhetőbbé tehető.

A méz jótékony gyógyászati hatásai

Kutatások kimutatták, hogy a mézes terápia 40%-kal csökkenti a köhögés súlyosságát, és a különféle gyógyszerekkel ellentétben nincs káros mellékhatása. A szakértők egyre inkább attól tartanak, hogy az orvosok túl korán és túl gyakran írnak fel antibiotikumokat köhögés és megfázás esetén, melyekre jóval ritkábban volna szükség, mivel e betegségek többségét leginkább vírus okozza. A méz az immunrendszer megerősítésének legegyszerűbb módja. Több mint hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Általánosságban elmondható, hogy valamennyi méz ajánlott megfázás, torokfájás, emésztőszervi problémák esetén, immunerősítésnél, de fajtájától függően számos egyéb pozitív hatással is bír (érrendszerre, csontokra hat, méregtelenít, fokozza a kiválasztást, stb.). Egyéves kor felett gyermekek is kaphatják, de mindenképp csak az egykomponensű mézet (csak akác, hárs stb., tehát nem a vegyes virágmézet, mely allergizálhat). A mézbe tehető egy csipetnyi fahéj, gyömbér, kurkuma, de reszelhető bele akár fokhagyma is. Egy kanál mézbe tett szezámmag csonterősítő és immunstimuláns.

 

Repceméz a reflux kezelésében

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, melynek következtében a savakkal és egyéb emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket okoz. Általános tünetei a gyomorégés, rekedtség és köhögés, melyet nehezített nyelés, toroktáji égés, gombócérzés és rossz szájíz kísérhet. A repceméz az egyik olyan kivétel az édességek leltárában, amely jótékony hatással van a refluxos tünetekre. Savasságának és viszkozitásának köszönhetően kitűnő védelmet nyújt a reflux kialakulása ellen. Bevonja a nyelőcsövet és a gyomor falát, meggátolva ezzel a maró, savas érzés kialakulását. Refluxterápia: reggel, ébredés után éhgyomorra vegyünk be egy kiskanál repcemézet, majd ezt ismételjük meg a nap során minden étkezés előtt és után. Az édesítőszerek helyett is bátran használhatjuk, ezenkívül az édességsóvárgásunk megszüntetésére is tökéletes a repceméz fogyasztása.

 

A méz és a fokhagyma a legyőzhetetlen páros

A mézes fokhagymát már ősidők óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, kiemelkedő antibakteriális hatása miatt. Miért olyan hatásos mindkettő, és miért olyan verhetetlenek együtt? Nos, a fokhagyma kiemelkedő baktérium- és vírusölő hatással bír. A fokhagymában megtalálható az alliin és az alliináz elnevezésű enzim, kéntartalmú peptidszármazékok, flavonoidok, B- és C-vitamin. A fokhagymából készített tea fogyasztása javasolt koleszterin- és vérnyomáscsökkentésre, de rendkívüli a baktérium-, vírus- és gombaölő hatása is, emellett kitűnő véralvadásgátló és értágító is. A fokhagyma csökkenti az orrdugulást, tisztítja a hörgőket és enyhíti a torokfájást. A mézet nemhiába tartották a régebbi korokban az istenek eledelének, hiszen szintén nagyon sok betegségre lehet gyógyír. A méz és a fokhagyma együttese a fentieken kívül különféle fertőzéseket is képes gyógyítani az antibakteriális hatása révén. Csökkenti a vérben a káros LDL-koleszterin szintjét, és segítséget nyújthat a vérnyomás mérséklésében is.

A fokhagymás mézet nem nagy ördöngösség elkészíteni. Tisztítsunk meg egy egész fej fokhagymát, majd egy nagyon picit törjük meg a gerezdek felszínét, hogy a bennük lévő hatóanyagok jobban el tudjanak keveredni a mézzel. Egy tisztára mosott befőttesüvegbe tegyük bele a fokhagymagerezdeket, majd öntsünk rá annyi mézet, amennyi ellepi. Csavarjuk rá az üvegre a tetejét, majd helyezzük hűvös, napfénytől védett helyre. A fokhagymás-mézes elegy akkor lesz tökéletes, amikor a színe besötétedik. Az érés során a fokhagyma sokat veszít csípős aromájából és jellegzetes illatából. Ha betegség-megelőzés céljából szeretnénk fogyasztani, akkor elég csupán egyetlen gerezdet elrágcsálni annyi mézzel, amennyi körülöleli, amikor kivesszük az üvegből. Ha azonban úgy érezzük, hogy valamilyen betegség kerülget bennünket, akkor naponta három-négy alkalommal is kanalazhatunk ebből a házi készítésű, remek csodaszerből.

 

Ajánlott mennyiség

Rendszeres, mértéktartó fogyasztás esetén a méz, az értékes tápanyagai révén, igen sok táplálkozási-egészségügyi előnnyel bír. Tizenöt éves kor felett naponta 20-30 gramm a bevitel maximálisan javasolt mennyisége. Antibakteriális hatása savas jellegének, hidrogén-peroxid-tartalmának köszönhető. Ama népi jótanács hátterében, hogy ne tegyük a mézet forró teába, az áll, hogy a méz antibakteriális hatású összetevői híg formában, normál hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő viszont csökkenti ezt az aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak.


Fotó forrása: apiland.hu

 

Egyéves kor alatt a mézfogyasztás tilos!

Még a legkisebb mennyiségben sem keverhető a kisded ételébe vagy teájába, de a cumi vagy a mellbimbó mézzel való bekenése is kockázatos. Ebben a korban egy súlyos, életet veszélyeztető betegség, az ún. csecsemőkori botulizmus alakulhat ki. A Clostridium botulinum baktérium — melynek spórái a mézben is előfordulhatnak — által termelt toxin (botulotoxin) megtámadja az idegrendszert, székrekedést, gyenge szopási reflexet, az izmok bénulását, légzési nehézséget okozva, ami halálhoz vezethet. A csecsemő védekezőmechanizmusa még nem kellően fejlett a spóra kiiktatásához, éppen ezért nem szabad semmilyen formában mézet adni a babáknak egyéves kor alatt! Botulizmus gyanúja esetén azonnali orvosi segítségre van szükség.

A méhek által termelt és gyűjtött termékek már akkor is az emberiség egészségét szolgálták, amikor a gyógyításra szakosodott személyek még nem is tevékenykedtek.

 

Sorozatunk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja védnökségével valósul meg.
Kapcsolódó cikkek
Környezet és egészség
A méz és a gyógyító hatású méhtermékek (3.)
dr. Könyves Tibor
2023.09.12.
LXXVIII. évf. 36. szám
A méhméreg emberi szervezetre kifejtett jótékony és gyógyító hatása — apiterápia
Bővebben
Környezet és egészség
A méz és a gyógyító hatású méhtermékek (4.)
dr. Könyves Tibor
2023.09.19.
LXXVIII. évf. 37. szám
A virágpor és egészségünkre kifejtett jótékony hatása. Ha most megpróbálnánk a virágpor összes tápanyagá…
Bővebben
Környezet és egészség
A méz és a gyógyító hatású méhtermékek (5.)
dr. Könyves Tibor
2023.09.26.
LXXVIII. évf. 38. szám
Propolisz és méhpempő Az apiterápia fontos tényezői még a propolisz és a méhpempő. A propolisz ragacsos,…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..