home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A második év a világjárvány árnyékában
Balázs Szilvia
2022.01.04.
LXXVI. évf. 52. szám
A második év a világjárvány árnyékában

Sokan morognak, rosszallással fogadják, amikor újabb és újabb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. A véleményformálásra mindenkinek joga van. Az azonban vitathatatlan tény, hogy óriási áldozatot hoznak értünk mindazok, akiknek nincs választásuk, akik az első sorokban küzdenek a páciensek gyógyulásáért, ha arra van szükség. Nekik nincs lehetőségük otthonról dolgozni, és általában az ünnepek is a munkahelyükön érik őket.

A múlt héten az egyik magyarországi kereskedelmi televíziós csatorna híradója a következő bejátszással indult: Koronavírus-tesztelő önkéntesekre támadt egy férfi Somogy megyében. Egy kis faluban élő, fiatal nő hívta ki őket, mert rosszul érezte magát, és a kezelőorvosával történt telefonos egyeztetés után jelentkezett, hogy tesztelést igényeljen. Kétfős csapat érkezett ki a házához. Az önkéntesek azonban már nem jutottak be, mert egy férfi odalépett hozzájuk, és megfenyegette őket. Ordibált, és az autójukat is többször megütötte, rugdosta. A férfi a szerinte előre kitöltött, pozitív teszteket követelte. Azt állította, hogy így hamisítják meg az adatokat. A tesztet kérő, fiatal nő bemenekült a házába, a két önkéntesnek sikerült megszöknie az őrjöngő férfitól. Megpróbáltak ugyan később visszatérni, de a férfi ismét megjelent, és rájuk támadt. Ekkor hívták ki a rendőrséget, mely végül elfogta a támadót, és őrizetbe vette.


Illusztráció: Pixabay 

Egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk hasonló híreket. Sajnos hiába a számos hasznos, tudományos tényeket és kutatások sokaságát felsorakoztató, szakemberek tollából születő cikk, még mindig sokan vannak, akik bedőlnek az interneten terjedő álhíreknek. Nem segít a helyzeten az sem, hogy egyes televíziós csatornák teret engednek ezeknek az álhíreknek, és becsúsztatják őket a műsorfolyamukba. Sokszor ellentmondásos intézkedések születnek a válságstáb ülésein is. Ezért nem csoda, ha sokan vannak, akik már azt sem tudják, kinek van igaza. Azok, akik mindvégig az élvonalban küzdöttek a legsúlyosabb betegek életéért, azok, akikhez napról napra érkeztek a kérdések ezrei a páciensek részéről, azt mondják: mindenképp fontos az óvatosság.

Šušnjar Karolina egy gyógyszertárban dolgozik, ahová rendszeresen betérnek beteg emberek is, ő azonban biztonságban érzi magát.

— Igen, az igaz, hogy többen jönnek tanácsot kérni ebben a járványhelyzetben — erősíti meg. — A páciensek száma növekszik, ezzel a munka is egyre több. Mivel betartjuk az előírásokat, mondjuk, mi biztonságban érezzük magunkat. Szerencsére eddig senki sem volt beteg a kollektívából.


Šušnjar Karolina (a szerző felvételei)

Papp Szilárd nap mint nap betegeket lát el. A munkaerőhiány miatt sajnos most még több a dolga, mint korábban.

— A helyzetünk a COVID—19 kitörése óta nagyon sokat változott, a betegek száma lényegesen megnőtt, és sok munkatársam is megbetegedett, jómagam is átvészeltem a koronavírust. A legnehezebb az, amikor nem vagyunk elegen, és szerteszéjjel kell rohannunk a terepi munkát elvégezni, nehéz magunkat utolérni, mi ugyanis az ágyhoz kötött betegekhez, a járni képtelen páciensekhez és a karanténban lévőkhöz megyünk. A páciensek számára mi vagyunk a fény az alagút végén: ha nem lenne az otthoni betegápolás, akkor nem kapnák meg a kiírt terápiát. Ezen a téren tőlünk függnek, és elég jól viszonyulnak hozzánk a nehéz helyzetükben. Amire nagyon oda kell figyelnünk, hogy a fertőzést ne tudjuk a beteg paciensről átvinni az egészségesre: ehhez megvan a felszerelésünk: maszk, kesztyűk és védőruha, na meg persze a megfelelő baktériumölő vegyszerek.


Papp Szilárd

Fokozott odafigyelést és még nagyobb elhivatottságot követel a járványügyi helyzet azoktól is, akik a szépkorúakkal foglalkoznak, nekik igyekeznek segíteni nap mint nap. Dudás Tímea egy magánidősotthonban dolgozik. Azt mondja: nagyon fontos, hogy az otthon lakói biztonságban érezzék magukat, de ami még ennél is lényegesebb, hogy valóban biztonságban legyenek, és ezért a dolgozók mindent meg is tesznek.

— Ez a helyzet természetesen nagymértékben hatott ránk, egészségügyi dolgozókra is, fokozottan oda kell figyelnünk minden higiéniai előírás pontos követésére, a lényeg az elővigyázatosság. Tartjuk magunkat minden meghozott szabályhoz, rendszeresen veszünk részt tesztelésen, a látogatások pedig csak orvosi engedéllyel lehetségesek. Ami az idősotthon lakóit illeti, úgy gondolom, ők érzik, hogy jó helyen vannak, az ellátásuk és a gyógyíttatásuk is magas színvonalú.


Dudás Tímea

Jelen pillanatban úgy tűnik, Szerbiában a negyedik hullám lecsengőben van, Magyarországon is valamelyest csökken az újonnan megfertőződöttek száma, de Európa-szerte borzasztóak a mutatók: Nagy-Britanniában napról napra rekordszámú új pácienst regisztrálnak, és az omikron-variáns megjelenésével máris újabb hullám elindulásától tartanak nálunk is.

Teljesen biztonságos védekezési eszköz nincs, a védőoltás viszont szinte minimálisra csökkenti a végzetes kimenetel, valamint a szövődmények kialakulásának esélyét. Ez azonban nem elegendő, mert még mindig alacsony az átoltottsági arány, ezért továbbra is kerülni kell a nagyobb tömegeket, és még mindig kötelező a védőmaszk használata. A COVID—19 szövődményei hosszú, tartós kezelést is kívánhatnak, és sajnos napjainkban is sokan válnak a fertőzés áldozatává. Ezért fontos, hogy nem engedhetjük el magunkat, muszáj odafigyelnünk az előírásokra.

Nem kell kétségbe esni és pánikolni, viszont annál ildomosabb lenne józanul gondolkodni, és betartani a szükséges óvintézkedéseket. Nemcsak önmagunk és szeretteink miatt, hanem azokért is, akik az ünnepek idején is a páciensek szolgálatában állnak.

Illusztráció: Pixabay 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..