home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A maláriáról
(Forrás: Korszerű orvosi diagnosztika és terápia, Melánia Kiadó)
2015.04.21.
LXX. évf. 16. szám
A maláriáról

Az Egészségügyi Világszervezet határozata értelmében április 25-e — 2007 óta — a malária elleni küzdelem világnapja. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ez a betegség manapság is szedi áldozatait, pedig megfékezésére sokan tesznek erőfeszítéseket. A kór elsősorban a trópusi országokat érinti. Az emberi maláriát a Plasmodium család négy különböző faja okozza: P. vivax, P. malariae, P. ovale és P. falciparum. Ezek az élősködők az Anopheles szúnyog csípésével terjednek. A betegség előfordul számos trópusi és szubtrópusi területen, importált esetek azonban bármely országban akadhatnak. A legtöbb fertőzést a P. vivax és a P. falciparum okozza.

Oka, fertőzési ciklusa

Az Anopheles szúnyog a parazita úgynevezett szexuális alakjait tartalmazó vér szívásával fertőződik meg. A szúnyogban lejátszódó fejlődési folyamat során a parazita következő fejlődési alakja a szúnyog nyálmirigyébe kerül. A kórokozó egy újabb csípés alkalmával jut be az emberbe, ahol a maláriát okozó parazita úgynevezett aszexuális fejlődése folyik le, mely során a parazita elárasztja a májsejteket, és ott továbbfejlődik. Következő lépésként a májból kikerülve a véráramba jut, elárasztja a vörösvértesteket, és 48-72 óra elteltével azok szétesését okozza. Az emberben e ciklus számos alkalommal megismétlődhet.

Tünetei

Típusos jellemzője a betegségnek a rohamokban jelentkező lázas állapot, a 4-6 órás hidegrázást magas láz, majd pedig jelentős izzadás követi. A rohamokat fáradtság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, hasgörcsök, izom és ízületi fájdalmak, valamint száraz köhögés kísérheti. A tünetek a vörösvértestek szétesésének következményei. A Plasmodium-fertőzéstől függően a rohamok két- vagy háromnaponta térnek vissza. Gyakori és súlyos szövődményei miatt a P. falciparum okozza a legsúlyosabb fertőzést, mely gyakran a beteg halálát idézi elő. A szövődmények a következőek lehetnek: agyödéma (fejfájás, tudatzavar, görcsök, kóma), anémia, vagyis vérszegénység a vörösvértestek szétesése következtében, tüdőödéma, veseelégtelenség, ritmuszavar.

A malária diagnózisa, kimutatása

Az első lépés a páciens kórtörténetének megismerése: ha a beteg malária által fertőzött területen járt a közelmúltban. A tünetek jellegzetes rohamok formájában lépnek fel, azaz hidegrázás, láz és verejtékezés váltakozik egymás után. A laboratóriumi diagnózis a vörösvértestekben kimutatható parazitákon alapul, melyek jelenlétét a vérkenetben speciális festéssel lehet igazolni.

Lefolyása

A szövődménymentes és kezeletlen rohamok 2—4 hétig is eltarthatnak. A rohamok később visszatérhetnek, és addig tartanak, amíg a fertőzés spontán el nem múlik. A betegség lefolyása az azonnal megkezdett maláriaellenes kezelés esetén kedvező. A súlyos szövődményeket okozó P. falciparum kórjóslata azonban a kezelés ellenére is rossz.

A malária megelőzése

A malária megelőzése a fertőzés kockázatának felmérésén alapul. Maláriával érintett területre való utazás előtt úgynevezett kemoprofilaxison, azaz maláriaellenes megelőző gyógyszerelésen kell részt venni. Fontos tudni azonban, hogy a kezelés nem ad teljes védettséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..