home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„A lelkesedés diktálja az iramot, de kitartással jutsz el a célig!”
Lackó Linda
2015.04.08.
LXX. évf. 14. szám
„A lelkesedés diktálja az iramot, de kitartással jutsz el a célig!”

A mai fiatalok észrevehetően szeretik a nagy izomzatot. Ez főleg az önbizalmukat „építi”, hiszen a szépen kidolgozott test igazi esztétikai élményt nyújt. A body building, vagyis a testépítés nagyon különleges sportág, mely sok fiatalt foglalkoztat, és elengedhetetlen hozzá a rendszeresség, a kitartás és az odafigyelés. Egy temerini, fiatal, feltörekvő sportolót, Szűcs Hunort kérdeztük a sportágról és az életviteléről.

* Mesélj a kezdetekről!

— Minden 2008-ban kezdődött. A barátaim „húztak bele” az edzésbe. Akkor azért kezdtem el, mert én is izmos akartam lenni, mint a példaképeim. Minden kezdet nehéz, de kitartottam, és most már látni a változást is. Ahogy haladtam előre, mindig több és több motivációt adtak az elképzeléseim a jövőmmel kapcsolatban, és most már azt is tudom, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

* Miben változott meg az életed, amióta elkezdtél edzeni?

— Elsősorban a dolgokhoz való hozzáállásom változott meg nagyon, hiszen manapság már mindenre — önmagamra és a környezetemre is — sokkal jobban odafigyelek, mint előtte. Folyamatosan fejlesztem magam, mindig kutatok valami után, amiből tapasztalatot tudok szerezni. Elsősorban az önfegyelmet tanultam meg a testépítés által.

* Milyen gyakran edzel? Milyen gyakorlatokat végzel?

— Hetente hat napot edzem. Ebből két nap kétszer. Kardio-, illetve súlyzós edzéseket végzek. Mindig próbálom a maximumot kihozni magamból. A megfelelő súly kiválasztása nagyon fontos, ezenkívül a technikára is ügyelni kell.

* Miért kezdtél el versenyszerűen foglalkozni ezzel a sporttal?

— Úgy álltam a dologhoz, hogy ha már csinálom, akkor csináljam úgy, hogy legyen látszatja is az erőfeszítéseimnek. Ez pedig nagy motivációt ad, hiszen a versenyek alkalmával kiállok a közönség elé, hogy mások is láthassák: az évek munkája meghozza a gyümölcsét!

* Mióta versenyzel?

— Tavaly volt az első versenyidényem, Pancsován pedig az első országos szintű versenyem, melyen harmadik helyezést értem el. A második megmérettetésem Magyarországon volt. Ott egy kicsit nagy fába vágtam a fejszét, nem készültem fel kellőképpen, viszont nem bánom, hogy elmentem, mert rengeteg tapasztalatra tettem szert, és sok embert megismerhettem. Most áprilisban indulnak a versenyek, az idén az első április 19-én lesz Jagodinán, majd május 24-én Újvidéken, május 27-én pedig Pancsován.

* Mesélj a verseny előtti időszakról!

— A verseny előtti időszak borzasztó! Az utolsó három hét a legkeményebb. A táplálékbevitelt a minimálisra csökkentjük, és ez iszonyú megterhelés a szervezetünknek. Ez a környezetünkre is nagy kihatással van, mivel a táplálék hiányától lobbanékonyabbak vagyunk. Nagyon kellemetlen még a verseny előtti szénhidrátmegvonás, mely három napig tart, valamint a másfél napos vízmegvonás is nehéz. Ezekre azért van szükség, hogy kiürüljön a szervezetünk, és minél szálkásabbnak látsszunk a színpadon.

* Az étrend is nagyban hat a kinézetre. Te hogyan étkezel?

— A táplálkozás az elsődleges szempont a testépítésben. Abszolút helytelen táplálkozással nem lehet korrekt és szép fizikumot elérni. Fontos az odafigyelés, a kiszámolt napi kalóriabevitel. Én napi hétszer táplálkozom, és minden adagom pontosan ki van mérve. Hogy mit eszem, az attól is függ, hogy melyik szakaszban vagyok: tömegelési vagy szálkásítási. Ha tömegelek, napi 3000-3500 kalóriát viszek be, mivel a testsúlyom csak 70-75 kg, viszont ha szálkásítok, akkor 2000 kalóriánál kevesebbet juttatok a szervezetembe, a végső szakaszban pedig már 1000-ig is csökken ez a szám. Egyébként diót, mandulát, rizst, csirkemellet, halat, tojásfehérjét (sárgáját csak mértékkel), marhahúst, nagyon kevés teljes kiőrlésű kenyeret és zöldségeket eszem.

* Mi határozza meg, hogy tömegelsz vagy szálkásítasz-e?

— Ez a versenyszezonoktól függ. A megmérettetések tavasszal és ősszel vannak, ekkor szálkásítok, azaz arra törekszem, hogy sima, száraz izomtömegem legyen. Fontos, hogy minél szárazabbnak tűnjek, és egy cseppnyi zsír se legyen rajtam. Az év többi időszakában pedig tömegelek, vagyis izmot fejlesztek, ilyenkor egy kicsit bezsírosodom.

* Téged nem szoktak elcsábítani a finom falatok?

— Tömegelési időszakban igen. Ilyenkor megengedem magamnak, hogy elcsábítsanak, de természetesen nem állandóan, mivel az ilyen falatokat duplán le kell dolgoznom. A diéta alatt azonban szigorú vagyok magammal, anyu tehát hiába süt tortát vagy kalácsot, én, mint a lovak, csak előre nézek és tudom, hogy mi az, amit szabad ennem, és mi az, amit nem.

* Mit gondolsz az étrend-kiegészítőkről?

— A táplálékkiegészítők a felszívódásuk miatt nélkülözhetetlenek. Gyors felszívódású fehérjét, szénhidrátot azért használunk, mert közvetlenül edzés után van rá szüksége az izomzatunknak.

* Te milyen kiegészítőket részesítesz előnyben?

— Proteint, kreatin monohidrátot... A táplálékkiegészítők fogyasztásának mennyiségét az anyagi háttér is nagymértékben meghatározza, mivel ez nem olcsó mulatság. Én főleg azokat vásárolom, amelyekről úgy érzem, hogy a testemnek a leginkább szüksége van rájuk.

* Ezek szerint ez egy drága sport?

— Igen, meglehetősen. Nemcsak abból áll, hogy havonta bérletet váltunk az edzőterembe. Az előkészületek bizony nem kímélik a pénztárcánkat. Figyelnünk kell az étkezésre, és mint tudjuk, az egészséges ételek nem olcsóak. Itt van még a sportruházat, a versenyek költségei: benevezés, utazgatás, felkészülés. Ez bizony mind pénzbe kerül...

* Szerinted megéri?

— Igen, mert tekintélyt ad, és ha minket kielégít az a kinézet, illetve fizikum, amelyet sok kitartással és életmódváltással értünk el, akkor nyert ügyünk van! Nem gondolkozunk, hogy megéri-e, vagy sem, mivel tudjuk, hogy haladunk az álmunk/célunk felé, és ez mindennél többet ér. 

* A testépítésnek ezek szerint jelentős önbizalom-növelő hatása van?

— Pontosan! Az önbizalom nélkülözhetetlen a fejlődéshez. Ha nem bízunk magunkban, akkor nem tudunk sikeresek lenni. Mindennek ez az alapja. Persze fontos, hogy ne essünk át a ló másik oldalára, azaz ne legyünk nagyképűek. Felesleges fitogtatnunk, hogy mit értünk el, hiszen akit érdekel, az úgyis követ bennünket, valamint megbecsüli a munkánkat.

* Mik a terveid a jövőddel kapcsolatban?

— Elsősorban rangosabb mezőnyben versenyezni és egy olyan fizikumot, illetve egészségi állapotot fenntartani az életem végéig, amelyet úgyszólván csodálnak az emberek, és amelyről példát tudnak venni. Beiratkoztam Budapestre az IFBB nemzetközi szakedzőképzésére, mely a világ egyetlen hivatalos testépítő- és fitnesziskolája. Remélhetőleg nemsokára személyi edző lesz belőlem. Ez engem is fejleszt, és ami a legfontosabb, másoknak is tudok majd segíteni. Ez egy egyéves tanfolyam, ahol mindenre megtanítanak, amit tudnom kell.

* Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akiket szintén érdekel ez a sportág?

— Azt, hogy vágjanak bele elszántan, határozottan! A táplálkozásra maximálisan figyeljenek oda, alkoholfogyasztás és dohányzás szóba sem jöhet! Mindenki képes rá, ha igazán akarja. A legfontosabb, hogy áldozatot hozzunk a cél érdekében!

A beszélgetés végén jómagam is rájöhettem, hogy a nagy izmok nem feltétlenül járnak együtt nagyképűséggel, mivel Hunor személyében egy kedves, fiatal, céltudatos, áldozatra kész embert ismerhettem meg!


Zsúnyi Norbert felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..