home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A látásjavítástól a kiborgokig
Apró József
2023.01.28.
LXXVIII. évf. 4. szám
A látásjavítástól a kiborgokig

A WHO adataiból kiderül, hogy jelenleg világszerte csaknem 40 millió ember egyáltalán nem lát, és további 135 millióan vannak azok, akik gyengén látnak. Sajnos több előrejelzés szerint is a közeljövőben ezek a számok drasztikusan fognak növekedni. Nem csoda hát, hogy egyre több cég és kutatóintézet törekszik a probléma megoldására más-más megközelítéssel. Van, aki egy lencsét építene a szembe, van, aki mesterséges retinát ültetne be, de olyanok is szép számmal akadnak, akik a bionikus szemek fejlesztésére, ezeknek a speciális implantátumoknak a tökéletesítésére fordítják a pénzt és az időt.

A fejlettebb országokban a vakság leggyakoribb oka az időskori száraz makuladegeneráció. A szakértők szerint ez az új eszköz reményt adhat az ebben szenvedőknek a látásuk visszaállítására. A múlt évben egy nyolcvannyolc éves, Nagy-Britanniában élő nő kapott bionikus szemimplantátumot. A természetes látáshoz hasonlóan oldották meg a problémát. A nő vak szeme mögé ültették be az új fejlesztésű csipet, és egy csúcstechnológiájú kamerával felszerelt szemüvege lett, mely rögzítette az előtte lévő dolgokat, majd ezeket az adatokat elküldte az implantátumnak, mely elektromos jeleket továbbított az agyába.

Érdemes még megemlítenünk a tíz évvel ezelőtt, 2012-ben alapított Ocumetics Technology nevű céget. A dr. Webb által fejlesztett bionikus lencse (Bionic Lens) egy nyolcperces műtéttel mindenkinek tökéletes látást nyújt, persze minden páciens személyre szabott lencsét kap. Dr. Webb szerint a műtéti úton behelyezett speciális lencsét viselő emberek soha nem kapnának szürke hályogot, mivel az idővel elhasználódó természetes lencsét kicserélnék. Ha valaki eddig 3 méterről nem tudta leolvasni a jelzőtáblákat vagy az óramutatókat, a műtét után 10 méterről is képes lesz. Dr. Webb felfedezéseire akkor figyeltek fel, amikor San Diegóban a tizennégy legjobb szemésznek mutatta be találmányát, és azonnal pozitív fogadtatást kapott. Az Amerikai Szürkehályog- és Refraktív Sebészeti Társaság (ASCRS) is támogatta őt, hogy a lencse alkalmas legyen a klinikai tesztelésre. A jó eredmények után, 2022 őszén tértek rá a humán klinikai vizsgálatokra.

Természetesen a „normális” látásjavításon túl rengeteg, sci-fibe illő módszer is létezik, mely beavatkozások már itt kopogtatnak az ajtónkon, és ezek valóban szuperemberré alakíthatják majd azt, aki kés alá fekszik. A kutatók azt állítják, hogy létrehoztak egy olyan bionikus szemet, amely meghaladhatja az emberi szem érzékenységét, főleg gyengébb fényviszonyok között — merthogy amíg az emberi szem minden négyzetcentiméterén 10 millió receptor fér el, addig az új bionikus szemen 460 millió található. Igaz, hogy még van rajta mit dolgozni, de ha kész lesz, messzebbre és élesebben lehet ellátni vele, mint az eredeti emberi szemmel.

Végezetül nem mehetünk el Neil Harbisson ír származású, ám Spanyolországban felnövő művész mellett, aki az emberiség első hivatalos kiborgja. A színvakságnak egy extrém verziójával, akromatopsziával született, így mindent a szürke 50 árnyalatában lát. A Plymouth Egyetem kibernetikai szakértőjével, Adam Montandonnal közösen megalkottak egy antennát, mely nem a fejére szerelve, hanem egyenesen az agyába ültetve működik, a homloka elé lóg, és a hanghullámokat színekké tudja alakítani (igen, hallja a színeket). Végül 2004-ben többszöri próbálkozásra sikerült meggyőznie az orvosi etikai bizottságot, hogy engedélyezze a műtétet, majd következett az okmányiroda, ahol nagy nehezen szintén sikerült véghez vinnie a tervét, és ezeket az illetékeseket is meggyőzte arról, hogy az eszköz nem idegen tárgy, hanem testének szerves része, így az útlevélfényképre felkerült az antenna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..