home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelme
Szakáll Laura
2022.11.03.
LXXVII. évf. 44. szám
A külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelme

A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatóját és munkatársait fogadta Szabadkán dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. A megbeszélésen a jövőbeni együttműködésről esett szó.

A vajdasági magyarok, akárcsak a Kárpát-medence többi részén élők a haszonélvezői a Kisebbségi Jogvédő Intézettel folytatott együttműködésnek, amely nagyon fontos tevékenységet fejt ki a Kárpát-medencei magyarság jogérvényesítése szemponjából – mondta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke a találkozót követően.


Fotók forrása: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

–Mivel új vezetője van az intézetnek, a jövendőbeli együttműködésnek a kereteit tekintettük át, azt, hogy esetleg mire kell a hangsúlyt helyezni a jövőben annak érdekében, hogy a jogérvényesítés terén az intézet is hozzátegye azt, amit szakmailag hozzá kíván tenni. Abban maradtunk, hogy az együttműködést intézményesíteni kellene, elsősorban a Magyar Nemzeti Tanács révén, másodsorban pedig a Vajdasági Magyar Jogzászegylet illetve a CMH formájában – természetesen vajdasági magyar jogászokat, ügyvédeket bevonva. Mivel az intézetnek nagyon fontos szakmai, tudományos és kiadói tevékenysége is van, illetve évek óta magas szinten foglalkoznak képzések, szemináriumok, előadások szervezésével, arról is beszélgettünk, hogy péládul a vajdasági magyar jogászutánpótlás biztosítása érdekében a jogászösztöndíjasainknak a képzésében is valamilyen formában részt vennének.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet célja, hogy a külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelemben részesüljenek. Ennek érdekében anyagi és szakmai hozzájárulásra is számítani lehet. Támogatja a kisebbségvédelem területén kiemelkedő szerepet játszó személyeket és szervezeteket, kiépítve egy jogsegélyszolgálatot a Kárpát-medencében, valamint megragadva az uniós jog és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket

–Egyszer már voltam ebben a szerencsés helyzetben, hiszen az intézetnek az igazgatói pozícióját töltöttem be 2012 és 2015  között – nyilatkozta dr. Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója. – Most még szerencsésebbnek érzem magam, de természetesen uganazok a problémák még mindig napirenden vannak, amik hét évvel ezelőtt. Elsősorban szakmai támogatást szeretnénk nyújtani azoknak a jogvédő kollégáknak, akik a határon túli magyarok jogsérelmének az ügyeiben járnak el, de természetesen ehhez társul egy komoly anyagi támogatás is. A jogászképzés az alapja mindennek, hiszen ha a szakmai utánpótlását biztosítjuk, akkor lényegében a legfontosabbat tesszük meg a határon túli kisebbségek, elsősorban a vajdasági magyarság ügyééért.

A Városházán megtartott találkozón az együttműködési lehetőségekről tárgyaltak. A konkrét programokat a következő időszakban dolgozzák ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..