home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A kovácsmester és Kosztolányi a Szenes-palotában
Fehér Márta
2020.04.14.
LXXV. évf. 15. szám
A kovácsmester és Kosztolányi a Szenes-palotában

Kisgyerekkorom óta lenyűgöz az épületet díszítő kovácsmester-figura a Matko Vuković 7. alatt. Nem tudok úgy elmenni arra, hogy ne kukkantanék fel rá nagyot mosolyogva. Utána még a biciklizés is jobban esik, legyen bármilyen is az idő, hideg, meleg, esős vagy szeles. Nemcsak én vagyok így ezzel, hanem rengeteg szabadkai, köztük persze kedvenc idegenvezetőm is, akivel egy újabb virtuális sétára hívjuk önöket.

— Ott kezdődik a történet — kezd bele a mesébe Tóth Borisz idegenvezető —, hogy a XVIII. század vége felé még nem nagyon voltak ám arra házak, a Szent Teréz-székesegyház felé eső területen csak néhány állt. Köztük ez, melynek nagyon érdekes a története, és a mellette levő, piros palota, mely Vály kereskedő tulajdona volt. A környéken patak folydogált (meséltem a múltkor is, hogy sok patak jellemezte a várost), ahol a Szent Rókus-kápolna áll. Itt volt a határa a középkori városnak, melynek ugyebár a ferences templom, kolostor volt a vára, és a középkori városunknak a pataknál állt a határa. Egy kisebb ütközet is volt itt, hiszen az 1700-as évek legelején Szabadka labanc kézen volt, az osztrákokat támogatta, és egyes Rákóczi-csapatok itt ostromolták a várost. Mintegy harminc városvédő esett itt el, és azon a helyen épült fel az első kiskápolna. Macskovics Titusz a XIX. század legvégén alakította át a ma ismert kőkápolnává. Ez az egyik legrégebbi épület az utcában. A XIX. század második felében kezdtek kinövekedni a paloták, köztük a mai Szenes-palota is, első tulajdonosa egy kereskedő, Panto Zárity volt, tőle vette meg a házat Brenner József, azaz Csáth Géza nagyapja, aki feleségül vette Hoffbauer Auréliát. Az ő édesapjának volt egy patikája, mely az egykori kaszinó (mai könyvtár) épületéhez tartozó helyiségben kapott helyet. Három patika volt a városban, az első a Pelivan cukrászda helyén (Ostojić-palota), a második a könyvtár épületén belül, a harmadikat pedig Brenner József nyitotta meg a Matko Vuković 7. alatt. (A házat ugyanaz az építész tervezte, aki a Népszínházunkat, Skultéty János, akkoriban nagyon sokat tevékenykedett Szabadkán.) Amíg Brennerék tulajdonában állt, csak egyszintes volt, nem emeletes, Skultéty a hintó-, illetve kocsibejárót a bal oldalára tervezte, most is ugyanott van a kapu, felette a kováccsal, mely jóval később került oda. A kapun belépve terveztek egy lépcsőfeljárót, ami azt sugallja, hogy valószínűleg egy emeletben is gondolkodtak. Ez viszont csak a következő tulajdonosdinasztia idején épült meg.


Szalai Attila felvételei

Brenner Józsefnek és Auréliának hat gyereke született, közülük csak hárman élték meg a felnőttkort. Fontos megjegyezni Brenner Lujzát, aki a férjével, Dezsővel átvette a patikát, illetve II. Brenner Józsefet, aki III. Brenner Józsefnek, művésznevén Csáth Gézának volt az édesapja, valamint Brenner Euláliát, aki Kosztolányi Árpádhoz ment feleségül, tehát ő volt Kosztolányi Dezső édesanyja. Csáth és Kosztolányi unokatestvérek voltak, és ebben a nagyszülői házban nagyon sok időt töltöttek. A nagyapa sajnos meghalt, amikor Kosztolányi kétéves volt, Csáth pedig abban az évben született — ismerteti az összefüggéseket nagy lelkesen Borisz.


Azon az éjjel
Az órák összevissza vertek.
Azon az éjjel
Holdfényben úsztak mind a kertek.
Azon az éjjel
Kocsik robogtak a kapunk alatt
Azon az éjjel
Könyben vergődtek a fülledt szavak.
Azon az éjjel
Égett szobánkba gyertya, lámpa.
Azon az éjjel
Féltünk a borzadó homályba.
Azon az éjjel
Arcunk ijedt volt s halavány.
Azon az éjjel
Halt meg szegény, ősz nagyapám.
 
Azon a reggel
Csupa rokon jött, sirató nép.
Azon a reggel
Sürögtek az öreg mosónék,
Azon a reggel
Kendővel kötötték fel gyenge állát
Azon a reggel
Búsan vezettek a feldult szobán át
Azon a reggel
Rozsdás pénzt tettek kék szemére,
Azon a reggel
Riadva bámultam feléje
Azon a reggel
Csak hallgatott makacs ajakkal
Azon a reggel
Olyan volt, mint egy néma angyal.
 
(Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai — részlet)

— A ház az 1900-as évek első felében került harmadik tulajdonosához, Szenes Kálmánhoz, a vaskereskedőhöz, az ő idején helyezték el a kovácsmester-figurát, akit Nagy Flórián mester, szobrász készített. A szabadkaiak, te is, én is, nagyon sokan sokszor megállunk ott, és felcsodálkozunk rá, kár, hogy a figurája egy kicsit elvonja a figyelmünket arról, hogy ez egyébként Kosztolányi Dezső nagyszüleinek volt a háza.

A palota Szenesék idejében lett emeletes. Korábban Kosztolányi nagyszülei kérvényt nyújtottak be, mert egy körülbelül 1 méteres bővítést terveztek, de ezt a megoldást a város nem fogadta el, mert a palota már akkori viszonylatban is a belvárosban volt, ahol szigorúan emeletes paloták állhattak. Brenneréknek tolerálták, hogy megmaradt földszintesnek, ám az új tulajdonost már kötelezték arra, hogy emeletet építsen fel, ami az 1920-as években meg is történt — ezzel fejezzük ezt a virtuális sétát, a jövő héten pedig ismét várjuk önöket!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..