home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kitartás diadala
Tóth Tibor
2020.09.14.
LXXV. évf. 38. szám
A kitartás diadala

A múlt hétvégén Palicson tizenötödik alkalommal tartottak nemzetközi ultramaraton-futó versenyt, melyen az idén 5 ország (Egyesült Államok, Franciaország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia) 73 versenyzője vett részt. A futók öt számban (6 órás egyéni és váltó, 12 órás egyéni és váltó, 24 órás egyéni országos bajnokság, 50 km-es országos bajnokság és 100 km-es országos bajnokság) vágtak neki a Palicsi-tó partján fekvő, a nemzetközi szövetség által hitelesített pályának.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a mai világban a rekreáció különféle formái jót tesznek, ennek egyik módja a futás.

— A futás és a politika, valamint a futás és ez élet között több párhuzam fedezhető fel. Mindhárom esetében fontos az állhatatosság, a szívósság, a kitartás, tisztelni kell az ellenfeleket, a pályát, a körülményeket.

A versenyzőkhöz Dobó Márta, Palics Helyi Közösségének tanácselnöke, a Szerbiai Atlétikai Szövetség nevében pedig Goran Čegar szólt, majd Pásztor Bálint és Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja átvágta a verseny rajtját jelző szalagot.

A házigazda Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői hat érmet nyertek a versenyen. A királykategóriának számító 24 órás ultramaraton győztesei Valentina Neljković (300 kör, niši Radnički) és Mihal Šulja (393 kör, pancsovai Dinamo) lettek.

A 24 órás verseny végén Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton-szövetség és a Paligo Palus Ultramaratonklub elnöke elmondta, hogy a rajt előtt az elektromos mérőrendszerrel apróbb gondok adódtak, de a hiba elhárítása után minden visszaterelődött a megszokott mederbe.

— A versenyzők szépen teljesítettek ebben a melegben. Egy futó rosszul lett, őt kórházba szállították, ketten feladták, a többiek viszont sikeresen célba értek. Nagyon büszke vagyok a Paligo Palus tagjaira, akik közül Jovica Spajić 100 km-en országos csúcsot döntött. A nők 6 órás versenyében mindhárom dobogós helyet a palicsi klub futói szerezték meg, emellett Marija Nešić a 24 órás versenyen a dobogó harmadik fokára állhatott, plusz még váltóban is nyertünk egy bronzot. Több olyan futó érkezett Szerbiából, akit korábban nem ismertünk, mivel a rendkívüli állapot feloldása óta a miénk volt az első verseny. A viadalt mindössze néhány hét alatt kellett megszerveznem, máskor erre legalább fél évet szánhattam. Az idén kevesebb anyagi támogatásban részesültünk, de ezt a futók nem érezték meg, ők mindent megkaptak, amit korábban — mondta Jánosi, majd megköszönte a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, valamint Szabadka Önkormányzatának támogatását, továbbá minden más intézmény, vállalat és vállalkozó segítségét, mely/aki hozzájárult a verseny sikeres lebonyolításához.

A legjobb ultramaraton-futók jövőre tizenhatodik alkalommal találkoznak a Palicsi-tó partján fekvő pályán.

A felvételek múlt vasárnap délelőtt készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..