home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A jó munka jutalma: 12 aranyérem
Kép és szöveg: FA Jenő
2005.06.01.
LX. évf. 22. szám
A jó munka jutalma: 12 aranyérem

A boldog aranyérmesek a szakosztály vezetőjével. (A felvételről Kerekes Jelena hiányzik.)A nagybecskereki Petőfi ME népművészeti szakosztályának kézimunkázói évről évre újabbnál újabb eredménnyel és elismeréssel térnek haza nemcsak a MIRK-ről, hanem a más hasonló rendezvényekről is. Ez főle...

A boldog aranyérmesek a szakosztály vezetőjével. (A felvételről Kerekes Jelena hiányzik.)

A nagybecskereki Petőfi ME népművészeti szakosztályának kézimunkázói évről évre újabbnál újabb eredménnyel és elismeréssel térnek haza nemcsak a MIRK-ről, hanem a más hasonló rendezvényekről is. Ez főleg Dékány Kalász Eszternek köszönhető, aki nyolc éve szívügyének tekinti a szakosztály vezetését, tevékenységét, a hagyományok és az eredetiség tiszteletben tartását és ápolását.
* Elégedett-e az idei helyezéssel? - kérdeztük tőle.
- Örülök a sikernek, és ez már csak azért is jelentős, mert egybeesik a Petőfi Művelődési Egyesület fennállásának hatvanadik évfordulójával. Eddig minden MIRK-en részt vettünk, sok érmet és elismerést kaptunk. Most csak 12-en állítottak ki, és mind a 12 munkával első helyezést szereztünk. Aranyérmet kaptunk hagyományos hímzéssel, csipkével és csuhémunkákkal. A nyertesek névsora: Égető Mária (hagyományos jászsági szűcshímzés), Soponyai Gizella (zóborvidéki hímzés), Bodré Éva (buzsáki hagyományos hímzés), Tabaèki Edit (gömöri szálszorításos hímzés), Koppi Aranka (mezőségi
gyapjúhímzés), Nagyiván Valéria (fehér lyukhímzés), Dékány Kalász Mária (alkalmi
keresztszemes hímzés), Sztojkov Szilvia (alkalmi keresztszemes hímzés), Kerekes
Jelena (csipke), Tóth Anna (csipke), Kojiæ Katica és Nagyiván Leóna (csuhébabák). Nagyon büszkék vagyunk szakosztályunk legfiatalabb tagjára, Nagyiván Leónára, aki mindössze első osztályos kisiskolás, de nagyon tehetséges.
* Mi a helyzet az anyagbeszerzéssel és a pénzzel?
- Az alapanyag, a minták, a fonalak és a cérnák stb., már nálunk is kapható. Közvetítők révén rendeljük meg, és ők jutányos áron szállítanak. Minden kézimunka eredeti anyagból készül, már csak azért is, mert ez volt a MIRK egyik követelménye. A munkák költségét mindenki maga fedezi, de ha szakelőadásra vagy táborba utazunk, akkor az egyesület adja a pénzt a költségekre. Ez nagyon előnyös és hasznos számunkra.
Az ilyen tanfolyamoknak köszönhető, hogy már vannak iskolázott, azaz okleveles, szakképzett kézimunkázóink, akik segítenek nekünk abban, hogy felismerjük, mi az eredeti és mi az utánzat, rámutatnak a helyes munkaszervezésre, a kézimunkák és a technikák fejlődésére, tájékoztatnak a kiállításokról. Ha a Petőfi ME egész estét betöltő műsorral vendégszerepel valahol, akkor mi is szervezünk kézimunka-kiállítást. Külföldön Jászberénnyel és Békéscsabával ápolunk gyümölcsöző kapcsolatot.
* Nyolc éve vezeti a szakosztály munkáját. Milyen tervei, kívánságai vannak a jövőben?
- Célunk a minőség javítása és minél több újabb tag beszervezése. Az idén is szeretnénk megtartani a kenyérszentelési ünnepséget, amely összetoborozza Nagybecskerek magyar lakosságát. Ennek a rendezvénynek az egyik évben a katolikus, a következőben pedig a református templom ad otthont. Ilyenkor a gyermekek egy hétig tartó kézművestáborban vehetnek részt, és ott elsajátítják a fafaragás, a csuhézás, a sókerámia-készítés, a nemezelés, a tojásfestés, a kenyérdagasztás és -sütés, a szalma- és vesszőfonás, a képfestés, a rajzolás fortélyait - fejezte be a beszélgetést Dékány Kalász Mária.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..