home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A hit és kereszténység képekben
Kovács Laura
2023.09.19.
LXXVIII. évf. 37. szám
A hit és kereszténység képekben

Megnyílt a Csíksomlyó és Kárpát-medencei keresztény értékek elnevezésű tárlat Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér Képtárban. Az eseményt a Keresztény Értelmiségi Kör és a Cnesa OMI szervezte.

A tárlatot a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége civil szervezet hozta létre, a trianoni határokon kívüli, keresztény magyarság összefogására, megsegítésére. A Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása projektum keretében 2019 májusában papírképes és digitális pályázatot hirdetett a 18. életévét betöltött, határon túli magyar, hivatásos és amatőr fotósok részére A 2019. évi csíksomlyói búcsú vagy Ferenc pápa csíksomlyói látogatása, valamint a Kárpát-medencei magyar keresztény értékek kategóriában.

A kiállítást Szabó-Hangya Teréz, a Keresztény Értelmiségi Kör elnökségi tagja nyitotta meg.
— A vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör civil szervezet elhozta egy vajdasági körútra a tárlat anyagát, mert eddig Szabadkán, most itt Magyarkanizsán, majd október folyamán Óbecsén mutatjuk be az összeállítást. Két magyarországi partnerünk, a KÉSZ, valamint a KÁME Alapítvány számára is fontos a magyarok — éljenek bárhol — szülőföldjükön való megmaradásának segítése, a közös anyanyelv, a hit és a hagyományok megőrzése, a magyarságtudat erősítése. Ennek a munkának a segítésére adott támogatást Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén. A kétéves program két fő részből tevődik össze, a Kárpát-medencei keresztény értelmiségiek együttműködése, illetve a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatása. Ez utóbbiban az elmúlt években több rendezvényt bonyolított már le a KÉSZ határon túli partnerszervezeteivel karöltve. Ezek között volt alkotótábor a határon túli magyar alkotóművészek számára, valamint kiírtak egy fotópályázatot is, amelyre két témakörben lehetett képeket beküldeni. Érkeztek pályamunkák Kárpátaljáról, a Partiumból és Erdélyből, valamint a Délvidékről, vagyis Vajdaságból. Mintegy száz fotót küldtek be az alkotók, amelyeket az alapítvány által létrehozott szakmai kuratórium bírált el és díjazott Józsa Judit keramikusművész, művészettörténész vezetésével és Gedai Csaba fotóművész szakmai útmutatásával.

A bírálat során díjazott és kiemelt képekből, illetve a díjat nem kapott, de magas színvonalú fotókból állt össze a kiállítás. Így most a Dobó Tihamér Képtárban a szakmai zsűri által legszebbnek, művészileg legmagasabb színvonalúnak ítélt fotókat, illetve fotótechnikai szempontból más-más stílusú képeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás először Budapesten volt látható, majd elindult vándorútjára. Magyarországon, Kárpátalján, Felvidéken, Partiumban és Vajdaságban már mintegy negyven alkalommal állították ki a fotókat.

— A kiállítások során rácsodálkozhatunk arra, hogy a Kárpát-medencében mennyi és milyen csodálatos dolog emlékeztet bennünket keresztény hitünkre, vallási kötelékünkre és hagyományainkra. Valójában ez volt a pályázat célja, bemutatni mindazt a gazdagságot, amelyet őseink alkottak, amelyet a ma élő generáció is tiszteletben és életben tart. Megmutatni azt, hogy ma emberileg is élő keresztény hite van, amit meggyőződéssel és nyilvánosan gyakorolhat. Ezen a kiállításon a művészetnek egy olyan ágát láthatjuk, amely kitárja a szívünket és lelkünket az alkotások által a mindennapok szentségeinek megismerésére. Fényképek, a pillanatnyi valóságot megörökítő tényképek, melyek nemcsak a retinánkba, de a szívünkbe is beleégnek. Ezek a fotók mind-mind szent, művészeti alkotások, mert valamennyi kép rejtekében meglátjuk azt a mögöttes tartalmat, amely a valóság bemutatása által terel minket a Mindenható felé. Láthatjuk, amint a templom szűk ablakán beszűrődő napfény felhasználja nekünk a Bibliát mint örök igazságot. De elgondolkodtat minket az is, hogy a zarándoklat során elfáradt mezítlábas apáca megpihenve nem is figyel arra, hogy éppen testi éhségét és szomjúságát igyekszik egy almával oltani, hanem eközben is a távolba, mondhatnánk, a végtelenbe tekintve keresi útjának igazi célját, a megváltást. De felhívja a figyelmüket az utolsó simítások, az ősi hagyományok tiszteletére és megélésének fontosságára is a mai modern és rohanó világban. Láthatjuk, hogy ezernyi ember dacolva az időjárással, az esővel, a köddel, a sárral, hogyan járja a zarándokútját Csíksomlyó felé, mely mára nemcsak a keresztények búcsújáró helye, hanem a világ magyarsága számára a nemzeti összetartozás jelképévé is lett — nyitotta meg a kiállítást Szabó-Hangya Teréz.

A megnyitót a magyarkanizsai Ozoray Árpád Művelődési Egyesület citerazenekara tette színesebbé dalaival.

A tárlat október 2-áig látogatható a képtár rendes nyitvatartási idejében: hétfőn, kedden és szerdán 8 és 15 óra között, valamint csütörtökön és pénteken 13 és 19 óra között. A belépés díjtalan.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..