home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A hagyományápolás összetartó ereje
K. M.
2011.05.11.
LXVI. évf. 19. szám
A hagyományápolás összetartó ereje

Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében Törökkanizsa főterén május 2-án tartották meg a III. Észak-bánáti Népitánc-találkozót - nemcsak az itteni közösség, hanem mindazok ünnepeként is, akik számára fontos a hagyományok, í...

Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében Törökkanizsa főterén május 2-án tartották meg a III. Észak-bánáti Népitánc-találkozót - nemcsak az itteni közösség, hanem mindazok ünnepeként is, akik számára fontos a hagyományok, így a néptánc és a népzene ápolása.

A rendezvény bevezető részében mintegy kedvcsinálóként Jó ebédhez szólt a nóta: a kora délutáni órákban a zentai Délibáb Művelődési Egyesület Sarkantyú tamburazenekara, a csókai Szent Száva Művelődési Egyesület dalköre, majd a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Kicsi csillag és Pöngettyű citerazenekara, illetve a szabadkai Juhász zenekar szórakoztatta a közönséget, majd a martonosi mazsorettek látványos előadása vezette fel a néptáncegyüttesek bemutatkozását.
- Harmadszor találkozunk itt Törökkanizsán, s miként a korábbiak, ez a szemle is nemzetközi színvonalú, hiszen a vajdasági fellépőkön kívül körünkben üdvözölhetünk magyarországi és romániai néptáncosokat is.
Reméljük, a jövőben sem lesz ez másképp, hiszen a törökkanizsai találkozó a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt fontosságú kistérségi rendezvénnyé lépett elő, és a hagyományőrzés jegyében a jövőben ugyanígy szeretnénk megszervezni - köszöntötte a résztvevőket, a közönséget és a meghívott vendégeket Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke.
Amint az eddigi kettőnek, úgy az idei találkozónak is a védnöke Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke volt. å is hasonló gondolatokkal nyitotta meg a rendezvényt:
,,...A vidékeinken évszázadok óta egymás mellett és a történelmi viharok dacára együtt élő nemzeti közösségek egymásra ható, egymást kiegészítő néphagyományainak, értékeinek, kultúrájának megőrzése mindannyiunk érdeke (...) Tartományunk, az itt élő nemzeti közösségek kultúrájának sokszínűsége az a kincs, amelyre büszkék vagyunk, és amelynek alapján ismernek bennünket Európa-szerte” - fogalmazott megnyitóbeszédében Egeresi.
S hogy valódi sokszínűségről beszélhetünk, arról a fellépők gondoskodtak pergő, látványos, szívmelengető produkcióikkal: a szanádi Vuk Karadžić ME, az adorjáni Szőke Tisza ME, a Szeged táncegyüttes Kerepetye néptánccsoportja, a zentai Kali Jakh, a romániai Gottlob néptáncosai, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME, a tornyosi Romano Romano drom, a nagykikindai Egység ME, a csókai Szent Száva ME, a martonosi Romák Egyesülete, a csókai Móra Ferenc ME és természetesen a vendéglátó Tiszagyöngye ME Tiszavirág és Tiszafa néptánccsoportja.
A nagyszabású rendezvény szabadtéri koncerttel zárult, melyen a Gold Old Times, a Music Company és a Baswing szórakoztatta a közönséget.
- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a találkozót az idén már a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú kistérségi rendezvényeként szervezhettük meg. Az MNT-n kívül a támogatásért szeretnék köszönetet mondani a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságnak, Egeresi Sándor úrnak, a Tartományi Képviselőház elnökének, Dudás Károlynak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének, Bús Ottó tartományi képviselőnek, Törökkanizsa község önkormányzatának, a rendezvény médiatámogatóinak és mindenkinek, aki munkájával, törekvéseivel hozzájárult ahhoz, hogy a néptánc e bánáti szemléje valóban sikeres és egyre inkább ismert színfolt legyen a művelődési rendezvények sorában - nyilatkozta Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye ME elnöke a III. Észak-bánáti Népitánc-találkozó összegzéseként.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..