home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A fülfájásról
(Összeállította: re)
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
A fülfájásról

Sokan úgy gondolják, a fülfájás nem csak nyári betegség. Mindenkinél, szinte bármikor előfordulhat. Igen kellemetlen, főleg éjszaka „támad”. Miért éjszaka?

Az ún. Eustach-kürt bedugulása a fülfájás leggyakoribb oka. Fekvő testhelyzetben a fülkürt nem tud tisztulni, mert nem nyelünk olyan gyakran, mint napközben. A levegő a középfülben reked, vákuum keletkezik, amely befelé szívja a dobhártyát. Reggelre ez okozza a füldugulás érzését, főleg, ha meg vagyunk fázva, illetve allergia esetén.

A középfülgyulladás

Sokat hallunk róla, hiszen ez az egyik leggyakoribb csecsemő- és kisgyermekkori betegség. Anatómiai okok miatt ebben a korban a felső légutak hűléses betegségei és gyulladásai könnyebben terjeszkednek az ún. dobüreg felé, és ott váltanak ki fájdalmas gyulladást. Sokszor egyébként a helytelenül végzett orrfúvás miatt is váladék kerülhet a fül belső járataiba, és kiválthat gyulladást.

Külsőfül-gyulladás

Ilyenkor a fülkagyló, illetve a külső hallójárat betegszik meg. Általában baktériumok, gombák okozzák. A légköri nyomásváltozás is okozhat fülfájást. Ez leginkább repüléskor, magasságváltozáskor érzékelhető, és akkor is érezhetünk fülfájást, ha egyébként nem vagyunk náthásak, és nincs semmilyen fertőzésünk. Ritkán, de előfordul, hogy a hajvágáskor leeső kis hajdarabkák bejutnak a hallójáratba és irritálják a dobhártyát.

Mitől fájhat?

Kevésbé ismert az a tény, hogy fülfájással járhatnak a test környező részeinek betegségei is: fog-, mandula-, állkapocsproblémák ilyen kellemetlen és fájdalmas módon is jelentkezhetnek. Ezek általában fültőmirigy-gyulladás formájában nyilvánulnak meg.

Mi a teendő?

A legtöbb gyulladásos fülbetegség antibiotikumos kezelés nélkül is elmúlik egy hét alatt. Ám tartós, nem múló fájdalom esetén keressük fel az orvosunkat, mert a gyulladást okozó gócot haladéktalanul fel kell tárni, és kezelni kell! Jó szolgálatot tehet még a kendőbe kötött, felmelegített só, mivel oldja az izomgörcsöt, ezáltal némiképp enyhül a fájdalom is. Zuhanyzáskor ügyeljünk rá, hogy a fájó fülbe semmiképp sem kerüljön víz!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..