home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„A foci lett a mindenem”
PÁSZTOR Natália
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
„A foci lett a mindenem”

Nagy Roland egy tizenkét éves, növekedésben lévő fiúcska, akinek, akárcsak kortársainak, álmai vannak. Szobája falát egyik kedvenc csapatának logója díszíti. Ágytakaróját egy másik kedvenc csapat zászlaja ékesíti. Mi ez, ha nem rajongás?

Egy foci iránt lelkesedő gyerek miről is álmodozhat, ha nem arról, hogy egyszer a nagy focisták között játszhat. Sokak megdöbbenésére a kezdet mégsem volt ennyire egyszerű.

* Miként kerültél kapcsolatba a focival?

— Ez nagyon érdekes történet, hiszen a foci egy kicsit sem érdekelt. Sokat vendégeskedtem az egyik nagytatámnál, aki közel lakik a csantavéri sportközponthoz, és ez a hely volt a legmegfelelőbb, a legbiztonságosabb a barátaimmal való futkározásra. Jó volt nézni a nagyokat, akik rúgták a labdát, futottak, harcoltak egy-egy gólért. Érdekes volt, amikor a labda a hálóba került, a rengeteg ember fütyült, tapsolt, kiabált, így mi is ujjongtunk, ugráltunk, és örültünk a többiek örömének. Talán ez késztette a szüleimet arra, hogy beírassanak a kezdő csapatba. Az első edzésem sírással kezdődött — nem akartam focizni, nem volt kedvem futni —, és sírással is ért véget. Ez megesett még néhány alkalommal, néha otthon, amikor kiejtették a foci szót, máris pukkadtam, mérgelődtem.

* Mikor változott meg a helyzet?

— Őszintén megvallom, egy ideig kényszerből jártam edzésekre, a szüleim erőltették a sportolást. Az első trénerem, Kovács Attila sokat tett érte, hogy megkedveljük a labdarúgást, és örömmel járjunk az edzésekre. A humoron, a jókedven kívül jelen volt a szigor és a fegyelem is. A kezdetektől arra tanított bennünket, hogy a foci észjáték, a lábunk arra való, hogy közvetítse a gondolatainkat. A fejünkben kell eldőlnie az okos játéknak, a harciasságnak, a kitartásnak. Szavai sokszor most is eszembe jutnak, a foci játék, élvezzük, és örüljünk a labdának. A foci iránti szeretetemet többek között neki is köszönhetem.

* Hogyan kerültél a szabadkai Spartacus futballcsapatba?

— A csantavéri edzőm és a szüleim is meglátták bennem a tehetséget. Egy közös megbeszélés után született meg a döntés, hogy részt veszek az első tréningen. Nagyon izgultam, nem tudtam, mi vár rám, de sikeresen szerepeltem. Nagy öröm volt ez nekem, ettől a döntő pillanattól éreztem magamban azt az elszántságot, amelyet még mindig érzek. 2012-től állandó tagja vagyok a Spartacus fociklubnak. Dalibor Cetina edző csapatába kerültem. Számomra csakhamar kiderült, hogy minden szakértelmét, lelkesedését a legfiatalabb labdarúgók felkutatására és a legjobb tudása szerinti kiképzésbe fekteti. Még most is közel áll hozzám, igaz, már nem az ő csapatában játszom.

* A foci nem megy a tanulás rovására?

— Eddig még nem volt nagyobb gondom a tanulással. A szüleimmel próbáljuk minél jobban beosztani az időmet. Amint hazaérek a suliból, ebéd után azonnal leülök tanulni, megírom a házi feladatomat. Sokat köszönhetek nekik, a tanulásban is rengeteget segítenek. Állandóan szakítanak időt arra, hogy engem fuvarozzanak, így hamarabb érek haza az edzésekről is. Tudom, sokan nem tehetnék ezt meg, hiszen heti három alkalommal kell bejutni a városba. Hétvégenként pedig a mérkőzésekre kell eljárni.

* Mit köszönhetsz a labdarúgásnak?

— Tizenkét éves koromra nagyjából háromszáz meccsen vagyok túl. A foci segít csapatjátékosként figyelni egymásra, és nem csak a sportban! Megértjük egymást, nem vitázunk, az csak hátráltatna bennünket. Rengeteg új barátra tettem szert. Többször jártam külföldön, amit a sportnak köszönhetek, például Boszniában, Magyarországon, Németországban és Csehországban. Mindenhonnan felejthetetlen élményekkel tértem haza.

* Említetted, hogy sok mérkőzésen vagy már túl. A kezdést jelző sípszó előtt mire gondolsz?

— Nagyon sokszor eszembe jutnak az első edzőm szavai, aki az elválásunk után egy emléket adott nekem, egy úgynevezett focibibliát. Szinte minden alkalommal előttem vannak ezek a mondatok. Nagyon okosan fogok játszani, amikor kell, szélesítem a játékot, ha kell, mélységi passzt adok, de ha úgy kívánja a helyzet, a labdát megtartom, és cselezve keresem, ki van jó állásban. Igyekszem a lehető legpontosabb passzt adni. Továbbá harciasan fogok játszani, minden párharcot megnyerek, bátran és határozottan viselkedem. Segítem a védelmet, és nem félek becsúszni sem, amikor így menthetem a helyzetet. Kitartóan játszom, nem bújok el, kérem a labdát. A passz után üresbe helyezkedem, hogy a labdát újra kérhessem. Az utolsó percig aktívan küzdök, és nem adhatom fel akkor sem, ha vesztésre áll a csapatom.

* Mire vagy a legbüszkébb?

— Ez év januárjában országos válogatottként részt vettem egy edzőtáborban Stara Pazován. Szerbiából többen megkaptuk ezt a lehetőséget, mégis büszke vagyok rá, hogy Szabadkáról, a korosztályomból én lettem az a kiválasztott, aki betekinthetett a színvonalasabb futball világába. Nekem nagyon sokat számított az ott eltöltött idő. Az idei meglepetéseket viszont a Vermes Lajos-medál kitüntetés fokozta, melyet a sportolók, a sportban dolgozók, az edzők és a sportújságírók közös döntése alapján ítélnek oda. Az általuk kiválasztott sportoló az előző évben nyújtott teljesítményéért kapja. Március végén újra visszahívtak a válogatott csapatba, Stara Pazovára, és ekkor már igazi csapattagként focizhattam. Nagy erőt adott nekem, amikor az edző úgy vált el tőlem, hogy hamarosan újra találkozunk. Ez csakis jót jelenthet.

* Álmai minden fiúnak vannak. Neked melyek?

— „Nagy” focista szeretnék lenni, ez már nem vitás! Kedvenc játékosom Zlatan Ibrahimović, aki a példaképem is, hiszen csatár, akárcsak én. Szeretnék egyszer találkozni vele, és ugyanolyan ismert játékos lenni, mint amilyen ő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..