home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fiatalos arcbőr titka
Szakáll Laura
2022.03.22.
LXXVII. évf. 11. szám
A fiatalos arcbőr titka

A bőr öregedési folyamata huszonöt éves korban kezdődik, bár akkor ennek még nincsenek szemmel látható jelei. Az első ráncokra harmincéves kor környékén lehet számítani. A fiatalos külső azonban sokáig megőrizhető, ha kellő figyelmet fordítunk az arcápolásra, minőségi kozmetikumokat használunk, egészségesen étkezünk, és a rendszeres testmozgást is beiktatjuk a mindennapjainkba — mondja dr. Lasinger Laura. A szabadkai bőrgyógyász szerint fontos a megelőzés, ennek érdekében már huszonöt évesen meg kell kezdeni a helyes arcápolást, melyhez nélkülözhetetlen a fényvédő tulajdonsággal is bíró, könnyed nappali, valamint a tápláló esti arckrém használata, de a hialuronsavat és C-vitamint tartalmazó szérumok is fontosak a bőr számára.

— Huszonöt éves korukban az emberek egyetemre járnak, vagy dolgoznak, esetleg már családot alapítottak. Tehát ilyenkor már van kialvatlanság, stressz, több tényező is hatással lehet a bőrre, csak nem mindig figyelünk ezekre. Amikor már jóval harmincöt vagy negyvenéves kor felett vagyunk, akkor meglepődünk, hogy a szemhéjak megereszkednek, a ráncok láthatóak. Ilyenkor már el kell gondolkozni azon, hogy milyen szerekhez és eljárásokhoz lenne érdemes folyamodni. Személy szerint, és mint bőrgyógyász is, mindig a tiszta vízzel való arclemosást javaslom. Ezt reggelente általában hideg vízzel kellene megtenni. Ilyenkor lehet hámlasztókesztyűt használni, mert serkenti a cirkulációt, majd következhet a megfelelő termékek alkalmazása. Kiemelném, hogy a legtöbb káros hatása az oxidatív stressznek van, mely a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúly eltolódása az előbbiek javára. Ez a táplálkozástól is függ, a szervezet állapotától és a környezeti tényezőktől. Azok a krémek javasoltak, amelyekben magas az antioxidáns-tartalom, A-, D-, E-, K-vitamin-csoport, valamint a C-vitamin és a felurinsav, mely nagyon hatékony antioxidáns. Ezek a korszerű termékekben megtalálhatóak, és elérhető áron megvásárolhatóak. A nappali krémekben jó, ha van UV-filter. A fényvédés és a könnyű nappali krémek meggátolják, hogy az UV-sugarak behatoljanak a bőrfelületbe. 30 százalékos fényvédő faktorra lenne szükség, mert ez jelentős mértékben lassítja a nap káros hatásai által előidézett bőröregedési folyamatot. A nap kiszárítja a bőrt, apró ráncokat eredményez. Az első lépés a helyes fényvédő használata, majd a vitaminokat, hialuronsavat és antioxidánsokat tartalmazó termékek alkalmazása. Ajánlottak a minél kevesebb parfümöt, szintetikus adalékanyagot tartalmazó termékek. Érdemes a medicinai vagy természetes kozmetikumokat választani. Lehet tesztereket, mintákat venni, hogy kipróbáljunk egy-egy terméket, mert ha nem megfelelő, pattanást vagy intoleranciát, hámlást, elszíneződést okozhat. Ha egyedül nem megy, érdemes bőrgyógyász segítségét kérni, hogy már huszonöt-harminc évesen kiválasszuk a megfelelő bőrápolót az arcra és a nyakra.


Dr. Lasinger Laura

* Az első ráncok megjelenésekor szükséges változtatni a megszokott bőrápolási rutinon?

— Az idő nyomot hagy az arcbőrön, az arcmimika is kihatással van, valamint a nőknél a hormonháztartás is befolyásolja a bőr állapotát. Egyébként a nőknél máshogy idősödik a bőr, előbb veszíti el a rugalmasságot. Előfordulhat, hogy a premenopauzális fázis egyeseknél már negyvenéves kor után beköszönt. Idejében el kell kezdeni a picit más jellegű ápolást, vagyis a fiatalítókrémekhez kellene folyamodni. Fontosak a retinoidok, vagyis az A-vitamin-származékok, melyeknek az esti használatuk javasolt. Külön termék kell az arcra, külön a szemhéjra, mert a szemhéj bőre sokkal vékonyabb. Nagyon sok retinoidtartalmú krém létezik. A szőlőmagolaj-extraktumok is hatékonyak, ezeknek nagyon nagy antioxidáns-tartalmuk van, és stabilizáló hatásfokkal bírnak, ami nagyon populáris. A retinolhoz hasonló természetes anyagok, melyeket növényekből nyernek ki, szintén nagyon hatékonyak. Az esti retinolos ápolásnak van a legtöbb értelme, mert akkor átalusszuk vele az éjszakát. Reggel ezt vízzel lemossuk, és jöhet a nappali ápolás. Mivel nagyon sok készítmény van, fontos, hogy el tudjunk igazodni a termékek között.

* Érettebb bőr esetén milyen ápolás szükséges?

— Idősebb korban a bőrápolás mellett már a következő fokozathoz érünk, idetartozik például a mezoterápia, a bőrfiatalítás injekciós technikákkal vagy akár a plazmaterápia, ahol a növekedési faktorokat direkt a bőrbe juttatjuk. Ennek nagyon pozitív, fiatalító hatása van, csak javasolni tudom. Harmincöt éves kortól alkalmazhatóak a fiatalító eljárások. Különösen a plazmaterápia, mely teljesen természetes, hiszen a saját vérplazmát fecskendezzük vissza. Évi néhány alkalommal egy ilyen terápia — kombinálva a jól megválasztott helyi kezelésekkel, termékekkel — nagyon sokat tud segíteni. Általában az a gond, hogy amikor valaki eljön, akkor már nagyon sok a bőrfelesleg, és ilyenkor már a mezoterápiás, töltőanyagos és egyéb kezelések vannak soron, mást nem tudunk ajánlani. Idővel olyan fokozatba jut a bőrfelesleg, hogy a mimikai ráncokat már nem tudjuk kivasalni, és akkor következik az esztétikai sebészet. Ezt az utat már nagyon jól ismerem, személyes tapasztalatból is tudok objektív, reális tanácsot adni. Nagyon könnyű úgy felmérni a helyzetet, amikor már te is túl vagy rajta, és van egy szakmai hozzáértésed, mert akkor meg tudod mondani a kortársnődnek, hogy mi az, ami a legjobb lenne számára.

* Az életmód hogyan hat az arcbőrre? Helyes életvitellel lassítható a bőr öregedése?

— Eddig a külső dolgokról beszéltünk. Van nagyon jó genetikájú ember, akinek olyan a bőrtípusa, hogy nem szeplős, nem ráncosodik, nem túl piros, nem túl érzékeny, és vannak olyanok, akik máshogy reagálnak. A genetikai faktorok mellett magunk is nagyon sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy ne csak a bőrünk, hanem a szervezetünk is relatív jó állapotban legyen a korunkhoz képest. A legalább rekreatív szintű testmozgás kihagyhatatlan. Legyen az gyors séta, aktív sport vagy jóga, fitnesz, tenisz, futás, kinek mi a kedvence. A sport és a kardiotréningek igénylik a nagyobb folyadékbevitelt, ilyenkor jobban kívánjuk a tiszta vizet, vagyis a napi 1,5 vagy 2 literes folyadékbevitel nagyon fontos. Ezt a mennyiséget ki kell készíteni, majd pedig el kell fogyasztani. Az édesítetlen teák fogyasztását is nagyon tudom ajánlani. Ami a táplálkozást illeti, a megfelelő mennyiségű fehérje, a telítetlen zsírsavak vannak az első helyen, a szénhidrátok viszont ne legyenek telítettek, illetve tömények. Kerüljük a szénsavas italokat, a tartósítószert és a gyorsételeket. A saláták és a húsok főzve vagy dinsztelve ajánlottak, valamint saját zsírjukban sütve, grillezve. Léteznek olyan táplálékkiegészítők, amelyek a helyes étrendet betartva is szükségesek. Ilyen a Q10 koenzim, a kollagén vagy a glükozamin. A kollagén az ízületek miatt is hasznos. Hangsúlyoznám, hogy az esti bőrápolás a legfontosabb — krémekkel, kenőcsökkel, szérumokkal vagy akár olajjal. Ha ezekkel átalusszuk az éjszakát, akkor tud a legtöbb hatóanyag felszívódni, hogy táplálja a bőrt. A nappali ápolásnak inkább védő szerepe van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..