home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A fantasy legyőzte a horrort és a krimit
Szerda Zsófi
2020.12.06.
LXXV. évf. 49. szám
A fantasy legyőzte a horrort és a krimit

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér első irodalmi pályázatának díjátadóján mi is ott voltunk. Az Írd ki magadból! címet viselő felhívás három izgalmas kategóriában, a horror, a krimi és a fantasy témakörében várta a munkákat, melyeket egy háromtagú bizottság értékelt. A zsűri tagjai, azaz Bíró Tímea költő, lapunk újságírója, Fodor András író és Benedek Miklós költő, újságíró az online térben találkoztak, és hirdették ki a legjobb szövegeket. A pályázatra tíz mű érkezett.

Fodor András indította az elemzést, s elmondta, műfajilag meglehetősen színes volt a felhozatal, minden kategóriában érkezett be szöveg, a legkevesebb a fantasy volt. A három dobogós írás mellé egy különdíjast is kihirdettek.

— A különdíjas szöveg a horror kategóriájába sorolható. Patócs Endre Bőrön túl című szövegét filozofikusnak találtuk, eltért a korábban olvasottaktól, nem volt hatásvadász, írójának szókincse is gazdag volt, s egy olyan történetet olvashattunk, amely mindenkit elgondolkodtatott — mondta András, és hozzátette, hogy jó értelemben véve „Jódal Kálmán-i érzet” uralkodott el rajta, ahogy olvasta, hiszen Jódal nyelvezetére jellemző, hogy meglehetősen szűkszavúan adja elő történeteit. — Endre szövegénél is ezt a kurtaságot, sűrítettséget éreztem. Odavakkantott mondatok, és remélem, egy olyan szerző pályafutásának indulását láthatjuk, aki képes volt felfesteni Vajdaság egére egy borgesi labirintust, melyben nekem sikerült elvesznem. Ez azonban egyszerre előnye és hátránya is a történetnek. A narratíva tetten érhető, noha rövidsége ellenére az olvasónak problémái lehetnek visszaidézni a történteket. Ezen érdemes egy picit dolgozni — elemezte a különdíjas írást.

A harmadik helyezett mű krimi kategóriában íródott, s a zsűri az eredeti ötletért dicsérte meg íróját. Sörös Kinga Az ismeretlen kilét című munkájában már az is egy klasszikusabb krimi érzetét kelti olvasójában, hogy egyes szereplők szemtől szemben beszélgetnek egymással — mondta András.
— Elsősorban, mondjuk, egy Hercule Poirot-i helyzet vázolódott fel az olvasás során, és Kinga valóban mindenféle jellemű embert fel tudott vonultatni, ez dicséretes. Tetszett, hogy hét szereplője van a történetnek, heten, mint a gonoszok, érződött egy finom továbbgondolás. A zárt szoba rejtélyének ismert toposzát is megpiszkálta a szerző azzal, hogy mindezt egy videóba ágyazta — zárta sorait Fodor András. Kinga nyereménye egy könyvcsomag és egy napi bérlet a következő évi Róka Festre.

A sorban a második helyezett, és az őt méltató Benedek Miklós következett. Tóth Zsóka A fekete szemű gyerekek című horrorja érdemelte ki a dobogó második fokát.

— A zsűritagokkal megállapítottuk, hogy Zsóka szövege adja vissza leghitelesebben a helyi színeket. Találkozhatunk benne az igazi vajdasági falusi élettel, öreg nénivel, bácsival, egy kutyussal, ráadásul Moholon játszódik a történet, van benne egy csavar, és még helyibb minden attól, hogy Adáról érkeznek a rendőrök megvizsgálni a történetben felbukkanó holttestet. Már az indítás remek: „Moholnak van egy nagyon sötét históriája” — mondta Miklós, majd azt fejtegette, hogy elsőre nem tudták eldönteni, hogy ez egy nagyon régi történet-e, hiszen hihető is lehet, vagy kitalált. Zsóka vonalban volt, s elmondta, hogy mindezt csak kitalálta. Zsókát külön megdicsérték, mivel a szövegeket címlappal együtt kérték a pályázatban, és ő készített is egy hatásos címoldalt, mely csak hozzátett a történetéhez. — Jók a folklórelemek, ott vannak az éneklő, fekete szemű gyerekek, akik a Nyuszi ül a fűben vagy a Bújj, bújj, zöld ág című mondókát énekelik, ez igazán borzongató hangulatot adott az egésznek, ráadásul a horrorban is megszokott elem, hogy a halálból visszatérők énekelnek — tette hozzá Miklós. Zsóka nyereménye egy egyéves Képes Ifjúság-előfizetés, egy Róka Fest-napibérlet, illetve könyvjutalom.

A zsűri hölgy tagjának, Bíró Tímeának jutott az a megtisztelő feladat, hogy kihirdesse, ki nyerte meg az Írd ki magadból! irodalmi pályázatot.

Az első hely volt a legegyértelműbb mindhármunk számára. A szerzője Lipták Lilla, aki egy fantasytörténettel jelentkezett, címe Értetek. Érződött a szövegen, hogy írója több könyvet elolvasott már ebben a műfajban. Sajátos atmoszférájú szöveg, átgondolt, végigvitt történet, érdekes nyitott zárással. Az ember azt érzi, hogy előzménye, de folytatása is lehetne a szövegnek, sőt akár még egy kisregény is kialakulhat belőle — mondta Tímea. Kiemelte, hogy a karakterek nagyon szépen ki voltak dolgozva, gyönyörű helyzeteket lehetett olvasni, s a szereplők képessége is igen olvasmányos formában volt demonstrálva. — Végig fenntartotta a figyelmem. Izgalmas volt, s oldalról oldalra továbbvitte a kíváncsiságomat. Érezhető, hogy a szerzője teljes mértékben tisztában volt azzal, mit akar éreztetni és láttatni, s azzal is, hogy hogyan — emelte ki Bíró Tímea. Lipták Lilla nyereménye egy publikálási lehetőség a Képes Ifjúságban, egy Róka Fest-es háromnapos bérlet, illetve könyvjutalom.

Az értékelés végén a zsűri néhány jótanáccsal is ellátta a pályázókat.

Bíró Tímea kiemelte, nagyon oda kell figyelni arra, hogy hogyan írnak. A helyesírásra, a szóközökre, tehát formai dolgokra is.

— Voltak olyan szövegek, amelyekben kemény fejtörést okozott megfejteni, miről is van szó. Jó, hogy írtok, de fontos, hogy olvassatok is. Mert akkor javul a helyesírásotok, bővül a szókincsetek és szárnyal a képzeletetek is. Ha vagyunk annyira bevállalósak, hogy jelentkezünk egy irodalmi pályázatra, akkor nézzük is át a szövegünket, vagy nézessük át egy helyesebben író barátunkkal. Felüdülés volt jól megszerkesztett szöveget látni a felhozatalban.

Benedek Miklós is szót kért, ő is az olvasás fontosságát hangsúlyozta:

— Olvassatok sokat, a horror, krimi, fantasy nem olyan műfajok, amelyekhez nem lehet hozzájutni, tele velük a könyvtár és az internet. Ezáltal fejlődik majd a fantáziátok, arról nem is beszélve, hogy még inkább kinyitja majd előttetek a világot, és még több lehetőséget ad.

Fodor András sem ellenkezett a fentebb szólókkal. Elmondta, hogy több szöveg esetében előfordult, hogy a történet Vajdaságban játszódott, a karakterek mégis angolszász nevet kaptak.

— Az, hogy valakit például Billnek vagy Ellennek neveztek el a szövegekben, az nem feltétlenül probléma, viszont ezeket egy ponton fel kell oldanotok, megmagyaráznotok, miért hívják így a karaktert. Lehet, hogy cserediák vagy svéd takarítónő, vagy csak ez a beceneve? Mindegy, de a feloldással indokoljuk, mit keres egy Bill Szabadka utcáin. Nem kell okvetlenül másik kultúrkörből átemelni dolgokat, mert ott könnyű elcsúszni, ha nincs mindenre kiható tudásunk az érintett kultúrkörről — ajánlotta András.

Zárszóként Hulló Zsófia megköszönte a zsűrinek az elemzést, s arra biztatta a fiatalokat, hogy írjanak.

— A Z generációt sokszor csendes generációnak is nevezik, melynek körében az is ritka, hogy valaki leüljön szöveget írni, mellyel utána még pályázik is. Ezért ifjúságsegítőként nagyon örülök, hogy tíz munka is érkezett, mert ezzel bizonyítottátok, hogy igenis leültök, írtok, és nem vagytok csendesek. Folytassátok, mi pedig itt leszünk, amiben tudunk, segítünk. Ennek a mostani pályázatnak is lesz folytatása, úgy érzem. És bár ez még a jövő titka, de nincs kizárva, hogy az egyik pályamunkát színpadra is visszük — zárta az online díjátadót a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér vezetője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..