home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A csodagyerek
Talpai Lóránt
2022.01.20.
LXXVII. évf. 3. szám
A csodagyerek

A müncheni egyetemre készül — A jövőben is lesznek hadgyakorlatok — A WHO szerint új vakcinákra van szükség

A müncheni egyetemre készül

Egy tizenkét éves belga—holland csodagyerek a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen (LMU) folytatja tanulmányait. Laurent Simons már nyolcévesen leérettségizett, majd Eindhovenben elektrotechnikát tanult gyorsított tempóban. Tavaly nyáron szerzett főiskolai diplomát Eindhovenben, valamint nemrég fejezett be egy két hónapos gyakornoki programot a müncheni egyetem fizika karán és a Max Planck Intézet kvantumoptikai kutatóközpontjában. A kutatókat a gyakornoki program során meglepte a szokatlan látogató. Hirtelen ott állt előttük egy tizenegy éves fiú, és mindent akart tudni a munkájukról — fogalmazott az intézmény szóvivője. A müncheni egyetemen az Attoworld nemzetközi kutatócsoporttal közösen dolgozott a világ egyik legerősebb lézerén egy úttörő projektumban. Azoknak a legapróbb nyomoknak az észlelésére törekedtek, amelyeket a szöveti tumorok hátrahagynak a vérkeringésben. „A gép már a legkorábbi stádiumban képes észlelni a bélrák nyomait a vérmintában” — magyarázta Laurent. Ez hozzásegíti őt legfőbb céljához: életeket akar menteni.


Fotó: MTI

 

A jövőben is lesznek hadgyakorlatok

Oroszország a jövőben is tart majd hadgyakorlatokat a saját területén, a nyugati katonai körzetben zajló manővereknek semmi közük sincsen a Nyugattal folytatott tárgyalásokhoz” — jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. „Végül is az országunk területén lévő saját egységeinkről és katonai körzeteinkről beszélünk, a katonai fejlesztések és a hadgyakorlatok folytatódtak, folytatódnak és folytatódni fognak, ez a normális minden fegyveres erő esetében” — tette hozzá. Az orosz nyugati katonai körzet sajtószolgálata a napokban közölte, hogy 3000 katonája hadgyakorlatot kezdett Voronyezs, Belgorod, Brjanszk és Szmolenszk megye területén.   

 

A WHO szerint új vakcinákra van szükség

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus mutációi ellen nem az a jó védekezési stratégia, ha az eredetileg kifejlesztett vakcinákból újabb és újabb emlékeztetőket adnak be az embereknek. Olyan új oltásokat kellene használni, amelyek jobban védenek az új variánsok ellen — összegez a The Guardian. A beszámoló szerint a WHO koronavírus elleni védőoltások összetételével foglalkozó szakértői csoportja olyan új vakcinák kifejlesztését szorgalmazza, amelyek nemcsak a megfertőzötteket védik meg a súlyos megbetegedéstől, de már magát a fertőzést is segítenek kivédeni. Ez lehet a kulcsa annak, hogy sikerüljön megbirkózni az új variánsokkal. Kiemelték: a gyártóknak olyan szérumok kifejlesztésére kell törekedniük, amelyek minél hosszabban tartó és minél erősebb immunválaszt idéznek elő. Amíg nem áll rendelkezésre új vakcina, érdemes a meglévők összetételét frissíteni — olvasható a csoport kedden kiadott jelentésében. A WHO szerint jelenleg 331 koronavírus-védőoltást fejlesztenek az egész világon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..