home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Tejút – mint számítógép
T. L.
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
A Tejút – mint számítógép

Tianhe-2, a kínai szuperszámítógép — Egy valóban modern festőművész Japánból — A robotmacska — Sony—Lego-együttműködés — Videoüzenetekkel bővül a Skype

Tianhe-2, a kínai szuperszámítógép

A németországi Lipcsében megrendezett nemzetközi szuperszámítógép-konferencián megválasztották az év számítógépét. Az idei évben a kínai haditechnológiai egyetem által kifejlesztett Tianhe—2-ra, vagyis a Tejút—2-re esett a választás. A Tianhe—2 számítógép az Intel processzoraira épül, akárcsak a versenyen bemutatott gépek túlnyomó többsége. A második helyet egyébként a Cray Research Titan nevű gépe szerezte meg. Ez a számítógép az amerikai energiaügyi minisztérium számára végez klímakutatási és nukleáris modellezési számításokat.

Egy valóban modern festőművész Japánból

Tatsuo Horiuchinak kis híján sikerült forradalmasítania a művészetet, azon belül is a festészetet. Az idős férfi ugyanis egészen újszerű módját választotta a digitális festészetnek. Az Excel nevű számítógépes programot használja remekműveihez. Mégpedig azért, mert a speciális grafikai programok túl drágák voltak számára, az Excel pedig előre fel volt installálva a frissen vásárolt számítógépére. Képeivel először 2006-ban tűnt fel az Excel Autoshape Art Contest nevű versenyen. Azóta több első díjat is nyert képeivel, és azokat a helyi múzeum is kiállítja.

A robotmacska

Alexander Sproewitz svájci robotkutató többedmagával készítette el a világ leggyorsabb robotmacskáját. Ez a robot saját kategóriájának a leggyorsabbja, a saját hossza méretének csaknem a hétszeresét tudja egy másodperc alatt megtenni. Bár ez a sebesség még nem vetekedhet egy igazi macska fürgeségével, Sproewitz szerint a macskarobot ennek ellenére kiváló automatikus stabilizációs karakterisztikákkal rendelkezik az egyenetlen terepen történő futáskor. „A robot rendkívül könnyű, kompakt és erős, emellett könnyen megépíthető már rendelkezésre álló és olcsó anyagokból” — jegyezte meg a feltaláló.

Sony—Lego-együttműködés

A Lego nevű, klasszikus kirakós játék megújításába fogott a Sony kutatólaboratóriuma. A két cég közös fejlesztésének köszönhetően a legóelemekből épített játékokba processzorokat helyeztek el, amelyeket személyi számítógépről vagy egy specifikus kontrollerrel lehet vezérelni. Az új játék a Toy Alive elnevezést kapta. A Lego egyébként már korábban is kísérletezett interaktív játékokkal a Mindstorms termékvonalban, de a Sony fejlesztésének köszönhetően egyszerűbb, a gyerekek számára könnyebben kezelhető technológiához jutottak.

Videoüzenetekkel bővül a Skype

Akik a Skype-ot használják az ismerőseikkel való kommunikációban, azok számára újabb lehetőség nyílik meg. Ezentúl korlátlan mennyiségű rövid videoüzenet küldésére nyílik lehetőség, a Microsoft ugyanis a legtöbb mobil és asztali operációs rendszeren futó szoftvere számára elérhetővé tette a videoüzenet szolgáltatását. A szolgáltatás használatához — a videohívással ellentétben — a másik félnek nem szükséges online lennie, mivel a kisfilmek az írásos és hangüzenetekhez hasonlóan a Skype-postafiókban várakoznak a letöltésig.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..