home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A PHP if állítása
Erdsoft
2019.03.29.
LXXIV. évf. 12. szám
A PHP if állítása

A PHP-ben használt if nagyon hasonlít a többi programnyelvben is megtalálható if állításhoz. Ha esetleg még nem ismernéd, egy példával tudjuk a legkönnyebben illusztrálni a lényeget. Gondolj csak a lefekvés előtt meghozandó döntésekre! Ha (if) másnap dolgod van, munkába vagy iskolába kell menned, akkor (then) beállítod az ébresztőt a mobilodon, hogy biztosan idejében felébredj. Máskülönben pedig addig alhatsz, ameddig csak akarsz!

Az ilyen if/then állítások nagyon gyakoriak a mindennapok során, és a programozásban is gyakran találkozhatunk velük. Minden olyan esetben, amikor döntést kell hoznod valami alapján, ami igaz (munkába kell menned holnap), és biztos akarsz benne lenni, hogy megfelelően cselekszel, használd az if/then kapcsolatot.

A programozás során gyakran van szükségünk olyan kódra, amely különbözőképpen működik különböző feltételek esetén. Erre valók a feltételekhez köthető állítások, mint amilyenek az if, if...else, if...else if....else és a switch. Mai témánk a legalapvetőbb (és legegyszerűbb) if állítás lesz.

 

Az if állítás

Az if a legtöbb kódban megtalálható, és nagyon fontos a PHP-programozás során, ezért mindenképp érdemes megértened és megtanulnod az alkalmazását. Az if állítás lefuttat egy kódrészletet, ha egy feltétel megvalósul. Lássuk, hogyan fest a szintaxis:

if (feltétel) {

    futtatandó kód, amennyiben a feltétel megvalósul;

}

Tegyük fel, hogy szeretnéd, ha január 1-jén megjelenne a „Boldog új évet!” felirat a weboldalad felső részén. A PHP if állításának segítségével ezt a folyamatot automatizálhatod, akár hónapokkal előre is, és azt is elérheted, hogy minden év első napján megjelenjen a felirat.

A jövőbeli események megtervezésére nem volna lehetőséged, ha leragadtál volna a HTML-programozásnál. A PHP azonban sokkal gazdagabb, és az ilyen beállításokra is lehetőséget kínál.

 

Példa az if állításra

A „Boldog új évet!” feliratos példa ugyan kiválóan illusztrálta, mit érhetsz el az if állítás segítségével, de egy kezdő programozó számára egy kicsit bonyolult lenne, ezért inkább egy könnyebb és alapvetőbb példával kezdjünk. A PHP if állítása teszteli, hogy egy érték igaz-e, és ennek alapján dönti el, hogy a kód szegmense le lesz-e futtatva. Nézzük, hogyan fest egy ilyen PHP if állítás!

PHP kód:

$my_name = 'valaki';

 

if ($my_name == 'valaki') {

      echo 'A neved valaki!<br />';

}

echo 'Üdvözöllek a weboldalamon!';

 

Megjelenítés a böngészőben:

A neved valaki!

Üdvözöllek a weboldalamon!

 

Megfigyelted, hogy a $my_name változót a „valaki”-vel hasonlítottuk össze, hogy ellenőrizzük, megegyeznek-e? A PHP-ben a dupla egyenlőségjelet (==) használjuk arra, hogy összehasonlítsuk az értékeket. Azt is megfigyelhetjük, hogy mivel az if állítás igaz, a kód szegmense le lett futtatva, és kiírta, hogy „A neved valaki!”. Ha ezeket az apróságokat észrevetted, már jó úton haladsz! Ám akkor sem kell csüggedned, ha nem figyeltél fel ezekre a részletekre, hiszen azért vannak a cikkek, hogy tanulj belőlük. De nézzük meg egy kicsit jobban a kódot, hogy a legapróbb részleteket is elemezni tudjuk:

  • Először is kiegyenlítjük a $my_name változót a „valaki”-vel.
  • Következő lépésként a PHP if állítása segítségével ellenőrizzük, hogy a $my_name változóban tartalmazott érték megegyezik-e a „valaki”-vel.
  • A $my_name változónak a „valaki”-vel való összehasonlítását dupla egyenlőségjellel (==) érjük el. Az egy egyenlőségjel (=) arra való, hogy értéket rendeljünk a változóhoz, a dupla változat pedig a dolgok összehasonlításakor hasznos — segítségével ellenőrizzük, hogy két dolog egyenlő-e.
  • Ha lefordítanánk magyarra a PHP-állítást ($my_name == „valaki”), így kellene olvasnunk: a $my_name változó egyenlő a „valaki”-vel.
  • Mivel a $my_name változó valóban egyenlő a „valaki”-vel, az echo állítás le lesz futtatva.

 

Hamis if állítás

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a két dolog nem egyenlő. Ha az állítás nem igaz, azaz hamis, a példánk így festene:

PHP kód:

$my_name = 'másvalaki';

 

if ($my_name == 'valaki') {

      echo 'A neved valaki!<br />';

}

echo 'Üdvözöllek a weboldalamon!';

 

Megjelenítés a böngészőben:

Üdvözöllek a weboldalamon!

 

Ebben a példában a változó a „másvalaki” értéket tartalmazza, mely nem egyenlő a „valaki”-vel. Mivel az elemzett if állítás hamis, a kód megfelelő szegmense nem lesz lefuttatva, ahogyan azt a példa is illusztrálja. Ha helyesen használjuk, az if állítás nagyon hasznos fegyver egy programozó kezében!

 

Összegzés:

Az if állítás alkalmazása nem bonyolult, ha megérted a mögötte álló logikát. Mai leckénkben igyekeztünk egyszerű és érthető példákkal illusztrálni az if állítást, hogy megértsd a működési elvét. Az if azonban ennél sokkal bonyolultabb dolgokra is képes.

Következő leckéinkben bemutatjuk a többi feltételhez köthető állítást is — addig is gyakorold szorgalmasan az if állítást, hiszen az elsajátítása sokat fog segíteni soron következő leckéink megértésében is. Jó gyakorlást!

 


 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.

A játék heti kérdése:

Melyik operátorral tudjuk ellenőrizni, hogy két érték megegyezik-e?

1. !=

2. =

3. ==

 
A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig
a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!

 


 

Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..