home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Lovasvölgy visszavár
Tóth Tibor
2019.06.02.
LXXIV. évf. 22. szám
A Lovasvölgy visszavár

Az adai Lovasvölgyben két évvel ezelőtt a nyílt napon jártam először. Már akkor érzékelhető volt, hogy a helynek van egy bizonyos kisugárzása, mely a minap, amikor a völgyben csend és nyugalom honolt, még inkább kifejezésre jutott.

A tágas udvarban a tulajdonos, Boldizsár Kornél fogadott, akivel a Lovasvölgy múltjáról, jelenéről és a tervekről beszélgettem, miközben Fixi, a hófehér, rendkívül barátságos kiskutya minden szavunkat figyelte.

— A Lovasvölgy azért jött létre, hogy megépíthessem a lovasíjászpályát, és legyen hol lovasíjászkodnom. A Lovasvölgy elsődleges célja a sportághoz szükséges különféle pályák létrehozása. A Kassai-féle pálya mellett koreai és tereppályánk is van. A lovakat is erre a sportágra képeztük ki. Korábban nyolc lovat tartottam, ma ez a szám csak kettő, mivel a többi állat alkalmatlannak bizonyult a lovasíjászat művelésére. Ahhoz, hogy a ló megfeleljen a sportág által támasztott kritériumoknak, legalább három év szükséges.

A Lovasvölgy öt éve nyerte el mostani kinézetét. Kornél több gazdától vásárolt kisebb-nagyobb telkeket, mire összeállt a több mint kéthektáros, emelkedőkkel és lejtőkkel, dombokkal és tóval tarkított összefüggő terület. Több mint ezer fát (akácot, nyárfát, fűzfát, tölgyfát, kőrisfát, kínai mézelőfát) ültetett, ezekből éveken belül erdő létesülhet. A völgy több állatnak ad otthont: kacsák, libák, halak, kecskék, birkák, csirkék, lovak, kutyák és macskák is megtalálhatóak az Ada szélén levő tanyán.

— Az elbeszélések szerint a II. világháború alatt a völgyben frontvonal húzódott, itt ütköztek meg egymással az oroszok és a németek. A százhúsz éves házat felújítottam, valamennyit hozzáépítettem, a falakat és a tetőszerkezetet eredeti állapotában hagytam, csak a cserepeket cseréltem ki. Folyamatosan pénzt fektettem a Lovasvölgybe: istállókat, górékat, lovasíjászpályát építettem, jurtát, játszóteret, tavat létesítettem, tehát évről évre igyekeztem minél többet fejleszteni. A lovasíjászatot továbbra is űzzük, de mindössze néhány gyerek és felnőtt jár az edzésekre. Nagyon összetett sportág, hiszen egyszerre kell tudni lovagolni és íjazni is. Ennek kifejlesztése többéves munka eredménye, megfelelő harmónia és ritmusérzék szükséges hozzá. Gyerekeknek már nem tanítok lovaglást, mert időmet és energiámat más irányba kellett terelnem. Az évek óta működő táborokat persze az idén is megrendezzük, mint amilyen az életmód-, az íjász- vagy a szerb nyelvi tábor. Újdonságként egy olyan tábornak is otthont adok, amelyen természetes életmódhoz kapcsolódó termékeket előállító árusok kínálják portékájukat. Az úgynevezett piaci nap keretében lovaglás, lovaskocsikázás, horgászat és lovasíjász-bemutató is szerepel a műsorban. A kezdeményezésből a jövőben hagyományt szeretnénk teremteni. Nyílt nap az idén is lesz. Tapasztalataim kedvezőek, nemegyszer háromszáz embert láttam vendégül, és ezért sohasem kértem egy dinárt sem. A Lovasvölgy az én udvarom, a játszóterem, ahova embereket engedek be. A tevékenység nem anyagi javak szerzését célozza, habár jó lenne, ha mindez valamilyen szinten fenntartaná magát. A nyílt napon a bejárathoz adománydobozt teszünk, melybe mindenki annyit helyez bele, amennyit jónak lát. Célom, hogy az emberek ismerjék meg a Lovasvölgyet, hiszen rengeteg pozitív élményt nyújt.

A lovasíjászattal hat éve foglalkozó fiatalember az idén eddig két versenyen vett részt, a tavalyi világbajnokságon a magyar pályán harmadik helyezést ért el. A legfontosabbnak saját stílusa kialakítását tartja.

— Nagyon lényeges a ló és annak sebessége. A legutóbbi versenyen egy „őrült” lovat kaptam, mely sokkal gyorsabb volt, mint amilyennel edzeni szoktam. Általában mindig a gyorsakat kapjuk, és meg kell tanulnunk ilyen állatról lőni. A magyar pályán a csúcseredményeket nagyon lassú lóról érik el, mivel ott nagy távolságról gyorsan kell lőni. A koreai pályán csakis gyors lóról érhetőek el a jó eredmények, a lengyel pálya pedig akár 1 kilométer hosszú is lehet, ez vágtában teljesíthető. Hátulütője, hogy a magyar és a koreai pályával ellentétben nem egyenes vonalú. Talán a lengyel pályán jut leginkább kifejezésre a lovastudás, a ló és a lovas kapcsolata. A lovasíjászat meditáció, a pálya elején kifújod a levegőt, mentálisan rákészülsz a vágtára. Az idén tudatosan beleugrok a mély vízbe, különböző helyzeteket és gyorsaságú lovakat próbálok ki. Lassan épülök fel egy-egy versenyhelyzetre, hogy gyors és lassú lóról is tudjak lőni. Természetemhez leginkább a közepesen gyors lovak illenek. Legnagyobb sikeremnek azt tartom, amikor felülkerekedek önmagamon.

A magyarországi Kassai Lajos terjesztette el a világon a sportágat, melyet Európán kívül Ázsiában és az amerikai kontinensen is űznek. A prímet a magyarok és a lengyelek viszik, többen magániskolába járnak, és szinte profi módon foglalkoznak a sportággal. A Lovasvölgyben található, forgó céllal felszerelt Kassai-féle pályát jövőre bejegyzik a megfelelő szövetségben, és akár rangos világversenyek is szervezhetőek lesznek itt. A fiatalok egyre nagyobb szerepet kapnak, így kiváló eredmények csakis úgy érhetőek el, ha a versenyző mindennap nyeregbe pattan.

A rendezvények szervezésén túl az idén nem várhatóak jelentősebb beruházások a Lovasvölgyben, a meglevő létesítményeket viszont folyamatosan karbantartják.

— A Lovasvölgy egy olyan hely, amelyet élni és használni kell. Szeretném, ha tömegek látogatnának el hozzám, és nagyon jól éreznék magukat nálam. Pályázni fogok egy fedett épület létrehozására, ahol legalább százötven embert leültethetnék. Az étkezőt is magában foglaló épület vállalatok csapatépítő tréningjei számára is ideális feltéteket nyújtana.

A csend, a nyugalom szigetén való tartózkodás után csakhamar újra a rohanó világban találtam magam. Megfogadtam, hogy az idén még visszatérek a Lovasvölgybe, ahol néhány óra alatt fel lehet töltődni a napi kihívások könnyed teljesítéséhez.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..