home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Kéknefelejcs énekcsoport őszi koncertje
Martinek Imre
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám

A torontálvásárhelyi Kéknefelejcs énekcsoport 2008 márciusában alakult meg. Tagjai fiatal, kisgyermekes anyukák és nagylányok, akik szeretnek énekelni. A próbák heti két alkalommal folynak a József Attila Művelődési Otthonban. Népdalokat, örökzöld slágereket és megzenésített verseket, valamint alkalmakhoz kapcsolódó dalokat adnak elő.

Kezdetben a próbákat Fábián Eszter tartotta nekik, ma is oszlopos tagja az énekcsoportnak. Jelenleg Bakator János osztálytanító a csoport vezetője, aki nemcsak az kar gitárkíséretét, hanem a zeneszámok válogatását, továbbá azok előadási módjának korrepetálását is vállalja. Akárcsak annak idején az elődei, Barbu Erzsébet és Kollinger Béla nyugalmazott torontálvásárhelyi (debeljacsai) zenepedagógusok.
Első színrelépésüket a tizenkilencedik dél-bánáti szemlére időzítették 2008 májusában, majd ugyanez év júniusában a Durindón, decemberben pedig a dél-bánsági betlehemes és karácsonyi szokások találkozóján is megméretkeztek. A vajdasági magyarság e három jelentős kulturális rendezvényének azóta is visszatérő, lelkes részvevői. A Kéknefelejcs énekcsoport szakmai rátermettségéről egyébként a határon innen és túl is meggyőződhetett a közönség. A vajdasági, illetve szerbiai porondokon kívül ugyanis a magyarországi Nagyatádon és a romániai Rékáson is sikerrel vendégszerepelt az énekcsoport. Jelenleg hat tagja van: Fábián Eszter, Nagy Emília, Kovács Csilla, Alföldi Eszter, Balogi Ágnes és Becskes Edit személyében, de Beszédes Mária, Beszédes Ildikó és Márton Mónika hosszabb-rövidebb ideig tartó közreműködését is jegyzik az ún. nefelejcses fellépési naplók. 
S hogy mégis miért jó ezt tudni? Ha másért nem, akkor azért, hogy visszapillantsunk az első öt esztendő sikerére, melyet folytatni kellene. Tájolásokkal és vendégszereplésekkel, kiegészítve a virtuális világ adta lehetőségekkel is. (http://www.youtube.com/watch?v=keESs8imWeg)
A közelmúltban megtartott őszi hangversenyükön a lányok egy műfajilag vegyes: a népzenét, a megzenésített verseket, a forradalmi dalokat, sőt könnyűzenei és popzenei szerzeményeket is tartalmazó repertoárral mutatkoztak be.
A csapattagok — közöttük a felnövekvő nemzedék is — nevet szereztek már a szakmában. Mindenekelőtt Petrec Teodóra, aki először még kislánykorában állt a közönség és a népdalversenyek bírálóbizottsága elé, sorra seperve be a díjakat, elismeréseket. Most már a szabadkai középfokú zeneiskola népi ének, valamint zeneelmélet szakának másodéves növendéke, Kanalas Zsófia tanárnő osztályában.
A csaknem kétórás, pörgő tempójú hangverseny nyitányában Wass Albert Magyarok dalolnak című költeménye az est moderátori szerepét is vállaló Balogi Mária tolmácsolásában hangzott el, Antal Ferenc tanító bácsi az aradi vértanúkról hozott históriás éneket, az est zárómomentumában pedig Balog Erzsébet harmadikos kisdiák szavalt. A hölgycsapatot az Antal Ferenc, Győri Zoltán és Bakator János összetételű zenekar kísérte.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..