home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Híd ünnepe
Martinek Imre
2011.06.29.
LXVI. évf. 26. szám
A Híd ünnepe

Budavára szegletéből
Az ünnepelt a vén DunávalA Széchenyi lánchíd megépítésének 150. évfordulóját 1999-ben ünnepelték. Azóta szinte hagyományként minden év júniusának második felében rendezvényekkel emlékeznek Budapesten a nagy eseményre. A Híd ünnepe ez, amikor megszűnik az autósfo...

Budavára szegletéből

Az ünnepelt a vén Dunával

A Széchenyi lánchíd megépítésének 150. évfordulóját 1999-ben ünnepelték. Azóta szinte hagyományként minden év júniusának második felében rendezvényekkel emlékeznek Budapesten a nagy eseményre. A Híd ünnepe ez, amikor megszűnik az autósforgalom az építményen, a gyalogosok pedig annak rendje és módja szerint a környékét (Alagút, Clark Ádám tér, Roosevelt tér) is birtokba veszik. A hivatalos adatok alapján június 22-ét illetné meg ez az ünnep, mert 1837-ben Pollack Mihály tervei alapján ezen a napon kezdték meg a Magyar Nemzeti Múzeum építését, 1913-ban pedig ezen a napon született meg Szombathelyen Weöres Sándor költő, író, műfordító és irodalomtudós, aki ha élne, ma kereken kilencvennyolc esztendős lenne. Emlékük előtt tiszteleg e jegyzet. Pontosabban a torzítatlan létezésben rejlő igazság előtt, miképpen azt a Szembe-fordított tükrökben a költő is megfogalmazta: Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..