home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A 2007/2008-as tanév elé
Orosz Ibolya
2007.05.16.
LXII. évf. 20. szám

FIZETÉSEMELÉS A TANÜGYBEN. Május 4-én a szerbiai kormány rendeletet hozott a koefficiensek növeléséről és az alapbérek emeléséről a tanügyben, az egészségügyben és a művelődési intézményekben. A rendelet már az áprilisi fizetések elszámolására érvényes. A kormány elfogadta a fizetések növelésének üt...

FIZETÉSEMELÉS A TANÜGYBEN. Május 4-én a szerbiai kormány rendeletet hozott a koefficiensek növeléséről és az alapbérek emeléséről a tanügyben, az egészségügyben és a művelődési intézményekben. A rendelet már az áprilisi fizetések elszámolására érvényes. A kormány elfogadta a fizetések növelésének ütemét az év végéig. Ennek értelmében a koefficiensek újabb növelésére a kultúrában júniusban, a tanügyben és az egészségügyben novemberben kerül sor. Szeptemberben a főiskolai és egyetemi oktatásban 20%-kal emelik az alapfizetéseket - a többi tevékenységben ez az arány 4,2%-os lesz. Koštunica hiányos összetételű kormánya (nincs pénzügyminisztere, egészségügyi minisztere, mezőgazdasági minisztere), amelynek lejárt a mandátuma, s a csak technikai jellegű (ügyvezető) testület, olyan jelentős döntést hozott, mely a költségvetésből finanszírozottak több százezrét érinti. Választási kampányfogás, a kormány már az új választásokra készül? - kérdezték a döntés nyomán az újságírók. Slobodan Lalović munkaügyi és szociálpolitikai miniszter válasza: ,,Ennek semmi köze a választásokhoz, a kormány csak azt teljesíti, amiben tavaly az érintett szakszervezetekkel megállapodott.
Nos, a tanügyben dolgozók elégetten mehetnek nyári szünidőre, és nyugodtabban várhatják az új tanévet. Kivéve azoknak a főiskoláknak az alkalmazottait, amelyek a köztársasági akkreditációs bizottságtól nem kaptak átmenő osztályzatot. Amely főiskolák megbuktak, ezért ősztől nem írhatnak be elsőéves hallgatókat, ez pedig bevételkiesést jelent. A nagy horderejű akció - a főiskolák munkaengedélyének a felülvizsgálása - ugyanis katasztrofális eredménnyel járt. Az akkreditálást kérő főiskoláknak csaknem a kétharmada fönnakadt a rostán.
A 79 FåISKOLA KÖZÜL CSAK 33 KAPOTT ZÖLD FÉNYT! Megkérdezték az oktatási minisztert: pontosan hány egyetem, egyetemi kar és főiskola működik Szerbiában? A kérdésre maga a miniszter sem tudja a pontos választ. A hivatalos engedéllyel rendelkező felsőoktatási intézmények száma: 7 állami és 7 magánegyetem összesen 135 fakultással, valamint 80 főiskola (49 állami és 31 magánalapítású). A ténylegesen működő karok, kihelyezett tagozatok száma azonban lényegesen nagyobb, hiszen Szerbiában az utóbbi években boldog-boldogtalan nyithatott egyetemi kart, főiskolát, s nyithatott még Piripócson is kihelyezett tagozatot. Iskolát nyitni ugyanis üzlet. A borsos tandíjakat nézve nem is rossz üzlet. A diplomák utáni kereslet nagy, nem csoda, hogy a magukat felsőoktatási intézménynek nevező vállalkozások gombamód szaporodtak.
Belgrádban a tanügyi hatóságok úgy határoztak, hogy végre rendet tesznek a káoszban. Az idén a főiskolák működési engedélyét vizsgálják fölül, jövőre pedig az egyetemi karokét. Az eredmény siralmas: 79 főiskola nyújtotta be akkreditálási kérelmét, ebből mindössze 33 kapott engedélyt, 27 főiskola nem írhat be elsős hallgatókat (jövőre újra próbálkozhat az akkreditálással), majd húsz tanintézmény pedig sürgősen pótvizsgázhat. Utóbbiak, ha rövid időn belül eleget tesznek a követelményeknek, úgy az új tanévben felvehetnek hallgatókat az első évfolyamra. A rosszul vizsgázott főiskolák között állami alapításúak is vannak, a működési engedély részbeni megvonásának (a második és harmadik évfolyam hallgatói folytathatják tanulmányaikat) legfőbb okai pedig: helyiséghiány, kevés megfelelő képesítésű tanár, hiányosságok a stúdiumok programjában. A vajdasági főiskolák jól állták a próbát: a tartomány 12 főiskolája közül (ebből 9 állami alapítású) 2 magánalapítású intézmény nem kapott munkaengedélyt, 1 állami alapítású pedig figyelmeztetésben részesült. åsztől nem írhat be elsős hallgatókat Újvidéken az Ügyviteli Titkárnőképző és Menedzsment Főiskola, valamint Szabadkán a Marketing, Kereskedelmi és Turisztikai Főiskola.
SZABADKÁN: KÖZÉPISKOLAI SPORTTAGOZAT MAGYAR TANÍTÁSI NYELVEN. Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár a Hét Napnak adott év eleji nyilatkozatában jelentett be két újdonságot - két olyan középiskolai szak megnyitását, amelyet maga a tartományi titkárság kezdeményezet. Az első a középfokú képzőművészeti képzés bevezetése magyar nyelven, amelyre még nem volt példa a Vajdaságban. åsztől Újvidéken a Bogadan Šuput Képzőművészeti Középiskolában 20 magyar elsőst vesznek fel - mind az öt művészeti ágra 44 diákot, akik az általános tantárgyakat tanulják majd magyarul. A másik újdonságot az az igény szülte, hogy a tartományban szükség van az élsportolók nevelésére. A Vajdaságban nincs sportgimnázium, nincsenek olyan gimnáziumi tagozatok, amelyeken külön foglalkoznának a tehetséges sportolókkal. Pedig szükség volna sporttagozatokra, amelyek egyrészt a tehetséges sportolók esetében alapot (középiskolai érettségit) adnak a főiskolai és egyetemi tanuláshoz, ugyanakkor ezeken a tagozatokon a tanítás igyekszik az edzések és versenyek időpontjához alkalmazkodni. A tartományi titkárság két ilyen tagozat megnyitását kezdeményezte: a szerb tannyelvű tagozat Újvidéken, a Jovan Jovanović Zmaj gimnáziumban nyílna, a magyar tanítási nyelvű pedig Szabadkán, a Kosztolányi tehetséggondozó gimnáziumban. Nos, a feltételes módot elhagyhatjuk: a két vajdasági gimnázium megkapta a hivatalos végzést: szeptembertől sporttagozat nyílik Újvidéken és Szabadkán. Az újvidéki Zmaj gimnázium igazgatója, Radivoje Stojković a Magyar Szónak azt nyilatkozta: a nagy érdeklődésből ítélve a sporttagozat valóságos sláger lesz.
Szeretnénk, ha ez az újdonság Szabadkán is sláger lenne. Itt, a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumban a sporttagozatra 24 elsős diákot vesznek fel. A magyar tannyelvű iskola igazgatónője, Varga Anikó elmondta: június 1-jén és 2-án (914 óráig) várják azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik a gimnázium sporttagozatára szeretnék iratkozni. Minden jelentkezőnek magával kell vinnie egy olyan igazolást, amely bizonyítja, melyik sportklubnak, egyesületnek a tagja. A sporttagozatra készülő diákok - akár a négyéves középiskolai képzésre jelentkező nyolcadikosok - kötelesek felvételi vizsgát tenni anyanyelvből és matematikából. Erre általános iskolájukban kerül sor: június 18-án anyanyelvből, június 19-én matematikából írnak tudásfelmérőt. Az idő sürget, érdeklődjenek a 024/524-785-ös telefonszámon. Itt mondjuk el, hogy a Kosztolányi gimnázium nyelvi tagozatára már jövő hétfőtől várják a jelentkezéseket: a tehetséggondozóban a jelentkezi határidő: május 2127. A felvételi vizsgát (magyar nyelvből és idegen nyelvből) június 2-án és 3-án tartják.
ÚJVIDÉKEN: MAGYAR TAGOZAT A KÉPZåMëVÉSZETI KÖZÉPISOLÁBAN. Vajdaságnak egyetlen képzőművészeti szakközépiskolája van, az újvidéki Bogdan Šuput iskola, ahol évtizedek óta kizárólag szerb nyelven folyik az oktatás. A tartományi jelentőségű intézményben - a formatervezői iskola történetében először - szeptembertől egy magyar tagozat is nyílik 20 tanulóval. Szeretném hinni, hogy a diákok és szüleik értesültek erről az újdonságról, és élnek majd a lehetőséggel. A formatervezői iskolában - ahol divattervezést is lehet választani! - a magyar tagozat vidéki diákjai kollégiumi elhelyezésre is számíthatnak. A képességvizsgát június 2-án, 3-án és 4-én tartják. A háromnapos vizsgán felmérik a gyerekek képzőművészeti képességeit, kreativitását és tehetségét a rajzolás, a festészet és a szobrászat terén. Azokat a magyar ajkú diákokat, akik sikeresen szerepeltek a képességvizsgán, pontszámaik alapján külön rangsorolják a magyar tannyelvű első osztály megnyitása érdekében. Mivel a képzőművészeti középiskolában négyéves képzés folyik, az ide pályázó diákoknak még kötelező felvételi vizsgát kell tenniük anyanyelvből és matematikából (június 18-án és 19-én). Bunyik Lili újvidéki képzőművész és szaktanár vállalta a magyar tagozatra jelentkező vidéki diákok felkészítését: a tanárnő május 12-én, szombaton tartotta meg első foglalkozását, de a május 19-ei napra is jelentkezőket vár az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola (Puskin utca 28.) képzőművészeti termébe, ahol két-két órán át a diákok együtt rajzolnak, festenek, illetve agyagból domborművet készítenek. Érdeklődni és jelentkezni a képzőművész, Bunyik Lili telefonszámán lehet, a 064/225-3572-n vagy az újvidéki székhelyű Szülők Fórumának a telefonszámán: 064/427-9836. A lehetőség adva van, szabad a pálya, ezért: érdeklődjenek, jelentkezzenek!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..