home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
'56 a miénk is
Fehér Márta
2018.12.03.
LXXIII. évf. 48. szám
'56 a miénk is

Magyarázd meg, mit jelentenek a következő kifejezések: pesti srácok, sortűz, pufajkások. Mikor és hol volt Hruscsov és Tito titkos találkozója? Miben állapodtak meg? Ezek a kérdések is szerepeltek azon a teszten, amelyet a Nagy Imre és kora című történelmi vetélkedőn kaptak a középiskolások.

Az ’56-os Műhely Civil Szervezet szervezésében rendezték meg a tizenegyedik történelmi vetélkedőt a forradalomra való emlékezés jegyében. Az idei témával a mártír miniszterelnök kivégzésének 60. évfordulója előtt tisztelegtek. Tíz háromfős csapat vett részt a megmérettetésen. Nemcsak Szabadkáról érkeztek, hanem Vajdaság más településeiről is.

— A magyarországi történelmi eseményeken kívül a diákok fontos tudást szereznek a vajdasági emlékhelyekről, eseményekről, az ’56-os forradalom jugoszláviai vonatkozásairól, a menekültekről, akik felénk hagyták el hazájukat — fogalmazta meg a vetélkedő jelentőségét Kudlik Zoltán szervező.

A fiatalok egy írásos-kifejtős kérdéssort kaptak, majd a logikai feladatokból álló audio-vizuális rész következett. Kötelező házi feladatként pedig projektumot kellett készíteni, és azt a helyszínen bemutatni. Szabó Hunor, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola történelemtanára szerint a XX. századra sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a tanintézményekben, a gyerekeknek meg kellene ismerniük például a hidegháború vagy akár a rendszerváltás hátterét.

— Nálunk az iskolában nagy az érdeklődés az ’56-os forradalom iránt, meglepően sokan, öt csoport, azaz tizenöt tanuló jelentkezett a versenyre. Tankönyvi leckéket dolgoztunk át, különböző forrásokat tanulmányoztunk és dokumentumfilmeket néztünk. A vajdasági fiataloktól ’56 egy kicsit távol áll, hiszen az október 23-ai eseményekkel nagyon ritkán találkoznak. Mi abban az időszakban egy másfajta szocializmusban éltünk, és a szülők ezt a témát nem igazán adták át gyermekeiknek, sajnos az iskolai tantervben sem szerepel, így a történelemtanárokra hárul a pótlás. Én szeretem a XX. századot „ráerőltetni” a diákokra, hiszen nagyon aktuális témákat takar. Egy korábbi versenyre cserkészekkel jöttek, ők akkor egy „életszagú” riportot hoztak a Clevelandben élő ’56-osokról.

— Érdekel, hogyan akartak a magyarok kilépni a szovjet elnyomás alól. Az általános iskolában egy keveset tanultunk erről, nyolcadikban pedig egy magyarországi történelemtanár tartott előadást, azóta érdekel — mondta Seres Szandra, Szabó Hunor tanítványa. 

— A főkonzulátus és Magyarország számára azért nagyon fontos támogatni az ilyen jellegű versenyeket, mert ezzel továbbadjuk a szabadságvágyat, a felszabadító érzést, hogy érdemes mindig és mindenhol kiállni az igazunkért, küzdeni, ki milyen eszközzel tud, halkan vagy kint a fegyverekkel. Ha összetartunk, eredményt tudunk elérni. ’56 nagy hozadéka, hogy a magyar nép megtanulta, tud küzdeni, újra és újra — hangsúlyozta Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja.

 

A vetélkedő legjobbjai:
1. helyezett: Bálint Petra, Törtei Petra, Tímár Annamária; felkészítő tanár: Vuleković Miloš
(Bosa Milićević Közgazdasági Iskola, Szabadka)
2. helyezett: Győri László, Dognár Brigitta, Uzelac Alexandar; felkészítő tanár: Vuleković Miloš (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya)
3. helyezett: Vastag Beáta, Koleszár Judit, Kratofil Zsóka; felkészítő tanár: Szabó Hunor (Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka)

 

— Elégedett vagyok a vetélkedő mindkét részével, nagyon jó tesztek születtek, illetve igen érdekes előadások készültek, látszott, hogy a versenyzők belemerültek a témába képek és irodalom tekintetében — összegezte a vetélkedő végeztével Kudlik Zoltán. — Az előadásokban Nagy Imre életútját dolgozták fel, volt egy csapat, mely egy képzelt videós interjút készített a mártír miniszterelnökkel, bemutatva, hogyan halt meg, és hogyan értékeli a forradalom alakulását. Érdekes volt, mert ők maguk szerepeltek a videóban. Volt egy másik erős prezentáció is, mely az ’56-os művészetet dolgozta fel, készítettek egy plakátot, melynek a főtémája a cenzúra volt.

A főkonzulátusnak köszönhetően értékes ajándékcsomagokat kaptak a legjobbak, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság támogatásával pedig Budapestre utazhatnak a gyerekek, ahol megnézhetik az ’56-os emlékhelyeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..