home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
5 híres divattervező — 5 családi történet
Salvai Ramona
2018.05.12.
LXXIII. évf. 18. szám
5 híres divattervező — 5 családi történet

Kevés ember van az életünkben, aki olyan jelentős hatással és szereppel bírna, mint a szüleink.

Legyen szó jó, semleges vagy rossz kapcsolatról, bármilyen benyomást is hagynak bennünk, az valószínűleg meghatározó lesz a személyiségünk kialakulását tekintve. Nincs ez máshogyan a divattervezőkkel sem, sőt! Egy olyan szakmában, amely az egyének személyiségére, élményeire és belső világára épül, ez különösen fontos — a ruhákról való első élményeik és gondolkodásuk ugyanis nagy valószínűséggel gyerekkorukra vagy fiatal felnőttkorukra vezethető vissza. Az alábbiakban öt olyan dizájnert mutatunk be, akinek szülei igencsak meghatározó hatással voltak az alkotói munkájára.

 

1. Alessandro Michele

A bevezetőben említettek igazságát erősítette meg Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója is az AnOther Magazin tavaszi-nyári számában adott interjújában. A nagyon zsigerinek és egyúttal eklektikusnak mondható tervezői megközelítése szerinte is jól visszavezethető a családi hátterére és múltjára. Az édesapja — aki az olasz légitársaság, az Alitalia utazó szakembere volt — egy őrült hegyi sámán karakterével hatott rá, az édesanyja pedig, aki filmes területen dolgozott asszisztensként, Hollywoodot testesítette meg a tervező szemében. Ezért is gondolja úgy, hogy egy nagyon eklektikus esztétikát kapott tőlük örökségül.

Ilyen váratlan kombinációkat láthatunk a tervezésében is. Egyik századból és helyszínről vág át a másikba. Egyszerre inspirálódik a firenzei reneszánszból, a ’80-as évek New Yorkjából és az űrből. Utal Dodó kacsára, Snoopyra, Elton John színpadi öltözékeire, a dinoszauruszokra, Derridára és Barthesra. Mégis, a 2018. évi őszi-téli kollekciója volt az, amelyikben a szüleire való utalás a legerősebben érződött. Erre vezethető vissza az Alitalia egyenruháira és a távoli vidékekre való utalás, valamint a modellek, akik a Hollywoodra emlékeztető díszben ragyogva vonultak végig a kifutókon, műfejekkel, kígyó- és sárkányfigurákkal felszerelve.

 

2. Raf Simons

Raf Simons szülei — édesanyja, aki takarítónő volt, és édesapja, aki portás — az elsők között támogatták a tervező önálló brandjének megalapítását. Méghozzá egy faxgép formájában, melyet a belgiumi stúdiójába vettek. Azóta pedig a tervező bemutatóinak rendíthetetlen alaposzlopai lettek. A belgiumi Neerpeltben — melyre úgy emlékszik vissza, hogy egy falu a semmi közepén, tehenek és birkák között — eltöltött gyermekkora és háttere fontos szerepet tölt be az életében. Mindehhez szülei révén kötődik, akik Simons és a körülötte levők hétköznapjainak is szerves részei lettek.

Ezt igazolva Simons a 2015. évi tavaszi-nyári kollekciójában az életük során készült fotókat helyezte el a ruháira, a kollekciót pedig emléköltözetnek tekintette. Az AnOther Mag ekkori számában így beszélt erről a tervező Jo-Ann Furnissnek: „Mindig is a jövőre gondoltam, éveken át és mindig is antiromanticizáltam a múltat. De el kell ismernem, hogy a múlt is lehet gyönyörű. Sohasem volt még olyan kollekció, amelyhez én személyesen ennyire kötődtem volna.”

 

3. Molly Goddard

Érdekes — vagy inkább szokatlan — jelenséget figyelhettek meg azok, akik részt vettek Molly Goddard 2018. évi őszi-téli show-ján: a tervező édesanyja is feltűnt a kifutón, ám nem modellként volt jelen. Egy gőzölgő vízforralót igyekezett megjavítani és megmenteni a túlforrástól. Ez a konyha témájú szett része volt. Kevés tervező van, aki olyan mértékig bevonná családját a munkába, mint Molly Goddard. Sarah Edwards felelős a lánya játékos, emlékezetes szettjeiért, melyek a baccháns vacsoráktól a hatalmas ágyakig már elég sokféle és színes témát megjelenítettek. Molly nővére, Alice Goddard pedig a show-k stylingjáért felel.

A tervezőnő így mesélt erről az AnOthernek: „Már az első bemutatómtól szorosan együtt dolgozom az anyukámmal a szettdizájnon. Tisztában vagyunk egymás referenciáival és ízlésével, és nem ismerek nála perfekcionistábbat. Tudja, hogyan festhet valami hihetetlenül jól — kis költségvetésből is. Ez a legnagyobb tehetsége, és hasznát is vesszük, amikor szoros költségvetéssel dolgozunk. Nem köntörfalaz.”

 

4. Simon Porte Jacquemus

Simon Porte Jacquemus, az azonos nevű női és immár férfiöltözéket is tervező márka alapítója, ha egyetlen dolgot biztosan bán a karrierjét illetően, akkor az az, hogy édesanyja már nem láthatja, mire vitte. Tizenkilenc éves volt, Párizsban tanult, és teljesen elveszettnek érezte magát. Ezen a helyzeten pedig az sem segített, hogy hamarosan édesanyja is meghalt. Márkája később az ő lánykori neve alapján lett Jacquemus, és elmondása szerint annak a lánynak tervez, aki az anyukája volt. Ily módon tehát tovább élteti őt, minden öltésben és hajtásban az ő emlékét idézi.

Valószínűleg az eddigi legintimebb megnyilvánulása a legújabb tavaszi-nyári kollekciója volt, mellyel a napfényes Marseille-ben töltött nyarakra emlékszik. Így mesélt erről, valamint az édesanyjáról: „Van egy fotó az édesanyámról, ahogyan a kikötőben sétál az egyik nyáron. Kendőt viselt a fején, porcelán fülbevalókat és egy átlapolós ruhát. Mindig mosolygott, és vidám volt. Az emberek még ma is megállítanak a faluban, és az anyukámról beszélnek.” Nem sokkal a kollekció előtt egy kiállítást is szervezett, Marseille, je t’aime címmel. „Rájöttem, hogy minden véget érhet holnap. Azt mondtam magamnak, hogy élned kell az életedet! Most már tudok örülni neki. Sohasem vagyok szomorú. Nem törekszem rá, hogy a legjobb vagy legnagyobb legyek. Csak szabad akarok maradni.”

 

5. Matty Bovan

Talán furcsa döntésnek tűnhet a Central Saint Martins, a világ egyik legprominensebb és legprogresszívebb egyeteme mesterképzésének elvégzése után elhagyni Londont, és fiatal divattervezőként vidékre költözni. Ám Matty Bovan ezt az utat választotta, és most mintegy önkéntes száműzetésben él Yorkshirben, és a szülei garázsában alakította ki stúdióját. Ez anyagi megfontolásból is jó megoldásnak hangzik, viszont nem csak ez motiválta a fiatal tervezőt. Sokkal inkább a szülei közelsége, különösképp az édesanyja, Plum Bovan késztette erre. A hölgy színes öltözékei adtak új életet és lendületet a tervező ötleteinek. A ruháiból áradó vidámság és életöröm, illetve minden, amit ezek után alkotott, nevelésének különösségében gyökereztethető. Most pedig az édesanya konkrétan a show-k kivitelezésében is részt vállal az ékszerek megalkotásával. Az idei őszi-téli kollekcióban is ezt láthatjuk.

A tervező mindezért nagyon hálásan és szeretettel beszél szüleiről: „Nagy befolyásuk volt a fiatalkoromra és a kezdeti dizájninspirációimra. Az apám Bradfordban nőtt fel, és ott látogattam meg a nagymamámat is. Emlékszem a szuper indiai anyagos boltokra, ahova jártunk, és a színes táskákra, melyeket megvettem. Az anyukám pedig mindig hangsúlyosan és kreatívan öltözködik, ám ami ennél is fontosabb, saját magának — ami jelentős hatás volt... Nagyon szerencsés vagyok, hogy a szüleim mindig ilyen támogatóak voltak velem és az álmaimmal.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..