home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
3D nyomtatott épületek
Apró József
2023.09.23.
LXXVIII. évf. 38. szám
3D nyomtatott épületek

Az építészet területén az innováció mindig kulcsszerepet kapott a struktúrák és az épületek tervezésében, kivitelezésében. Az egyik új forradalmi technológia, mely megváltoztathatja az építészet jövőjét, a 3D nyomtatás. Az ily módon készült épületek egyre népszerűbbek, és a technológia hatalmas potenciállal bír.

A 3D nyomtatott épület olyan konstrukció, amelyet egy speciális 3D nyomtatóval hoznak létre. Ehhez természetesen nagy méretű nyomtatókra van szükség, melyek külön erre a célra tervezett anyagokkal dolgoznak. Az épület megtervezése során a számítógépes modellezés segítségével pontosan megadhatóak az objektum részeinek méretei és formái. A nyomtató ezek alapján rétegről rétegre építi fel az épületet.

Jelenleg a 3D nyomtatott épületek széles körű alkalmazása még a kezdeti szakaszban van, de már láthatunk néhány példát. Az Icon a 3D nyomtatás építőipari felhasználásával foglalkozó cég, mely jelenleg az egyik legtapasztaltabb az iparágban. A vállalat Mexikóban egy egész falut, majd Texasban egy lakónegyedet is nyomtatott, később pedig egy 353 négyzetméteres laktanyát is létrehozott ezzel a módszerrel. Az Icon legújabb épülete egy négy szobát és három fürdőszobát tartalmazó, 185 + 32 négyzetméteres ház, a House Zero, melynek falszerkezete a cégre jellemző 3D nyomtatási technikával készült. Az Icon igazán a jövőbe tekint, hiszen két olyan projektumon is dolgozik, amely az űrkutatáshoz kapcsolódik. Az egyik program a Hold, a másik pedig a Mars felszíni körülményeit vizsgálja, és ehhez próbálja igazítani az épületnyomtatás lehetőségeit.


Forrás: You Tube/Nature video

Az Imperial College London tudósai más egyetemek szaktekintélyeivel közösen, repülő drónrajok segítségével nyomtatnának épületeket. Ezzel a módszerrel a nehezen megközelíthető helyeken is lehet majd építkezni, ahol eddig a hagyományos technológiákkal vagy csak nagyon nehezen, vagy nem is lehetett. A nemzetközi kutatócsoport a Nature tudományos magazin hasábjain számolt be a kutatásáról, melyet a darazsak kaptárépítési szokásai ihlettek. Egy teljesen új építkezési módszert találtak ki és teszteltek. Az építkezésre kétféle kvadkoptert használnak, a drónraj egyik fele BuilDrone névre lett keresztelve, ez végzi az építést, vagyis a nyomtatást. A raj másik fele a ScanDrone, ez optikai kamerákkal követi a folyamatot, melyet három dimenzióban képeznek le, és monitorozzák az épülő struktúra minőségét is. A drónok egy közös tervrajz alapján, autonóm módon dolgoznak, és a ScanDrone-ok által szolgáltatott információ alapján adaptálódhatnak a nyomtatás közben történő esetleges változásokhoz is.

A 3D nyomtatott épület számos előnnyel bírn a hagyományos építési módszerekkel szemben.

Környezetbarát: A 3D nyomtatás során kevesebb anyagot használnak fel, mint a hagyományos építkezésben, ennek köszönhetően kevesebb építési hulladék keletkezik, ami csökkenti a környezetre gyakorolt hatást.

Költséghatékony: A házépítés költségeinek nagy része a munkaerő. Egy ház 3D nyomtatója csak egy személyt igényel a felügyeletére, így jelentősen csökkentve a költségeket.

Gyorsaság: Az ily módon nyomtatott házak gyorsabban elkészülnek, mint a hagyományosan építettek. Egyes esetekben egy teljes házat mindössze néhány óra alatt fel lehet húzni.

Alkalmazkodóképesség: A nyomtatott épületek könnyen alkalmazkodhatnak az egyedi tervezési igényekhez. Ez lehetővé teszi az egyedülálló épületek létrehozását.

Szóval a gépek gyorsabban, hatékonyabban, jobban és olcsóbban elvégeznek valamit, mint az emberek. Ám mielőtt valaki azt hinné, hogy ez a vég kezdete, gondoljon bele, hány ember munkája kell, hogy egy gép magától meg tudjon építeni egy épületet, hány ember kell, hogy megépítse/karbantartsa azt a gépet. Szerintem ez nem a vég, hanem a fejlődés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..