home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
125 évvel később
Szilágyi Edit
2024.03.13.
LXXIX. évf. 11. szám
125 évvel később

Rendezvény Than Mór halálának évfordulóján

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében és az óbecsei múzeum támogatásával tartottak megemlékező ünnepséget Than Mór halálának 125. évfordulója alkalmából. A neves festőművész szülővárosában szentmisével, emléktábla-avatással, koszorúzással, valamint kiállítással adóztak a nagy művész emléke előtt.

Than Mór (Óbecse, 1828. 06. 19. — Trieszt, 1889. 03. 11.) festőművész a XIX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja. Filozófiát és jogot tanult, emellett Barabás Miklós festőnövendéke volt. Tanulmányait az 1848—49-es szabadságharc szakította meg. Egészségi állapota miatt nem sorozták be a császári seregbe, így eszméi mellett maradva Görgei Artúr (politikus, tábornok, mérnök, kémikus) oldalán hadifestő lett. A művészet szeretete új pályára vetette, Bécsbe, Párizsba, Olaszországba vezényelte, majd az 1860-as években hazatérve műtermet nyitott. 1864-től Lotz Károly német származású, magyar festőművész, a XIX. századi akadémikus magyar fal- és portréfestészet jelentős képviselője mellett dolgozott a pesti Vigadó falképén és a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőházának falfestményein. A hadifestészet mellett egyházi és arcképek tanúskodnak vitathatatlan tehetségéről.

Az óbecsei belvárosi Nagyboldogasszony-templom büszkesége Than Mór festő alkotása, ahogyan az általa készített Szent József-kép is a mellékoltáron. A nevéhez fűződik még a helyi temetőkápolnában lévő Szent Mihály-kép.

Kossuth utasítására az akkor még jogászként tevékenykedő festőművész 1848-ban elkészítette az első magyar bélyeg tervezetét, mely a magyar címert ábrázolja Magyar Álladalmi Posta felirattal. A terv nyomdába került, állítólag a bélyeg nyomólemezei is elkészültek, de a bélyeg kiadása nem történt meg. A bélyeg nyomólemezét az osztrák hatóságok megsemmisítették, de az eredeti rajz átvészelte a történelem viharait, és 1920-ban előkerült.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet a híres festő lelki üdvéért Msgr. Fazekas Ferenc megyés püspök ajánlott fel.

— Munkásságát, szorgalmát jutalmazza meg az Úr az örök boldog élettel. Hálásak vagyunk alkotásaiért, melyekkel megörvendeztetett bennünket, és híressé tette szülővárosát — mondta a püspök atya.

A rendezvény a Than Emlékházban folytatódott. Bonifárt László, az emlékház elnöke megköszönte a püspök atyának és pap testvéreinek a bemutatott szentmisét, majd köszöntötte a megjelenteket: dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ elnökét, Juhász Bálintot, a VMSZ Intézőbizottságának elnökét, Rigó Pál Zsófiát, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökét, Kiss Igort, az óbecsei képviselő-testület elnökét, a szabadkai magyar konzulátus képviselőjét, a köztársasági kormány, a tartományi parlament és kormány, valamint az egyház képviselőit. Ezután Than Mór munkásságát méltatta.

— Than Mór életműve arra tanít bennünket, hogy mindenki tehet a nemzet felemelkedéséért és fejlődéséért. Than Mór nem lehetett katona, de hadifestőként Görgei Artúr tábornok seregében lefestve a szabadságharc jeleneteit a ma élő és az utánunk következő generációk számára is szemléltetni tudta, hogyan zajlott a szabadságharc, milyen hősiesség jellemezte az 1848—49-es forradalom résztvevőit — emelte ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

— Legyen ez a ház és legyen Than Mór munkássága, emléke inspiráció sok-sok generációnak, legyen ez a ház alkotóműhelye sok művésznek vagy tudóspalántának, nekünk pedig legyen erőnk mindezt a lehetőséget megteremteni — mondta köszöntőbeszédében Kiss Igor, Óbecse Községi Képviselő-testületének elnöke.

A folytatásban koszorúzás és püspöki áldás következett. Az eseményt a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa és Dúdoló asszonykórusa tette meghitté.

A Than Emlékház falain a megjelentek Than Mór festményeinek reprodukcióit láthatták, az említett bélyeget, valamint eredeti óbecsei, illetve törökkanizsai egyházi képeit is. A tárlat bemutatását Szarka Mándity Krisztina kurátor vállalta.

A rendezvényt Toll Gyula hegedűművész zenéje tette ünnepélyesebbé.

A kiállítás a Than Emlékházban március 18-áig 9-től 11 óráig díjmentesen megtekinthető.

Fotók: Szilágyi Edit és Pásztor Bálint Facebook-oldala

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..