home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
1,2 milliárd dinárral gazdálkodik az idén az MNT
Kartali Róbert
2020.01.15.
LXXV. évf. 2. szám
1,2 milliárd dinárral gazdálkodik az idén az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a 2020. évi munkatervét, melyhez egy csaknem 1,2 milliárd dinár összértékű programalapú költségvetés társul. Az MNT egyik legfőbb feladata, hogy 2020 márciusáig több évre szóló fejlesztési koncepciókat és cselekvési terveket dolgozzon ki a fő tevékenységeire, továbbá a közösségi oldalak révén tervezi megszólítani a fiatalokat is, hogy informálja őket.


Szalai Attila felvételei

— Elkötelezettek vagyunk a magyarság határokon átívelő, a többi nemzetrész javát és gyarapodását is szolgáló egységének a további erősítésében — hangsúlyozta a munkaterv indoklásakor Hajnal Jenő, az MNT elnöke. Mint mondta, mindez akkor lehetséges, ha a vajdasági magyar közösség tagjait továbbra is meghallgatjuk, érdekeit, motivációit és kéréseit figyelembe vesszük.

Az MNT elnöke előtérbe helyezte a digitalizációt, mivel az alapjaiban megváltoztatja közösségünk életét: oktatási, kulturális, tájékoztatási, közéleti és vállalkozási tevékenységének szervezését és működését is. Ebben az átalakulásban mind a szerbiai, mind pedig a magyarországi kormány támogatására számítanak, tette hozzá Hajnal. Továbbá kiemelte:

— Az oktatás területén a kiemelt jelentőségűvé minősített, magyar tagozattal rendelkező közoktatási intézmények felújítása vár ránk, a közoktatás-fejlesztési program másik kiemelt eleme a gimnáziumokkal és szakközépiskolákkal is rendelkező, vajdasági magyarok által lakott településeken modern, magyar szellemiségű kollégiumok kialakítása, így Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Topolyán és Zentán. Kiemelt prioritás marad az új magyar bölcsőde és óvodai csoportok kialakítása, a Vackor program, az iskolakezdést támogató csomagok kiosztása, az iskolabusz- és a napközis program, a felsőoktatási ösztöndíjazás, annak teljesítményi és szociális alapú megújításával, valamint bővítésével. A szakképzett és a tanács által ösztöndíjban vagy más támogatásban részesült fiatalok szülőföldön való érvényesülésének serkentése.

Hajnal azt is elmondta, hogy 2019-ben az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara jogi önállóságának nemcsak a feltételei teremtődtek meg, de be is fejeződött annak folyamata, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola jogi önállóságának a megőrzése pedig továbbra is kiemelt prioritás marad, hogy az mielőbb akadémiai státuszt is kapjon.

A munkaterv médiára vonatkozó részében az elnök kiemelte, hogy annak az elvnek a maradéktalan tiszteletben tartása mellett, amely szerint a kisebbségi sajtó szabadsága közösségileg elkötelezett, a jelenlegi vajdasági magyar regionális és helyi média jövőjét egy egységes magyar médiahálózat működtetése szavatolja.

— Ennek megvalósítását látjuk a Magyar Médiaház működésének kiteljesedésében, a Pannónia Alapítvány 2020-ban felújítja hírszerkesztő programjait és archiválórendszerét, de fontos a budapesti tudósítóközpont felszerelése és fejlesztése is. A Forum-ház felújításán és a szerkesztőségek infrastrukturális fejlesztésén, valamint a nyomda két üzemrészlegének egyesítésén és gépparkjának a korszerűsítésén kívül az elkövetkező évek kihívása lesz a megüresedett épületrészek felújítása és átalakítása. A tanács az eddigi stratégiai elképzelésekkel összhangban a jövőben is támogatja, és meghatározó szerepet szán a Magyar Szó napilapnak és a Hét Napnak, együttműködve a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével.

A költségvetés kiadási oldala a tanács működéséhez szükséges állandó költségekből, az alapított és társalapított intézmények 2020-as évre tervezett támogatásaiból, a nemzeti vagy kiemelt jelentőségű programokból, kulturális, oktatási és tájékoztatási pályázatokból és a nyelvhasználati programok támogatásából áll. A tanács 2020-as bevételi és kiadási oldala egyaránt 1 191 172 708 dinárt tesz ki — emelte ki Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..