home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Volt egyszer egy sörgyár Pancsován is
Összeállította: Martinek Imre
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám
Volt egyszer egy sörgyár Pancsován is

Pancsova város területén 1722-ben alapítottak sörgyárat. Tették ezt a Temes folyó mentén, melynek vélhetőleg nemcsak az akkori határ menti település kereskedelmi logisztikájában volt fontos szerepe, hanem akár a serital alapanyagát is adhatta. Száznyolcvanhárom esztendővel később a felsoroltakról sajnos már kizárólag múlt időben beszélhetünk.

A határok ugyanis odébb húzódtak, a Temes pedig — a kereskedelmi és a közlekedési jellegének elvesztésével — megtűrt tényezővé vált a Dél-Bánság nyugati csücskében vegetáló hajdani iparváros peremén. Az ország/tartomány/régió általános gazdasági leépülése következtében persze eltűnt a pancsovai sör, illetve a sörgyár is. Hátrahagyva megannyi e témakörhöz kapcsolódó írott és tárgyi örökséget, mellyel, sokáig úgy tűnt, érdemben senki sem tud mit kezdeni. Kiváltképpen azzal az épületkomplexummal, amely 2005-ben — mindmáig tisztázatlan körülmények között — nagy tűzkárt szenvedett. Tíz évvel később, főként a kisváros értelmiségéből spontán formálódott csoportosulás szorgalmazására egy viszonylag szélesebb kör is mozgásba lendült, szakmailag is pártfogásba véve az értékmentést. A romjaiban is lenyűgöző épület lehetséges új szerepeiről (a város néhai, gazdag kis- és kézműiparának is emléket állító, napi rendszerességgel üzemelő, hangversenyeket, színelőadásokat is befogadó zárt kultúrobjektum létrehívása volt a „befutó” csapat álma — a szerző megjegyzése) előbb tanulmányok sora készült el, mely elaborátumok legsikeresebb ötletgazdáit a pályázat kiírói ez év februárjában szóbeli elismerésben és pénzjutalomban részesítették.

Egyébként kedvező jelnek tekinthető a városvezetőség ígérete is, összhangba hozva a revitalizációs elképzeléseket az e célra elkülöníthető anyagiakkal. A város Pančevac nevű hetilapjában is nyilatkozó szóvivő akkortájt a bizonyos európai pénzalapoknál való pályázást is kilátásba helyezte, mivel az EU ezt az esztendőt az épített ipari örökség megvédése évének nyilvánította.

Jegyzetünk elsősorban a Grad Pančevo önkormányzati szervezetnek a Facebook közösségi portálon közzétett fényképes bejegyzésére hivatkozva készült. Pancsova kétmillió dinárt nyert a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság pályázatán. A summa a belváros szívében lévő régi Weifert-sörgyár, pontosabban a nevezett komplexum tűzvészben elpusztult épületeinek állagvédelmi munkálatait hivatott lehetővé tenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..