home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Törték a tengerit Zentagunarason
Tóth Tibor
2017.10.27.
LXXII. évf. 42. szám
Törték a tengerit Zentagunarason

Nyolcadik alkalommal tartották meg a hagyományos kukoricatörést Zentagunarason, a helybeli MAG Hagyományápoló Egyesület szervezésében.

A kilenc csapat kukoricatörésben, valamint különféle ügyességi játékokban versengett, tíz csapat babétket főzött, emellett pedig a helyi termékek bemutatójára is sor került.

A kukoricaszedés, vagy ahogy sokan mondják, a kukoricafosztás előtt a gazda és a szedő előbb megegyezett a munka bérét illetően, majd kezdődhetett is a munka a rendezvénynek otthont adó Kiss-tanya melletti földön. A kilenc csapat az elején a hagyományos reggelit mutatta be a háromtagú bírálóbizottságnak.


A feketetói csapat (Szabó Attila felvételei)

— A kukoricatörés előtti reggeli általában szalonnát, héjában főtt krumplit és túrót tartalmaz, a gazdagabb helyeken egy kis kolbász is az abroszra kerül. Az említettek mellett hoztunk egy kis tökös gibanicát és kukoricagörhét, tehát a természetes alapanyagú ételekre helyezzük a hangsúlyt. Régen az emberek egészségesebben táplálkoztak, nem fogyasztottak „mű” ételeket, és hosszabb ideig éltek — mondta a zentai Fényszárosi Márta, aki tizenöt éves kora óta töri a kukoricát.

A törökfalui Berényi József csapatával az elsők között fejezte be a munkát.

— Tisztán kell szedni a kukoricát, nem szabad, hogy a bajusz rajta maradjon, a termést rakásra kell rakni. A szárat egyforma hosszúságúra kell vágni, és ügyelni arra, hogy a kukoricakúpok is amennyire lehet, egyforma nagyságúak legyenek. Tavaly nagyon jól termett a tengeri, az idei hozam azonban a szárazság következtében nagyon silány. Ami tavaly megtermett, az idén elment — mondta a törökfalui gazda.


A rendezvényt Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is meglátogatta

Az eseményt a topolyai önkormányzat, a zentagunarasi helyi közösség, magáncégek és a tartományi mezőgazdasági titkárság is támogatta.

— Titkárságunk évről évre nagyobb pénzeszközökről igyekszik gondoskodni az egyesületek számára rendezvényeik megszervezéséhez. Természetesen a mait is támogattuk, valamint az augusztusban megtartott újkenyérünnepet is — mondta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.


Kilenc csapat törte a kukoricát

Sípos Attila, a MAG Hagyományápoló Egyesület Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a rendezvény nagyon fontos a település számára, hiszen ezáltal közelebb hozzák egymáshoz az embereket, akik baráti, családi légkörben tölthetnek el egy napot.

— Szeretnénk bekapcsolódni a helyitermék-programba, így megrendeztük a helyi termékek bemutatóját, melyre tizenöten hozták el a saját kezűleg készített sajtot, kalácsot, kenyeret, péksüteményt, szeszes italt, mézet és kézművesterméket.

A gyerekek és a felnőttek különféle kukoricával kapcsolatos ügyességi játékokban mérettettek meg. A legjobb kukoricatörő csapatnak a szabadkai Dužijanca bizonyult, a főzőversenyt a topolyai Pintér Tibor nyerte meg, a legszebb díszítés Ősz Szabó Ferenc nevéhez fűződik, a játékokban pedig a Csuma nevű csapat diadalmaskodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..