home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Több mint félezer szakmai kiállító
Tóth Tibor
2017.05.17.
LXXII. évf. 19. szám
Több mint félezer szakmai kiállító

Csütörtöktől szombatig 24. alkalommal tartották meg Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, Magyarország legrangosabb mezőgazdasági rendezvényét.

A háromnapos eseményen 505 szakmai kiállító mutatkozott be, 17 tenyésztőszervezet képviseltette magát, 65 kézműves kínálta portékáját a kilátogatóknak, 48 pultnál pedig ételt és italt szolgáltak fel.

A kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált, melyet a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervez a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében. A részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, és vezette be az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintája alapján. Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, szarvasmarha-, sertés-, juh-, kecske-, baromfi-, díszbaromfi- és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoztak be a kiállítás három napja alatt.

Az ünnepélyes megnyitón Antal Gábor, a fő szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az idén rekordszámú kiállító vesz részt az állattenyésztés és a háttéripar részéről is. Elmondta, hogy az idén első alkalommal tartják meg a rendezvény keretében az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az ágazatokban tapasztalt nehézségeket, valamint a magyar gazdák állattenyésztési és növénytermesztési érdemeit, eredményeit foglalta össze. Nagy István, a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára a magyar agrárium helyzetét vázolta. Hangsúlyozta, hogy az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években javult, a mezőgazdasági foglalkoztatás pedig tovább emelkedett, hat év alatt mintegy 50 000 új munkahely létesült. Az ágazatban mintegy 220 000-en dolgoznak, az agrárexport meghaladta a 8 milliárd eurót. A 2014-től 2020-ig terjedő időszakban a közvetlen agrártámogatások és a vidékfejlesztési támogatások kereteiből összesen mintegy 12,4 milliárd eurós forrás áll rendelkezésre.

A három nap alatt rengeteg program várta a mezőgazdaság iránt érdeklődőket. Főzőversenyek, juhásztalálkozó, különféle állatfajták show-bírálata, csikós- és egyéb lovakkal kapcsolatos bemutatók, fogathajtó és díjugrató verseny, ifjú Holstein-tenyésztők felvezető versenye, magyar kutyafajták bemutatója, magyarvizsla-show és még számtalan program tette emlékezetessé a 24. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..