home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tartalmasan telt a családi hétvége Bácskossuthfalván
Cérna Lenke
2017.09.05.
LXXII. évf. 35. szám
Tartalmasan telt a családi hétvége Bácskossuthfalván

Kézműves-foglalkozásokkal, szabadtéri ügyességi feladatokkal, bűvészbemutatóval, valamint csintalan palacsintabulival várták a kicsiket és a nagyokat a bácskossuthfalvi ifjúsági otthonban.

A rendezvényt az Életfa Nagycsaládosok Egyesülete és a bácskossuthfalvi helyi közösség szervezte meg.

Amikor a rendezvényre érkeztem, a gyerekek éppen színes pamutból készítettek pomponokat. A legtöbben már túl voltak az első lépésen, azaz a kartonpapír karikák kivágásán. Ezután következett a fonál körbe-körbetekerése. A nagyobbak élvezték a folyamatot, a kisebbek pedig örültek az elkészült bojtoknak, melyek ragasztott szemükkel és szájukkal aranyos figurákká formálódtak. A tetszetős pamutlabdákat gazdáik haza is vihették. Ahogy a nemezelt hajgumikat és golyókat is. A főleg négy—hét éves korosztályból álló csapatnak Lévay Sofija tanította meg a mesterséget. A gyerekek színes és fehér gyapjúból készítették el a tárgyakat a saját ízlésüknek megfelelően. A folyamathoz szappan, langyos víz és szorgalmas kezek kellettek. A kicsik közül néhányan már találkoztak Sofijával, így a nemezelés nem volt számukra újdonság, de akadtak olyanok is, akik először próbálták ki ezt a hagyományos kézműves-foglalkozást. A siker senkinél sem maradt el.

A kreativitás mellett a jókedv és a kacagás is jellemezte a rendezvényt — ez főleg Veliki Karlo bűvész interaktív műsorának volt köszönhető, aki egy egész asztalt telerakott a varázseszközeivel — volt ott varázsdoboz, különleges kendő, kártyalapok, érdekes poharak, füzet és még számos csecsebecse. Ráadásul két galamb és egy fehér nyuszi is lapult valahol. Erről csak később szereztünk tudomást, amikor Karlo furfangos módon elővarázsolta őket. Az állatok megjelenése volt a műsor fő attrakciója, viszont a nézők előtte is remekül szórakoztak. A bűvész egyetlen csettintéssel kiszínezett egy egész kifestőkönyvet, majd egy pillanat alatt üressé változtatta a lapokat. Ezután két kendő segítségével elővarázsolta az egyik kisfiú alsónadrágját. Ezenkívül azt is megmutatta, hogyan lehet szörpből tiszta vizet csinálni, egy széttépett újságlapból ragasztó nélkül ép lapot létrehozni, valamint az üres táskába ajándékokat csempészni. A gyerekek vastapssal jutalmazták a mutatványokat.

A falu apraját-nagyját Torok Katrin arcfestő is elvarázsolta, méghozzá azzal, hogy pillangó-, tigris-, kalóz- vagy cicakinézetet kölcsönzött a gyerekeknek. Az arcukon szereplő figurát többen meg is testesítették, viszont amikor eljött az ebédidő, mindenki megfeledkezett az „állati” énjéről, és nekiállt palacsintát falni. A csintalan palacsintapartynak elnevezett étkezést senki sem hagyta ki, hiszen lekváros és mogyorókrémes finomság közül lehetett választani. A gyerekeknek szükségük is volt az energiára, hiszen délelőtt stafétajátékokon kellett bizonyítaniuk, amihez minden erejüket felhasználták.

— Az ötödik alkalommal megtartott családi hétvégének éppen az volt a lényege, hogy lefoglaljuk és szórakoztassuk a kicsiket — mondta a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Torok Sándor. Hozzátette, szervezetük egész évben gondoskodik a helyi családokról. Bácskossuthfalván jelenleg harmincnyolc tagjuk van, ám a szomszédos Pacséron élőket is buzdítják a csatlakozásra. A civil szervezet főleg ruhaadománnyal, babakocsival és tartós élelmiszerrel segíti tagjait. Az új iskolaévben tanszert is terveznek adományozni az iskoláskorú gyerekeknek, ami szintén nagy segítség a szülőknek kiadásaik csökkentésében. Az elnök a téli programokra is kitért: a nagycsaládosok ilyenkor minden évben Mikulás-csomagot kapnak. Azt is elmondta, az egyesület nemrég fiatalokkal bővült, akik lelkesedésükkel, önzetlen segítőkészségükkel és a rájuk jellemző lendülettel még eredményesebbé teszik a munkát.

A hétvégén megtartott családi program tinidiszkóval ért véget.


A szerző fotói

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..